– Dette kan du gjøre for å hjelpe en stresset partner

Å leve i et støttende forhold kan gi en rekke positive helseeffekter. Illustrasjonsfoto: Shutterbox
Å leve i et støttende forhold kan gi en rekke positive helseeffekter. Illustrasjonsfoto: Shutterbox

Slik blir du en bedre støttespiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livet går i bølgedaler, og noen ganger kan partneren din ha det vanskelig. Alle trenger litt støtte av og til, men det kan være vanskelig å vite hva man skal si til noen som er stresset eller har det vanskelig.

Noen ganger føles det som om uansett hva man sier, så blir det feil.

Jennifer Priem er assistentprofessor ved Wake Forrest University i USA. Hun har studert hvordan par som støtter hverandre kan bidra til å redusere stress og påvirke stresshormonet kortisol. Høyt kortisol kan gi en rekke helseproblemer på kort og lang sikt, som hjertesykdom, søvnproblemer og konsentrasjonsproblemer, melder nyhetsbyrået AFP.

Å leve i et støttende forhold kan også gi en rekke gode langtidseffekter - det styrker forholdet og kan gi begge bedre helse, mener Priem.

Her er Priems beste tips til å redusere stress hos partneren din:

Jennifer Priem er ekspert på kommunikasjon i parforhold. Foto: Wake Forrest UNiversity
Jennifer Priem er ekspert på kommunikasjon i parforhold. Foto: Wake Forrest UNiversity

Anerkjenn at partneren din er stresset

Priem forklarer at noe av det viktigste er å anerkjenne stressnivået til partneren.

Noen ganger mener man kanskje at partneren stresser unødvendig. Da er det spesielt viktig å opptre støttende likevel. Han eller hun trenger fortsatt oppbakking.

– Om partneren din føler seg stresset, så hjelper det ikke å be han eller hun om å slutte å bekymre seg eller å prøve å distrahere ved å skifte tema, sier Priem til AFP.

Flere nyttige tips: Feil kjæreste? Pass på hvis dere ikke prioriterer hverandre

Bruk verbale og ikke-verbale kommunikasjonsformer

Priem anbefaler å være en aktiv lytter og vise at man følger med ved å stille oppfølgingsspørsmål, nikke anerkjennende, ta på partneren din og behold øyekontakt. Alt dette bidrar til å redusere kortisolnivået, mener hun.

– Tydelig kommunikasjon bidrar til å redusere stressnivået. Når man er stresset, klarer man ikke å fokusere på å tolke ting i beste mening. Tydelighet og øyekontakt bidrar til at man unngår misforståelser, sier hun.

Det holder å lytte og vise forståelse

Mange ønsker å si de rette tingene eller bidra til å finne en løsning om partneren

har det vanskelig. Men når folk er stresset, vil de som oftest bare ha følelsesmessig støtte. Dette kan man gi ved å lytte og stille spørsmål. Det å lytte til partnerens problemer kan være bekreftelse nok i seg selv og bidra til at dempe sterke følelsesmessige reaksjoner. Med mindre noen spesifikt ber om råd, så la vær med å gi det. Når du har validert partnerens følelser, kan det hende at de ber om råd, men da må de være klare til å lytte, mener Priem.

Les også: Kvinner i forhold mister lysten oftere enn menn

Juster tilnærmingen din etter behov

Det er mulig at du tror at du er støttende uten at partneren din er enig.

– Noen ganger holder det ikke å sende hyggelige meldinger. Er man stresset, kan man lett tolke ting feil. Støtten må være eksplisitt og man må validere den andres følelser ved å vise interesse og bekymring. Det vil mest sannsynlig redusere kortisolnivåene og øke følelser av velvære og trygghet. Om du ikke føler at du reduserer stresset hos partneren din, bør du kanskje endre tilnærmingen din.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært