Usikkerhet rundt endometriosebehandling: – Noen får det gratis, andre må betale

– Det er veldig beklagelig at vi igjen har kommet i denne alvorlige situasjonen og jeg forstår veldig godt frustrasjonen som er i Nord-Norge, sier helseminister Bent Høie.
– Det er veldig beklagelig at vi igjen har kommet i denne alvorlige situasjonen og jeg forstår veldig godt frustrasjonen som er i Nord-Norge, sier helseminister Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Endometriose- og adenomyosepasienter får gratis hormonspiral på sykehus, men må betale hos avtalespesialister. Tuva Moflag (Ap) ber helseminister Bent Høie om en oppklaring.

Mandag 9. desember sendte Tuva Moflag (Ap), som sitter i helsekomiteen på Stortinget, et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie. Hun ber om en oppklaring om hvorvidt hormonspiral som behandling av endometriose og adenomyose skal være gratis i alle tilfeller. I dag er dette praksis på de fleste sykehus i Norge, men ikke hos avtalespesialister.

Dette er Moflags spørsmål til helseministeren:

Moflags begrunnelse:

«Vi har blitt kontaktet av kvinner som opplever at det er forskjellig praksis knyttet til betaling for hormonspiral som behandling for endometriose og adenomyose, avhengig av om man får hormonspiralen hos sykehus eller avtalespesialist. Mens dette er gratis hos sykehuset, koster det penger hos avtalespesialistene. Ber statsråden klargjøre om det rom for ulik praksis i dette tilfellet.»

«Skal hormonspiral som behandling for endometriose og adenomyose være gratis for kvinnen uavhengig av om behandlingen gis hos sykehus eller avtalespesialist?»

Helseminister Bent Høie har foreløpig ikke besvart spørsmålet. Siste frist for å svare er tirsdag 17. desember.

Gynekolog-spesialist: – Situasjonen er tragikomisk

Spesialist i gynekologi ved Ullevål sykehus Tina Tellum har doktorgrad i adenomyose. Hun beskriver situasjonen som tragikomisk. Foto: Privat
Spesialist i gynekologi ved Ullevål sykehus Tina Tellum har doktorgrad i adenomyose. Hun beskriver situasjonen som tragikomisk. Foto: Privat

Spesialist i gynekologi ved Ullevål sykehus Tina Tellum skrev doktorgraden sin om adenomyose. Hun forklarer at hvis man har endometriose legger livmorslimhinnen seg utenfor livmoren, mens i adenomyose sitter den i livmorsveggen. I begge tilfeller befinner den seg på feil sted, og hovedsymptomet er smerter.

– Dette er hormonavhengige sykdommer som gjerne dukker opp når man har mensen og forsvinner igjen i overgangsalderen, forklarer Tellum.

– Derfor er den beste behandlingen hormonspiral. Den inneholder en type hormon som den frigjør helt jevnt. Det gjør at livmorslimhinnen blir tynn og slutter å bygge seg opp, noe som har vist seg å være veldig effektivt.

– Ved adenomyose, som kan skape infertilitet over tid, kan hormonspiral stanse adenomyosen og forhindre infertilitet.

Tellum forteller at hun kjenner til forskjellene i pris.

– Hos fastlege eller avtalespesialist må man betale selv. Det er nesten tragikomisk at gynekologer henviser til Ullevål for å gjøre en jobb som fastleger kan gjøre, sier hun.

– At en kvinne prøver hormonspiral og slipper operasjon eller å gå på masse smertestillende er i tillegg veldig kostnadseffektivt. Spiral er en liten pris å betale for samfunnet sammenliknet med alternativet, fortsetter gynekolog-spesialisten.

– Det er egentlig en no-brainer at man burde kunne få hormonspiral på blå resept.

Les også: Alt du lurer på om endometriose

– Underlig og ulogisk

Tuva Moflag (Ap) syns den nåværende praksisen er underlig og ulogisk. Foto: Stortinget
Tuva Moflag (Ap) syns den nåværende praksisen er underlig og ulogisk. Foto: Stortinget

Tuva Moflag sitter i helsekomiteen for Arbeiderpartiet. Hun forteller til ABC Nyheter at hun syns den nåværende praksisen er ulogisk.

