Kyllinger trives best når de får leke, klatre og bade

- Kyllinger som får beriket kyllinghuset sitt med inventar som aktiviserer dem, får bedre beinhelse, sier forsker Guro Vasdal ved Animalia. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)
- Kyllinger som får beriket kyllinghuset sitt med inventar som aktiviserer dem, får bedre beinhelse, sier forsker Guro Vasdal ved Animalia. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)

Kyllinger leker mer om de får vokse opp i et variert miljø med høyballer å hakke på, kasser å klatre i og strø å bade i. De blir mer aktive og får sterkere bein, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyllinger blir enten verpehøns eller slaktekyllinger avhengig av hva de passer best til. Slaktekyllinger eller broilere er avlet frem fordi de vokser fort og utnytter fôret godt. De lever bare i 4-5 uker før de slaktes.

Slaktekyllinger gir mest mulig kjøtt på kortest mulig tid. Denne raske veksten er problematisk selv om målet er at kyllingene skal ha god helse og sterke bein. For brå vektøkning kan gjøre enkelte kyllinger halte.

Nå viser en ny, norsk studie at enkle tiltak som kan aktivisere kyllingene, er positivt både for dyras helse og trivsel.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet Journal of Applied Animal Welfare Science.

Slik måles kyllingenes livskvalitet

I tillegg til å observere aktivitet, ble miljøet og dyrene målt etter objektive kriterier. Her bruker forskerne såkalte velferdsindikatorer, som både måler dyrenes trivsel og ressursbruk som fôr- og vanninntak.

Et kyllinghus ble delt i to like deler, der den ene delen ble innredet med ulike aktiviteter. Det var 4 500 kyllinger i hver del.

Vasdal målte egenskaper ved kyllingene underveis i deres korte liv, og ved livets slutt når de havnet på slakteriet. 50 dyr fra hver besetning ble vurdert for hvor halte de var, etter en skala på fem punkter.

En rekke atferder ble registrert på to tidspunkter, etter 16 dager og etter 30 dager som er rett før slakting.

I tillegg ble matinntak, vanninntak og slaktevekt målt, samt dødelighet etter en uke og etter fire uker.

Dette ble gjentatt med en ny besetning tre måneder senere.

Lekeapparater i kyllinghuset

Slaktekylling ser ut til å trives bedre om de får leve i et miljø som er innredet med flere materialer å leke med og plattformer de kan klatre på. De blir både mer aktive og viser en variert aktivitet av slik berikelse, som forskerne kaller det.

– Det ser ut til at beinhelsen deres blir bedre gjennom denne aktiviteten. I likhet med oss mennesker, som jo blir sprekere av å gå trappen fremfor å ta heisen, sier forsker Guro Vasdal ved Animalia til forskning.no.

Animalia er eid av Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, og denne studien er utført i samarbeid med Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet, NMBU.

Det har vært forsket på dyrevelferd i flere tiår, og allerede på 60-tallet påpekte forskere at dyrevelferd hos husdyr ikke bare handler om å slippe smerte og frykt, men også frihet til å gjøre ting de liker å gjøre i naturen.

– På 90-tallet begynte dyrevelferd å få enda bredere fokus, som også inkluderte dyrenes følelsesmessige tilstand.

Derfor sier vi i dag at god dyrevelferd innebærer et friskt dyr, som viser naturlig atferd og positive atferdsuttrykk, som lek og utforsking, sier Vasdal.

I takt med dette har det blitt mer fokus på at bønder bør legge til rette for bedre dyrevelferd i fjøset.

Les også: Er det greit å behandle dyr slik vi gjør i landbruket?

De liker å bade i strø, hoppe og klatre

En måte å bedre dyrevelferden på, er å sette inn ting i miljøet som aktiviserer dem.

Dyr som har mulighet, lyst og overskudd, leker fremfor å være passive. Dette er positive adferdsuttrykk, forklarer forskeren.

– Dyrs subjektive tilstand er viktig. De skal for det første mestre miljøet de bor i, og ikke lide overlast. Men de har også sterke behov for å gjøre visse aktiviteter som ligger i deres natur.

Kyllinger har behov for å bade i strø for å rense fjærene for fett og skitt, slik som spurver gjør i det fri, sier Vasdal.

