Usikkerhet rundt endometriosebehandling: – Noen får det gratis, andre må betale

– Det er veldig beklagelig at vi igjen har kommet i denne alvorlige situasjonen og jeg forstår veldig godt frustrasjonen som er i Nord-Norge, sier helseminister Bent Høie.
– Det er veldig beklagelig at vi igjen har kommet i denne alvorlige situasjonen og jeg forstår veldig godt frustrasjonen som er i Nord-Norge, sier helseminister Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endometriose- og adenomyosepasienter får gratis hormonspiral på sykehus, men må betale hos avtalespesialister. Tuva Moflag (Ap) ber helseminister Bent Høie om en oppklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag 9. desember sendte Tuva Moflag (Ap), som sitter i helsekomiteen på Stortinget, et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie. Hun ber om en oppklaring om hvorvidt hormonspiral som behandling av endometriose og adenomyose skal være gratis i alle tilfeller. I dag er dette praksis på de fleste sykehus i Norge, men ikke hos avtalespesialister.

Dette er Moflags spørsmål til helseministeren:

Moflags begrunnelse:

«Vi har blitt kontaktet av kvinner som opplever at det er forskjellig praksis knyttet til betaling for hormonspiral som behandling for endometriose og adenomyose, avhengig av om man får hormonspiralen hos sykehus eller avtalespesialist. Mens dette er gratis hos sykehuset, koster det penger hos avtalespesialistene. Ber statsråden klargjøre om det rom for ulik praksis i dette tilfellet.»

«Skal hormonspiral som behandling for endometriose og adenomyose være gratis for kvinnen uavhengig av om behandlingen gis hos sykehus eller avtalespesialist?»

Helseminister Bent Høie har foreløpig ikke besvart spørsmålet. Siste frist for å svare er tirsdag 17. desember.

Gynekolog-spesialist: – Situasjonen er tragikomisk

Spesialist i gynekologi ved Ullevål sykehus Tina Tellum har doktorgrad i adenomyose. Hun beskriver situasjonen som tragikomisk. Foto: Privat
Spesialist i gynekologi ved Ullevål sykehus Tina Tellum har doktorgrad i adenomyose. Hun beskriver situasjonen som tragikomisk. Foto: Privat

Spesialist i gynekologi ved Ullevål sykehus Tina Tellum skrev doktorgraden sin om adenomyose. Hun forklarer at hvis man har endometriose legger livmorslimhinnen seg utenfor livmoren, mens i adenomyose sitter den i livmorsveggen. I begge tilfeller befinner den seg på feil sted, og hovedsymptomet er smerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er hormonavhengige sykdommer som gjerne dukker opp når man har mensen og forsvinner igjen i overgangsalderen, forklarer Tellum.

– Derfor er den beste behandlingen hormonspiral. Den inneholder en type hormon som den frigjør helt jevnt. Det gjør at livmorslimhinnen blir tynn og slutter å bygge seg opp, noe som har vist seg å være veldig effektivt.

– Ved adenomyose, som kan skape infertilitet over tid, kan hormonspiral stanse adenomyosen og forhindre infertilitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tellum forteller at hun kjenner til forskjellene i pris.

– Hos fastlege eller avtalespesialist må man betale selv. Det er nesten tragikomisk at gynekologer henviser til Ullevål for å gjøre en jobb som fastleger kan gjøre, sier hun.

– At en kvinne prøver hormonspiral og slipper operasjon eller å gå på masse smertestillende er i tillegg veldig kostnadseffektivt. Spiral er en liten pris å betale for samfunnet sammenliknet med alternativet, fortsetter gynekolog-spesialisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er egentlig en no-brainer at man burde kunne få hormonspiral på blå resept.

Les også: Alt du lurer på om endometriose

– Underlig og ulogisk

Tuva Moflag (Ap) syns den nåværende praksisen er underlig og ulogisk. Foto: Stortinget
Tuva Moflag (Ap) syns den nåværende praksisen er underlig og ulogisk. Foto: Stortinget

Tuva Moflag sitter i helsekomiteen for Arbeiderpartiet. Hun forteller til ABC Nyheter at hun syns den nåværende praksisen er ulogisk.

