Lars Saabye: Vender tilbake til Beatles

<p>Lars Saabye Christensen signerte mange «Byens spor» i juleinnspurten. Boka lå høyt på salgslistene og havnet under mange juletrær. </p>
Lars Saabye Christensen signerte mange «Byens spor» i juleinnspurten. Boka lå høyt på salgslistene og havnet under mange juletrær.

Etter et år med både kreftbehandling og ny boksuksess kommer Lars Saabye Christensen med dikt om Beatles i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vende tilbake til Beatles, sier Lars Saabye Christensen – og tenker på bandet, ikke sin egen gjennombruddsroman.

I høst har han opplevd ny boksuksess med «Byens spor», første del i en trilogi om en familie i Etterkrigs-Oslo. Svært mange vil ha funnet denne boka under juletreet i år. Og de neste to bindene ligger allerede klare i skuffen, avslører Lars Saabye Christensen.

– Jeg går ikke ut og sier at det kommer en trilogi hvis ikke jeg er hundre prosent sikker, sier han.

Nå i mellomtiden gjør han klar for utgivelse av et langdikt: «Blues for Jimmy Nicol», skrevet om, til og for en pop- og pressefoto-historisk begivenhet. På sensommeren viste fotomuseet i Horten pressefotografen Johan Bruns bilder fra The Beatles’ historiske konsert i København i 1964. Ved åpningen av utstillingen fremførte Lars Saabye Christensen «Blues for Jimmy Nicol». Langdiktet eller diktsyklusen ble gitt ut i begrenset opplag på 100 i forbindelse med utstillingen i Horten. I februar kommer «En blues for Jimmy Nicol» ut i bokform på ordentlig, sammen med et utvalg av Bruns bilder. Bildene er også digitalisert og lagt ut på nett i samlingen til Norsk Folkemuseum.

Beatles-vikar

– Disse bildene var så inspirerende! sier Saabye Christensen entusiastisk.

– Det er en skattkiste for Beatles-fans. Å finne en konvolutt med sånne bilder som knapt er blitt vist – det er stort, sier Christensen.

Konserten var spesiell av mange årsaker. Ikke bare at det var Beatles’ eneste konsert i Danmark og det nærmeste de kom å spille i Norge:

Jimmy Nicol, en Beatle i 13 dager, her halvt skjult bak en blomsterbukett, da Beatles kom til Kastrup i 1964. På nyåret kommer Lars Saabye Christensen med diktbok om Beatles-vikaren. Foto: Johan Brun, Dagbladet/Norsk Folkemuseum
Jimmy Nicol, en Beatle i 13 dager, her halvt skjult bak en blomsterbukett, da Beatles kom til Kastrup i 1964. På nyåret kommer Lars Saabye Christensen med diktbok om Beatles-vikaren. Foto: Johan Brun, Dagbladet/Norsk Folkemuseum

– Det jeg festet meg med, og som jeg visste lite om på forhånd, var at Beatles måtte ha vikar på trommer, siden Ringo Starr ble syk før de reiste til København. De kontaktet Jimmy Nicol, som reiste rundt med og spilte med Beatles i tretten dager før Ringo Starr kom tilbake. Man skulle tro at karrieren hans ville gått til himmels etter en sånn vikarjobb. Men det gikk nedover derfra. «Å være trommis i The Beatles var det verste som kunne hendt meg», sa han nylig. Han er min mann! konstaterer Saabye Christensen.

– Jimmy Nicol fremsto som en karakter jeg følte hørte hjemme i mine bøker. Det er noe på samme tid heltemodig og tragisk over ham. Så jeg har skrevet et langt bluesdikt til ære for Jimmy Nicol og alle som stepper inn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Liv og litteratur

Gjennom 2017 opplevde Lars Saabye Christensen et påfallende sammentreff mellom liv og litteratur. Siden utgivelsen av storromanen «Magnet» (2015) hadde Saabye Christensen skrevet på en ny historie, som han etter hvert skjønte han kunne dele opp i tre bind.

– Noen ganger gir formen seg når man begynner å skrive. Du skjønner at her ligger det lange linjer og større stoff. Det skjedde nå, og det er fint å oppdage. Jeg var lei av å skrive tjukke bøker som er tunge å bla i. Så jeg tenkte: Nå deler jeg historien opp i tre, så har jeg tre års arbeid liggende klart foran meg, forteller forfatteren.

Kreftsammentreff

«Byens spor» tar utgangspunkt i livet til en Oslo-familie. I løpet av historiens første del får en av hovedpersonene en kreftdiagnose. I vår fikk også Lars Saabye Christensen kreft, og gjennomgikk et halvt års cellegiftbehandling fram til i høst.

