Krisesenter-sjef: – Jeg vil heller kalle meg humanist enn feminist

<p>– Aldri stoppet du meg fordi noe ikke passet eller fordi jeg var jente. Det har vært fundamentalt, sier kunstner, kurator og filosof Malika Makouf Rasmussen til moren Sidsel Rasmussen.</p>
– Aldri stoppet du meg fordi noe ikke passet eller fordi jeg var jente. Det har vært fundamentalt, sier kunstner, kurator og filosof Malika Makouf Rasmussen til moren Sidsel Rasmussen. Foto: Geir Dokken

Kvinnesaksforkjemper og forfatter sier likestillingen har tatt et steg tilbake. – Vi har mistet respekten for hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1973 ville Sidsel Rasmussen og kvinnegruppa Amalie fra Askim etablere et krisesenter. De kontaktet sosialsjefene i ni kommuner i Indre Østfold for å få penger til et prøveprosjekt.

Imidlertid mente mange at det ikke forekom vold mot kvinner i deres kommuner.

Derfor bestemte de seg for å starte en kronerulling.

Trodde ikke det hun så

Sidsel var nervøs og engstelig da hun tok på seg jakken for å kjøre til det første folkemøtet om krisesenteret. Tenk om ingen møtte opp?

Da hun svingte av i det siste veikrysset, trodde hun nesten ikke det hun så. I høstmørket utenfor forsamlingshuset ventet 160 kvinner.

Dette forteller forfatter Kristin M. Hauge i boken «Brev til min datter» som ble lansert på selve kvinnedagen.

– Det kom kvinner fra alle sosiale lag til krisesenteret. Konene til både presten og klokkeren, lensmenn, og så videre. De eneste som ikke kom var bondekoner. De kunne ikke løsrive seg fra arbeidet. Vi måtte dra til dem, forteller Sidsel Rasmussen (80) til ABC Nyheter.

Hun endte med å lede senteret i 20 år.

Menn kunne bare ta for seg

Boken handler om livet til flere kvinner, som har betydd mye for kampen for likestilling.

Rasmussen rømte selv fra Rakkestad til Paris som 17-åring i 1954. Det eneste Sidsel var forespeilet i livet, var at hun måtte skaffe seg et artium slik at hun kunne få en rik ektemann.

Jenter måtte ha husstell på skolen. De fikk færre undervisningstimer i teoretiske fag. To av ti studenter på universiteter og høyskoler var kvinner.

I tillegg var det skammen. Menn kunne bare ta for seg etter å ha «tatt seg en pjolter».

Hun hørte om jenter som hoppet ut fra vinduer og låvebruer. De var desperate og paniske etter å ha blitt gravide etter voldtekt.

«Alle» kom til krisesenteret

Mødre og fedre var livredde for at jentene deres skulle bli «flokser» eller «havne i uløkka». Men samtidig snakket mødrene sjeldent med døtrene sine om prevensjon og sex.

Det var tabu og tilhørte mørket.

Artikkelen fortsetter under bildet

1974: Den internasjonale kvinnedagen markeres med et demonstrasjonstog på Youngstorget. Foto: Paul Owesen / NTB scanpix
1974: Den internasjonale kvinnedagen markeres med et demonstrasjonstog på Youngstorget. Foto: Paul Owesen / NTB scanpix

Boken skildrer Sidsel Rasmussens eventyrlige reise med både åpenbaringer og sorg. Hun havnet i omgangskretsen til de franske forfatterne og filosofene Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir, og senere midt i frigjøringskampen i den franske kolonien Algerie sammen med sin ektemann.

Hun fikk to barn. På et tidspunkt ble forholdene så ille at hun måtte sende datteren, Malika, til Norge.

Tre kvinner drept på tre år

Så dro Sidsel tilbake selv. Til Norge. Hvor lite hadde endret seg. På tre år har tre kvinner som har hatt kontakt med det nyopprettede kvinnesenteret blitt drept. De prøvde alle å gi mannen «en ny sjanse».

Rasmussen er nå blitt 80 år, men stadig like klar i hodet. Hun sier mye har blitt bedre siden den gangen. Men én vesentlig ting har forsvunnet, mener hun, etter å ha observert #metoo-kampanjen.

Oslo, 1956: Norges først kvinnelige drosjesjåfør, fru Magna Hansen. Her sammen med inspektør Arthur Krogvold som sier; "så skulle jeg altså oppleve å få se et kvinnfolk ved drosjerattet også." Foto: Aktuell / NTB scanpix
Oslo, 1956: Norges først kvinnelige drosjesjåfør, fru Magna Hansen. Her sammen med inspektør Arthur Krogvold som sier; "så skulle jeg altså oppleve å få se et kvinnfolk ved drosjerattet også." Foto: Aktuell / NTB scanpix

– Respekten. Det vi trenger er mer respekt for hverandre, både for menn og kvinner. #Metoo er interessant, men nitrist.