– Jeg syns det er underlig at man ikke får gratis behandling hvis man går til en spesialist, sier Moflag.

– Det bør rettes opp i, slik at det blir likebehandling på sykehus og hos avtalespesialist.

Hun trekker frem at dette er en sykdom som det ofte tar lang tid å diagnostisere.

– Da er det synd at kvinner som har fått en diagnose skal stå i kø etter å ha brukt lang tid på å få den.

– Hva håper du å oppnå ved å stille dette spørsmålet til helseministeren?

– Dette er jo et typisk eksempel på at vi politikere er ombud for folk. Folk kontakter oss med ting de opplever som ulogisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å oppnå en mer logisk og forutsigbar tjeneste for kvinnene, sier Moflag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at det har fungert tidligere, blant annet da Elise Bjørnebekk-Waagen (A) stilte spørsmål, også til helseministeren, om medisin mot svagerskapskvalme, da det var snakk om å kutte støtten til medisinen.

– Jeg har lenge hatt hjerte for disse kvinnene. Det er mange kvinner som blir rammet av dette og det får lite oppmerksomhet.

– Uklart hva vi har krav på

Likeperson for endometrioseforeningen Lene Marie Brobakken har jobbet for å spre kunnskap om retten til gratis hormonspiral for personer med endometriose og adenomyose siden 2018. Hun forteller at Helsedirektoratet har vært klare på at denne gruppen skal få gratis spiral ved behandling på sykehus siden 2017.

– Likevel er det mange som ikke vet det, så jeg poster om det i et par Facebook-grupper for folk med endometriose og adenomyose med jevne mellomrom, og da er det alltid noen som kommenterer «men det har jeg jo betalt for», forteller Brobakken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden har hun fått flere meldinger fra folk som har gått til avtalespesialister på grunn av lang ventetid, og måttet betale der. Her har man ingen tydelige føringer for hvilke rettigheter man har fra Helsedirektoratet.

– Hvorfor er det viktig å få gratis spiral for å behandle endometriose?

– Vi har en kronisk sykdom og smertene er alvorlige, sier Brobakken.

– Også koster det en del å legge ut for det selv. Hvorfor skal det koste 1200 kroner for en hormonspiral når vi får andre preparater på blå resept, for eksempel p-sprøyte og og hormoner som setter igang overgangsalderen, som zoladex og procren?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Mange lever med endometriose uten å få riktig diagnose

Lavstatussykdom

Endometriose har historisk sett vært en underdiagnostisert sykdom og er det også i dag, til tross for en viss positiv utvikling, ifølge Brobakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan dette være grunnen til at det er uklarhet og rot med rettighetene til endometriose-pasienter?

– Man kan mistenke det. Endometriose er en lavstatussykdom, som ofte har blitt latterliggjort eller avfeid, sier Brobakken.

– Folk blir møtt med kommentarer som: «du har jo bare menssmerter» til tross for at de er sengeliggende og trenger sterke smertestillende for å stå oppreist. Vi kjenner til mange tilfeller hvor endometriose har gått udiagnostisert i 10 år.

Tellum bekrefter at disse sykdommene er veldig underdiagnostiserte.

– Endometriose snakker man mer om. Man kan se det på sykehuset, ved å titte inn i magen. Adenomyose sitter i livmorveggen og kan derfor bare sees med ultralyd og MR. I mange år var ultralyd så dårlig og man kunne ikke se det, og derfor er det mange som fortsatt tenker at dette er en usynlig sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tellum forteller at mange fastleger ikke vet om sykdommene, og at det i mange år ikke har vært på pensum på medisinstudie.

– Men dette blir også bedre nå, presiserer hun.

– Hvorfor er de så underdiagnostiserte?

– Fordi de er kvinnesykdommer. Også er det er ikke noe du dør av. Vi har et hierarki av sykdommer hvor rus og kvinnesykdommer rangerer nederst.

Les også: – Mange tror de er alene om denne sykdommen