Minst 53 døde av meslinger på Samoa

Barn med ansiktsmasker venter på å bli vaksinert på Samoa i Stillehavet. Minst 53 personer, de aller fleste små barn, er døde etter at en epidemi av meslinger har brutt ut på stillehavsøya. Foto: TVNZ/ AP/ NTB scanpix
Barn med ansiktsmasker venter på å bli vaksinert på Samoa i Stillehavet. Minst 53 personer, de aller fleste små barn, er døde etter at en epidemi av meslinger har brutt ut på stillehavsøya. Foto: TVNZ/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 53 personer, de fleste små barn, er døde av meslinger på Samoa i Stillehavet. Regjeringen ber nå alle offentlige ansatte bidra i massevaksinasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt er 3.728 tilfeller av meslinger er registrert siden utbruddet startet, opplyser helsemyndighetene i landet mandag.

Stillehavsnasjonens regjering iverksetter nå flere tiltak for å hanskes med det omfattende utbruddet. Statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi sier regjeringen stenger virksomheten torsdag og fredag denne uken for at alle offentlige ansatte skal kunne hjelpe til med massevaksinasjonskampanjen i hele landet.

Barn under fire år

Malielegaoi sier kun elektrisitets- og vannforsyningsarbeidere vil være unntatt, og ber nasjonen stå samlet for å få kontroll over utbruddet.

– Med denne krisen og meslingepidemiens grusomme virkelighet, la oss reflektere over hvordan vi kan unngå gjentakelse i fremtiden, sier Malielegaoi i en uttalelse.

Antall døde har steget til 53 fra 20 for én uke siden. De fleste er barn under fire år, med unntak av fire personer. Siden lørdag har fem mennesker omkommet og det er registrert 198 nye sykdomstilfeller.

Få vaksinerte

Lav andel vaksinerte har ført til at Samoa har blitt svært hardt rammet at meslingutbruddet. Ifølge UNICEF er bare mellom 28 og 40 prosent av befolkningen vaksinert.

Øynasjonens myndigheter erklærte unntakstilstand i midten av november, og skoler og universiteter er stengt. Alle under 19 år forbys å samles offentlig, for å unngå spredning av den svært smittsomme sykdommen.

Det er satt i gang en offentlig vaksinasjonskampanje. Siden 20. november er over 58.000 personer fra seks måneder til 60 år blitt vaksinert, mer enn én tredel av befolkningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden