Vaksineforsker tror ikke AstraZeneca-vaksinen blir tatt i bruk igjen

AstraZeneca-vaksinen har fått grønt lys til videre bruk av EU. Mange land har gjenopptatt vaksineringen, mens andre sitter på gjerdet. Norge vurderer nå hva vi skal gjøre her til lands. Foto: Robert Michael / AP / NTB
AstraZeneca-vaksinen har fått grønt lys til videre bruk av EU. Mange land har gjenopptatt vaksineringen, mens andre sitter på gjerdet. Norge vurderer nå hva vi skal gjøre her til lands. Foto: Robert Michael / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene vurderer om man skal fortsette å vaksinere med AstraZeneca-vaksinen i Norge. En vaksineforsker ved UiO tror ikke den blir tatt i bruk igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med mindre man klarer å definere en faktor som ikke er vaksinen for disse tilfellene, så tviler jeg på at vi kommer til å bruke vaksinen igjen i Norge , sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo (UiO) til TV 2.

Vaksinen har vært satt på vent den siste tiden etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos folk som har fått den. EUs legemiddeltilsyn (EMA) har undersøkt saken og ga denne uken grønt lys til å fortsette å bruke vaksinen.

Norske helsemyndigheter er nå i tenkeboksen mens de undersøker nøyere sammenhengen mellom tilfellene og vaksineringen. De er ventet å konkludere innen neste uke er omme.

Forsker Grødeland mener ikke at EMA har gjort feil i å anbefale videre bruk og peker på at det er opp til hvert enkelt land å selv bestemme hva de gjør.