Saken fortsetter under

Kyllinger har behov for å bade i strø, og foretrekker torv. Dette gjør de for å rense fjærene og torv gir en mer varmeisolerende effekt enn sagflis. (Foto: Anette Møller/Den Stolte Hane)
Kyllinger har behov for å bade i strø, og foretrekker torv. Dette gjør de for å rense fjærene og torv gir en mer varmeisolerende effekt enn sagflis. (Foto: Anette Møller/Den Stolte Hane)

Slaktekylling har også behov for å klatre og hoppe for å prøve vingene, selv om de ikke kan fly.

– Vi ser at når de får innredning som aktiviserer dem, så blir det mer liv, og de begynner å løpe mer. Når de får et høystrå i nebbet, løper de gjerne av gårde med flere kyllinger etter seg, som om de leker sisten, ler hun.

Les også denne saken fra NIBIO: Sikrar dei gamle verpehønene

Innredet et halvt kyllinghus

Men hvordan måler forskerne om tiltak som kan aktivisere kyllingene, faktisk gjør noe med hvordan dyrene har det?

Et standard kyllinghus ble delt i to, med flere tusen kyllinger i hver del. Den eneste forskjellen var at halvparten av dyrene hadde tilgang på plattformer, høyballer, torvballer og strøbad med torv.

Disse kyllingene skulle altså få tilfredsstilt sitt behov for å hakke, utforske og komme seg opp i høyden. Resten av kyllingene var kontrollgruppe og bodde som før.

– Det var lett å se at kyllingene ble mer aktive i et mer utfordrende miljø, med høyballer de kan hakke på, og plattformer å klatre i, sier Vasdal.

Kyllinger som står i et miljø uten stimulerende utstyr, blir mer passive, sier Vasdal.

Les også denne fra Veterinærinstituttet: Slik kan vi forebygge antibiotikaresistens i norsk kylling

Prøver å fly

Og i motsetning til høner som kan hakke på hverandre hvis de kjeder seg, er det lite hakking blant slaktekylling. De er generelt mindre aggressive, men liker å hakke på høyballer.

Plattformen dekker flere behov.

– Kyllingen er fra naturens side både motivert for å komme opp i høyden, og hvile i skjul under noe som gir beskyttelse. Kyllingene må bruke både bein og vinger for å komme seg opp og ned av plattformen, og enkelte flakser heftig når de gjør et tappert forsøk på å fly ned fremfor å bruke skrårampene, forteller Vasdal.

Det er bra for kyllingens beinhelse.

Høyballene kyllingene fikk, var varmebehandlet for å utelukke smitte. Disse liker de å hakke på, ligge inntil og oppå.

Les også: Denne bakterien i kylling gir 100 000 nordmenn diaré hvert år

Mindre halte

Forskerne målte også dyrenes skader, sykdom, beinkvalitet, tilvekst og atferd.

I tillegg målte de matinntak, kvaliteten på luft, vann, fôr og dyretetthet. Dette kalles ressursbaserte indikatorer.

Beinkvaliteten måles ved at forskerne måler kyllingenes ganglag.

– Vi fant at ganglaget til kyllinger fikk en tendens til å bli bedre når de har et beriket miljø. Disse kyllingene var mindre halte, sier Vasdal.

Det er veldig sjelden at dårlig beinkvalitet fører til beinbrudd, men det kan tenkes at dyr som er halte, har smerter.

– Halthet kan også hindre kyllingen i å utføre motivert atferd, så vi ønsker at kyllingen skal kunne gå ordentlig, sier hun.

Les også: Skal redde høns fra å ende som betong

Alle norske produsenter bruker miljøtiltak

Men ville høyere aktivitet for eksempel føre til at kyllingene spiste mer, eller at de ikke la på seg så mye som mer passive kyllinger? Dette er også interessant sett fra bondens ståsted.

– Vi så ingen forskjeller på slaktevekten, og fôrkonsumet var det samme i de to gruppene, sier Vasdal.

Ifølge Vasdal har de største norske produsentene av slaktekylling tatt i bruk miljøberikelse i løpet av de fire siste årene. Dette gjelder alle de fem store kyllingprodusentene Nortura, Den stolte hane, Norsk kylling, Ytterøy-kylling og Gårdsand.

Vasdal utførte studien i samarbeid med forsker Judit Vas og professor Ruth Newberry ved NMBU på Ås og professor Randi Oppermann Moe fra NMBU Adamstuen.

Referanse:

G. Vasdal mf: Effects of environmental enrichment on activity and lameness in commercial broiler production. Sammendrag. Journal of Applied Animal Welfare Science, 2018. doi.org/10.1080/10888705.2018.1456339

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Siste nytt
07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Populært