– Jeg hadde skrevet dette før jeg selv fikk diagnosen. De to tingene hang ikke sammen. Men det var et spesielt sammentreff, konstaterer Saabye Christensen.

– Denne gangen var det virkeligheten som etterlignet litteraturen, istedenfor omvendt. Så man skal passe seg. Det gikk dårlig med hovedpersonen min, det gikk bedre med meg.

Kreftbehandlingen beskriver han slik:

– Det var en unntakstilstand. Men all honnør til norsk helsevesen. Jeg har vært i trygge hender hele veien og fått den hjelpen jeg trenger.

– Var du redd?

– Nei. Jeg var ikke redd. Jeg bestemte meg for å ikke være det. Det hadde ikke vært noe bra å være redd.

Var spent

Første del av «Byens spor» kom ut i oktober, til gode kritikker. «Et fint første bind, en roman av den typen som ikke roper høyt, men som bæres av fine personportretter og visdom forkledd som funklende gullkorn, og som igjen befester Lars Saabye Christensens stilling som Oslos fremste heimstaddikter», skrev Dagsavisens anmelder Gerd Elin Stava Sandve. Saabye Christensen innrømmer at han var litt ekstra nervøs foran denne utgivelsen.

– Jeg er alltid spent når en bok kommer ut. Men fallhøyden er større når man sier at man skal gi ut en trilogi. Så det var litt mer nervøsitet enn vanlig. Mottakelsen har vært svært god. Det er jeg glad og lettet for, sier Christensen.

Byens spor II

Saabye ble også nominert til Bokhandlerprisen, og har ligget høyt på salgslista for bøker gjennom hele høsten. Også siste uka før jul har han ligget på topp ti.

– De neste to bindene er ferdige. De ligger og modner i skuffen min. Jeg skal snart ta dem fram og se om de fortsatt er glad i meg. Det gjenstår litt vanlig manusarbeid, jeg skal stryke litt og lese korrektur. «Byens spor II» kommer i august 2018, noen annen tittel vil jeg ikke komme med foreløpig, sier han.

– Jeg følger de samme folkene noen år senere, og føyer til et par nye karakterer. Universet er det samme. Men de kommende bøkene er dels skrevet samtidig som jeg var i kreftbehandling. Det vil nok merkes. Når såpass djupe ting skjer med deg, kommer det til uttrykk i det du skriver, sier Saabye Christensen.

Seriebøker

Flere av de siste par årenes store bestselgerromaner har vært serier. Jon Michelet har slått alle rekorder med sine «En sjøens helt», nå før jul er det Edvard Hoem som ligger høyt på listene med fjerde bind i sin slektskrønike om utvandrere til Amerika.

– Vi har ikke avtalt dette på bakrommet, understreker Saabye Christensen.

– Trilogier og oppfølgere i litteraturen er ikke noe nytt. Men det har slått meg også at det er mye av dette nå. Det kan ha noe å gjøre med at TV-serien er blitt rehabilitert og fornyet, med fantastiske serier som eksperimenterer med fortellerform. Publikum har en fascinasjon for å følge karakterer over lang tid.

Pris til «Pelargonia»

I høst har Saabye Christensen nok en gang sprenglest norske litterære debutanter. Ved starten av hver bokhøst deler han ut Lars Saabye Christensens stipend til en av de debuterende forfatterne fra året før. I høst delte han ut stipendet for tredje gang. Denne gangen til Frederik Svindland for «Pelargonia» – «en stor, liten og vidunderlig roman», fastslo Saabye Christensen ved utdelingen.

– Det er en glede å kunne ha dette debutantstipendet, fastslår Saabye Christensen.

– Jeg startet min forfatterkarriere i undergrunnen. Jeg vet hvor viktig det er å bli lest, sett, hørt og lagt merke til. Kampen om oppmerksomheten er mye hardere i dag. Vi er i en overgangstid der dagspresse-kritikken får mindre og mindre plass. Da jeg debuterte for 40 år siden fikk min lille unnselige diktbok nærmere 30 anmeldelser. Hver minste lille lokalavis landet rundt hadde sin egen litteraturanmelder, for det skulle en avis ha. Det gjorde at mange stemmer kom til orde, sier Lars Saabye Christensen.

– Jeg skal ikke gjenta at alt var bedre før. I dag er det flere arenaer der man kan komme til syne og møte et publikum – kulturhus, litteraturfestivaler, lokale scener. Men det er tøft for en ung forfatter å gi ut en bok som blir liggende i mørket, sier Lars Saabye Christensen.

Denne saken ble først publisert på Dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Siste nytt
02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Populært