– Jeg syns det er underlig at man ikke får gratis behandling hvis man går til en spesialist, sier Moflag.

– Det bør rettes opp i, slik at det blir likebehandling på sykehus og hos avtalespesialist.

Hun trekker frem at dette er en sykdom som det ofte tar lang tid å diagnostisere.

– Da er det synd at kvinner som har fått en diagnose skal stå i kø etter å ha brukt lang tid på å få den.

– Hva håper du å oppnå ved å stille dette spørsmålet til helseministeren?

– Dette er jo et typisk eksempel på at vi politikere er ombud for folk. Folk kontakter oss med ting de opplever som ulogisk.

– Jeg ønsker å oppnå en mer logisk og forutsigbar tjeneste for kvinnene, sier Moflag.

Hun påpeker at det har fungert tidligere, blant annet da Elise Bjørnebekk-Waagen (A) stilte spørsmål, også til helseministeren, om medisin mot svagerskapskvalme, da det var snakk om å kutte støtten til medisinen.

– Jeg har lenge hatt hjerte for disse kvinnene. Det er mange kvinner som blir rammet av dette og det får lite oppmerksomhet.

– Uklart hva vi har krav på

Likeperson for endometrioseforeningen Lene Marie Brobakken har jobbet for å spre kunnskap om retten til gratis hormonspiral for personer med endometriose og adenomyose siden 2018. Hun forteller at Helsedirektoratet har vært klare på at denne gruppen skal få gratis spiral ved behandling på sykehus siden 2017.

– Likevel er det mange som ikke vet det, så jeg poster om det i et par Facebook-grupper for folk med endometriose og adenomyose med jevne mellomrom, og da er det alltid noen som kommenterer «men det har jeg jo betalt for», forteller Brobakken til ABC Nyheter.

Den siste tiden har hun fått flere meldinger fra folk som har gått til avtalespesialister på grunn av lang ventetid, og måttet betale der. Her har man ingen tydelige føringer for hvilke rettigheter man har fra Helsedirektoratet.

– Hvorfor er det viktig å få gratis spiral for å behandle endometriose?

– Vi har en kronisk sykdom og smertene er alvorlige, sier Brobakken.

– Også koster det en del å legge ut for det selv. Hvorfor skal det koste 1200 kroner for en hormonspiral når vi får andre preparater på blå resept, for eksempel p-sprøyte og og hormoner som setter igang overgangsalderen, som zoladex og procren?

Les mer: Mange lever med endometriose uten å få riktig diagnose

Lavstatussykdom

Endometriose har historisk sett vært en underdiagnostisert sykdom og er det også i dag, til tross for en viss positiv utvikling, ifølge Brobakken.

– Kan dette være grunnen til at det er uklarhet og rot med rettighetene til endometriose-pasienter?

– Man kan mistenke det. Endometriose er en lavstatussykdom, som ofte har blitt latterliggjort eller avfeid, sier Brobakken.

– Folk blir møtt med kommentarer som: «du har jo bare menssmerter» til tross for at de er sengeliggende og trenger sterke smertestillende for å stå oppreist. Vi kjenner til mange tilfeller hvor endometriose har gått udiagnostisert i 10 år.

Tellum bekrefter at disse sykdommene er veldig underdiagnostiserte.

– Endometriose snakker man mer om. Man kan se det på sykehuset, ved å titte inn i magen. Adenomyose sitter i livmorveggen og kan derfor bare sees med ultralyd og MR. I mange år var ultralyd så dårlig og man kunne ikke se det, og derfor er det mange som fortsatt tenker at dette er en usynlig sykdom.

Tellum forteller at mange fastleger ikke vet om sykdommene, og at det i mange år ikke har vært på pensum på medisinstudie.

– Men dette blir også bedre nå, presiserer hun.

– Hvorfor er de så underdiagnostiserte?

– Fordi de er kvinnesykdommer. Også er det er ikke noe du dør av. Vi har et hierarki av sykdommer hvor rus og kvinnesykdommer rangerer nederst.

Les også: – Mange tror de er alene om denne sykdommen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm
Siste nytt
00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm
Populært