Forskere i Oxford: Pfizer og Astra reduserer smittefare også etter én dose

Forskere i Oxford mener at vaksinene fra Pfizer-Biontech og AstraZeneca gir like god beskyttelse mot covid-19 etter første dose. Foto: Jacob King / Pool via AP / NTB
Forskere i Oxford mener at vaksinene fra Pfizer-Biontech og AstraZeneca gir like god beskyttelse mot covid-19 etter første dose. Foto: Jacob King / Pool via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Universitetet i Oxford bekrefter at vaksinene fra både Pfizer-Biontech og AstraZeneca reduserer faren for å bli smittet etter første dose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I studier som ble presentert fredag, sier forskerne at det ikke var noen merkbar forskjell i de to vaksinenes evne til å redusere faren for å bli smittet av covid-19.

Materialet er ennå ikke publisert på en måte som åpner for motargumenter fra eksperter på smitteområdet. Men konklusjonene bygger på data som er hentet inn fra testpinner brukt i nese og svelg på 370.000 personer i England og Wales mellom desember 2020 og april 2021.

Forskerne sier at faren for å bli smittet etter første dose hadde falt med 65 prosent etter tre uker. Tallet økte ytterligere etter andre dose, men er ikke oppgitt. Materialet konkluderer med at vaksinene synes å gi god beskyttelse mot den varianten av covid-19 som først ble oppdaget i Storbritannia.