Meny

Krisesenter-sjef: – Jeg vil heller kalle meg humanist enn feminist

<p>– Aldri stoppet du meg fordi noe ikke passet eller fordi jeg var jente. Det har vært fundamentalt, sier kunstner, kurator og filosof Malika Makouf Rasmussen til moren Sidsel Rasmussen.</p>
– Aldri stoppet du meg fordi noe ikke passet eller fordi jeg var jente. Det har vært fundamentalt, sier kunstner, kurator og filosof Malika Makouf Rasmussen til moren Sidsel Rasmussen. Foto: Geir Dokken

Kvinnesaksforkjemper og forfatter sier likestillingen har tatt et steg tilbake. – Vi har mistet respekten for hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1973 ville Sidsel Rasmussen og kvinnegruppa Amalie fra Askim etablere et krisesenter. De kontaktet sosialsjefene i ni kommuner i Indre Østfold for å få penger til et prøveprosjekt.

Imidlertid mente mange at det ikke forekom vold mot kvinner i deres kommuner.

Derfor bestemte de seg for å starte en kronerulling.

Trodde ikke det hun så

Sidsel var nervøs og engstelig da hun tok på seg jakken for å kjøre til det første folkemøtet om krisesenteret. Tenk om ingen møtte opp?

Da hun svingte av i det siste veikrysset, trodde hun nesten ikke det hun så. I høstmørket utenfor forsamlingshuset ventet 160 kvinner.

Dette forteller forfatter Kristin M. Hauge i boken «Brev til min datter» som ble lansert på selve kvinnedagen.

– Det kom kvinner fra alle sosiale lag til krisesenteret. Konene til både presten og klokkeren, lensmenn, og så videre. De eneste som ikke kom var bondekoner. De kunne ikke løsrive seg fra arbeidet. Vi måtte dra til dem, forteller Sidsel Rasmussen (80) til ABC Nyheter.

Hun endte med å lede senteret i 20 år.

Menn kunne bare ta for seg

Boken handler om livet til flere kvinner, som har betydd mye for kampen for likestilling.

Rasmussen rømte selv fra Rakkestad til Paris som 17-åring i 1954. Det eneste Sidsel var forespeilet i livet, var at hun måtte skaffe seg et artium slik at hun kunne få en rik ektemann.

Jenter måtte ha husstell på skolen. De fikk færre undervisningstimer i teoretiske fag. To av ti studenter på universiteter og høyskoler var kvinner.

I tillegg var det skammen. Menn kunne bare ta for seg etter å ha «tatt seg en pjolter».

Hun hørte om jenter som hoppet ut fra vinduer og låvebruer. De var desperate og paniske etter å ha blitt gravide etter voldtekt.

«Alle» kom til krisesenteret

Mødre og fedre var livredde for at jentene deres skulle bli «flokser» eller «havne i uløkka». Men samtidig snakket mødrene sjeldent med døtrene sine om prevensjon og sex.

Det var tabu og tilhørte mørket.

Artikkelen fortsetter under bildet

1974: Den internasjonale kvinnedagen markeres med et demonstrasjonstog på Youngstorget. Foto: Paul Owesen / NTB scanpix
1974: Den internasjonale kvinnedagen markeres med et demonstrasjonstog på Youngstorget. Foto: Paul Owesen / NTB scanpix

Boken skildrer Sidsel Rasmussens eventyrlige reise med både åpenbaringer og sorg. Hun havnet i omgangskretsen til de franske forfatterne og filosofene Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir, og senere midt i frigjøringskampen i den franske kolonien Algerie sammen med sin ektemann.

Hun fikk to barn. På et tidspunkt ble forholdene så ille at hun måtte sende datteren, Malika, til Norge.

Tre kvinner drept på tre år

Så dro Sidsel tilbake selv. Til Norge. Hvor lite hadde endret seg. På tre år har tre kvinner som har hatt kontakt med det nyopprettede kvinnesenteret blitt drept. De prøvde alle å gi mannen «en ny sjanse».

Rasmussen er nå blitt 80 år, men stadig like klar i hodet. Hun sier mye har blitt bedre siden den gangen. Men én vesentlig ting har forsvunnet, mener hun, etter å ha observert #metoo-kampanjen.

Oslo, 1956: Norges først kvinnelige drosjesjåfør, fru Magna Hansen. Her sammen med inspektør Arthur Krogvold som sier; "så skulle jeg altså oppleve å få se et kvinnfolk ved drosjerattet også." Foto: Aktuell / NTB scanpix
Oslo, 1956: Norges først kvinnelige drosjesjåfør, fru Magna Hansen. Her sammen med inspektør Arthur Krogvold som sier; "så skulle jeg altså oppleve å få se et kvinnfolk ved drosjerattet også." Foto: Aktuell / NTB scanpix

– Respekten. Det vi trenger er mer respekt for hverandre, både for menn og kvinner. #Metoo er interessant, men nitrist.

