Fikk beholde hund mot borettslagets vilje

Kvinnen i Arendal gikk til anskaffelse av en lite Yorkshire terrier etter råd fra sin lege. Men i borettslaget var det ikke tillatt med hund.
Kvinnen i Arendal gikk til anskaffelse av en lite Yorkshire terrier etter råd fra sin lege. Men i borettslaget var det ikke tillatt med hund. Foto: Illustrasjonsfoto / AP/
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borettslaget sa nei til kvinnen som anskaffet seg hund, og truet med tvangssalg. Men kvinnen ga seg ikke, tok saken til tingretten og vant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen, som bor i et borettslag i Arendal, fikk råd fra sin lege om å få seg hund. Hun var enslig og led av depresjon og ettervirkninger etter sine opplevelser som flyktning fra Bosnia og en skilsmisse, skriver Osloadvokatene på sin nettside.

Borettslagsvedtektene inneholdt forbud mot at beboerne hadde hund eller katt, men styret kunne gi dispensasjon i spesielle tilfeller. Borettslagsloven åpner for dette, dersom det er «gode grunner» og ingen ulemper for andre beboere.

Styret sa nei til kvinnens søknad, men hun gikk likevel til anskaffelse av en liten Yorkshire terrier på tre-fire kilo.

Truet med tvangssalg

Da styret oppdaget dette ble hun bedt om å fjerne hunden øyeblikkelig.

Kvinnen klaget på vedtaket, men fikk snart et brev fra borettslagets advokat om at leiligheten hennes ville bli tvangssolgt hvis ikke hun hadde kvittet seg med hunden innen tre måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen tok saken til tingretten, hvor hun vant. Retten mente kvinnen hadde «gode grunner» til å ha hund, skriver Osloadvokatene. De mente Yorkshire terrieren hadde positiv påvirkning på hennes helsesituasjon og psykiske helse. Og ulempene ble ikke vurdert som store nok for de andre beboerne.

Hundeallergiker klaget

En hundeallergiker klaget på kvinnens hund, men det ble ikke bevist at det var hennes hund vedkommende reagerte på. Retten la imidlertid vekt på at kvinnen brukte en annen utgang i kjelleren da hun gikk tur med hunden, bar den i veske gjennom fellesarealene og alltid hadde den i bånd.

– Det kan være verdt å ta opp kampen. Det finnes mange eksempler på kjæledyr som får lov til å bli boende, til tross for forbud i vedtektene, skriver Osloadvokatenes Adam Ahlquist.