– Respekt for hverandre, likeverd og likelønn – det var noe vi kjempet for i mange år, sier hun.

Imidlertid holder respekten på å bli borte.

– Internett har gjort det lettvint å sende dritt til hverandre, sier hun, og minnes de gangene krisesenteret ble ringt opp av menn som kalte ansatte for «jævla fitter».

– Det er mye godt i guttene. Jeg håper at #metoo-kampanjen gjør at guttene forstår hvor ille det har vært for jentene, understreker hun.

– Splitter kjønnene

Det som også gjør inntrykk på Rasmussen er kroppspresset og kroppsfikseringen som de unge lever med fra de står opp til de legger seg.

– Dette er med på splitte opp kjønnene enda mer. Jeg vil heller kalle meg humanist fremfor feminist i dag. Vi skal ikke akseptere å ikke bli respektert for menneskene vi er. Alle kjønn må ha samme respekt og samme frihet, sier hun.

Forfatter av boken, Kristin M. Hauge, forteller at hun i starten ikke forsto hva «de sinte kvinnene med lilla skjerf» bråkte for.

I 1996 reagerte likestillingsombudet Anne Lise Ryel reagerer på denne annonsen, mens forbrukerombud Torfinn Bjarkøy mente det ikke var noe kjønnsdiskriminerende med den. Foto: Ukjent! / NTB scanpix
I 1996 reagerte likestillingsombudet Anne Lise Ryel reagerer på denne annonsen, mens forbrukerombud Torfinn Bjarkøy mente det ikke var noe kjønnsdiskriminerende med den. Foto: Ukjent! / NTB scanpix

– Da jeg ble mor, så var det som om noen tok av meg solbrillene. Jeg trodde dette skulle så greit. Gjøre karriere og ha tid til å være en perfekt mor. Så enkelt var det ikke. Arbeidslivet er skrudd til mange hakk siden likestillingsloven ble laget for 40 år siden, og jeg opplevde at likestillingen i arbeidslivet ikke var slik jeg var forespeilet fra skoledagene, sier Hauge.

– Vi foreldre og dagens jenter må forstå at de ikke har fått likestilling med evig garanti. Alt vi har i dag kan fjernes med et pennestrøk, bli borte over natten. Jeg sier unnskyld til disse kvinnene for at jeg ikke har forstått dette før nå. Derfor skal gå jeg gå tog i morgen for første gang og feire det de har gjort for oss som kom etter dem, forteller hun.

– Overseksualisert kultur

Hauge snakker også om den manglende respekten. På 80-tallet følte hun at hun og andre kvinner hadde «døråpnere og livvakter overalt». Det var uproblematisk å sole seg toppløs og være russ. Guttene tok vare på jentene og ungdommer hadde en viss respekt for hverandre.

– I dag er kulturen overseksualisert. Grensene er grå og flytende. Vi må snakke med våre sønner og døtre om dette. For det handler ikke bare om at kvinner ikke sier ifra hvor grensa går, eller at de sier det for sent, men det handler også at de må vite selv hvor deres grense går, sier hun.

Hauge tror sosiale medier har mye av skylda. At vi skriver før vi tenker, at vi er skråsikre på alt. Dette flyter over fra cyberspace til real space.

– Dagens ungdommer hører kanskje ikke så mye på oss voksne. Men de ser hva vi driver med, sier hun.

Ikke bare sinte kvinner

Boken handler i tillegg om Frøydis Guldahl, som skapte Jentelovene i boken Jentene gjør opprør, en bestselger som ble TV-serie og endret norsk barneoppdragelse og skolehverdag.

Juliet Okparaebo trener skolejenter med minoritetsbakgrunn i friidrett for å vise dem hva som er mulig. Hun bruker idrett til å styrke jentenes helse og selvfølelse og har nye tanker om den norske tidsklemma.

Elisabet Helsing gjorde amming til en kvinnesak, kuppet NRKs lørdagsunderholdning for å stoppe latterliggjøring av kvinner og åpnet Gro Harlem Brundtlands øyne.

Sissel Benneche Osvold våget å si høyt og tydelig fra om urett. Som kommentator i Dagbladet stilte hun spørsmål ved alt fra sanseløs russefeiring og gutteklubber i næringslivet til risikoen ved å proppe kvinner i overgangsalderen fulle av østrogen.

– Vi må huske på hvilken enorm jobb disse kvinnene har gjort for samfunnet vi lever i. De er ikke sinte. De bruker humor og har gjennomføringskraft. Og de har også hatt mange bra menn med seg på laget, sier Hauge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten
Siste nytt
08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten
Populært