– Respekt for hverandre, likeverd og likelønn – det var noe vi kjempet for i mange år, sier hun.

Imidlertid holder respekten på å bli borte.

– Internett har gjort det lettvint å sende dritt til hverandre, sier hun, og minnes de gangene krisesenteret ble ringt opp av menn som kalte ansatte for «jævla fitter».

– Det er mye godt i guttene. Jeg håper at #metoo-kampanjen gjør at guttene forstår hvor ille det har vært for jentene, understreker hun.

– Splitter kjønnene

Det som også gjør inntrykk på Rasmussen er kroppspresset og kroppsfikseringen som de unge lever med fra de står opp til de legger seg.

– Dette er med på splitte opp kjønnene enda mer. Jeg vil heller kalle meg humanist fremfor feminist i dag. Vi skal ikke akseptere å ikke bli respektert for menneskene vi er. Alle kjønn må ha samme respekt og samme frihet, sier hun.

Forfatter av boken, Kristin M. Hauge, forteller at hun i starten ikke forsto hva «de sinte kvinnene med lilla skjerf» bråkte for.

I 1996 reagerte likestillingsombudet Anne Lise Ryel reagerer på denne annonsen, mens forbrukerombud Torfinn Bjarkøy mente det ikke var noe kjønnsdiskriminerende med den. Foto: Ukjent! / NTB scanpix
I 1996 reagerte likestillingsombudet Anne Lise Ryel reagerer på denne annonsen, mens forbrukerombud Torfinn Bjarkøy mente det ikke var noe kjønnsdiskriminerende med den. Foto: Ukjent! / NTB scanpix

– Da jeg ble mor, så var det som om noen tok av meg solbrillene. Jeg trodde dette skulle så greit. Gjøre karriere og ha tid til å være en perfekt mor. Så enkelt var det ikke. Arbeidslivet er skrudd til mange hakk siden likestillingsloven ble laget for 40 år siden, og jeg opplevde at likestillingen i arbeidslivet ikke var slik jeg var forespeilet fra skoledagene, sier Hauge.

– Vi foreldre og dagens jenter må forstå at de ikke har fått likestilling med evig garanti. Alt vi har i dag kan fjernes med et pennestrøk, bli borte over natten. Jeg sier unnskyld til disse kvinnene for at jeg ikke har forstått dette før nå. Derfor skal gå jeg gå tog i morgen for første gang og feire det de har gjort for oss som kom etter dem, forteller hun.

– Overseksualisert kultur

Hauge snakker også om den manglende respekten. På 80-tallet følte hun at hun og andre kvinner hadde «døråpnere og livvakter overalt». Det var uproblematisk å sole seg toppløs og være russ. Guttene tok vare på jentene og ungdommer hadde en viss respekt for hverandre.

– I dag er kulturen overseksualisert. Grensene er grå og flytende. Vi må snakke med våre sønner og døtre om dette. For det handler ikke bare om at kvinner ikke sier ifra hvor grensa går, eller at de sier det for sent, men det handler også at de må vite selv hvor deres grense går, sier hun.

Hauge tror sosiale medier har mye av skylda. At vi skriver før vi tenker, at vi er skråsikre på alt. Dette flyter over fra cyberspace til real space.

– Dagens ungdommer hører kanskje ikke så mye på oss voksne. Men de ser hva vi driver med, sier hun.

Ikke bare sinte kvinner

Boken handler i tillegg om Frøydis Guldahl, som skapte Jentelovene i boken Jentene gjør opprør, en bestselger som ble TV-serie og endret norsk barneoppdragelse og skolehverdag.

Juliet Okparaebo trener skolejenter med minoritetsbakgrunn i friidrett for å vise dem hva som er mulig. Hun bruker idrett til å styrke jentenes helse og selvfølelse og har nye tanker om den norske tidsklemma.

Elisabet Helsing gjorde amming til en kvinnesak, kuppet NRKs lørdagsunderholdning for å stoppe latterliggjøring av kvinner og åpnet Gro Harlem Brundtlands øyne.

Sissel Benneche Osvold våget å si høyt og tydelig fra om urett. Som kommentator i Dagbladet stilte hun spørsmål ved alt fra sanseløs russefeiring og gutteklubber i næringslivet til risikoen ved å proppe kvinner i overgangsalderen fulle av østrogen.

– Vi må huske på hvilken enorm jobb disse kvinnene har gjort for samfunnet vi lever i. De er ikke sinte. De bruker humor og har gjennomføringskraft. Og de har også hatt mange bra menn med seg på laget, sier Hauge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken
Siste nytt
14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkÅpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken
Populært