Meslinger får immunsystemet til å glemme sykdommer barnet har hatt før

En meslinginfeksjon gir immunsystemet hukommelsestap, slik at barnet kan miste immuniteten for andre sykdommer. Foto: phichet chaiyabin / Shutterstock / NTB scanpix
En meslinginfeksjon gir immunsystemet hukommelsestap, slik at barnet kan miste immuniteten for andre sykdommer. Foto: phichet chaiyabin / Shutterstock / NTB scanpix

Immunsystemet får hukommelsestap av meslinger. – MMR-vaksinen kan være den viktigste vaksinen du tar, sier norsk forsker.

Vi har lenge visst at det er noe spesielt med meslinger. Da vaksinen mot sykdommen ble tatt med i vaksinasjonsprogrammer i mange land fra rundt 1970, dukket det opp en overraskende effekt:

Vaksinen så også ut til å beskytte mot flere sykdommer. De vaksinerte barna hadde rett og slett lavere risiko for å dø av andre infeksjoner i årene etter vaksinasjonen.

Tidligere studier av fenomenet har antydet at barn har økt risiko for å bli syke og dø opptil fem år etter en runde med meslinger. En beregning peker mot at meslinger på denne måten var knyttet til opp mot halvparten av barnedødeligheten i tida før vi begynte å vaksinere barn.

Forskerne har imidlertid visst lite om hva som ligger bak denne effekten. Til nå.

Sletter minnet om sykdommer

Denne uka kom forskningsresultatene som kan oppklare saken. To forskerteam viser at meslingene faktisk ser ut til å slette deler av hukommelsen til immunsystemet vårt. Det glemmer sykdommer det har møtt og vaksiner det har fått.

Slik kan vi igjen bli rammet av sykdommer vi var blitt immune mot eller hadde fått vaksiner mot.

Forskerne fant derimot ingen slik effekt hos barn som fikk MMR-vaksine mot meslinger.

– MMR kan være den viktigste vaksinen du tar, sier professor i medisin og forsker i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland. Hun har selv ikke vært med på den nye studien.

Les også: Meslinger svekker immunforsvaret

Cellene som husker

Det hele handler om immunsystemets hukommelsesceller, en undergruppe av hvite blodceller. Når en slik celle er med på å forsvare kroppen mot et virus, skjer det noe med den.

Cellen deler seg flere ganger, og noen av de nye cellene blir til hukommelsesceller - celler som har informasjon om dette spesielle viruset lagret i genene sine

Hukommelsescellene kan lett kjenne igjen viruset ved en senere anledning. Da slår cellene alarm, slik at kroppen kan uskadeliggjøre viruset umiddelbart, før det rekker å gjøre deg syk.

Eller sagt på en annen måte: Du er blitt immun mot akkurat dette viruset.

Bibliotek over sykdommer

Hukommelsesceller for spesifikke sykdommer kan forbli i immunsystemet i lang tid. I mange tilfeller hele livet.

Det betyr at du etter hvert bygger deg opp et helt bibliotek av immunceller som til sammen husker en lang rekke sykdommer. Inn i dette biblioteket kommer også vaksiner.

En vaksine lærer opp hukommelsesceller til å huske en viss sykdom, uten at du trenger å gå igjennom sykdommen. Det er så klart en stor fordel når det er snakk om sykdommer som er farlige.

Les også: Spør en forsker: Blir immunforsvaret sterkere etter sykdom?

Sjekket før og etter meslinger

Men så var det altså disse meslingene.

En meslingeinfeksjon ødelegger hukommelsesceller. Det viser to studier, fra et team ledet av Michael Mina ved Howard Hughes Medical Institute i USA og en team ledet av Velislava Petrova ved Wellcome Sanger Institute i Storbritannia.

Et av forskerteamene analyserte blodprøver fra 77 uvaksinerte barn i Nederland. Det ble tatt to prøver fra hvert barn: Én like før barna ble smittet i et stort meslingutbrudd i 2013, og én prøve noen uker etter at ungene var blitt friske.

Så kartla forskerne genene til alle hukommelsescellene i de to blodprøvene.

Dermed gikk det an å sammenligne hvilke hukommelsesceller hvert barn hadde før og etter meslingeinfeksjonen.

Les også:

Mistet opptil 70 prosent av hukommelsen

Det viste seg at barna gjennomsnittlig mistet mellom 30 og 40 prosent av hukommelsescellene sine. Det samme skjedde ikke hos uvaksinerte barn som forble usmittet.

Resultatene viste dessuten at det var store forskjeller mellom barna. Noen tapte bare i overkant av 10 prosent av hukommelsescellene, mens andre mistet over 70 prosent.

Og dette gjelder trolig også immuniteten du har fått fra vaksiner. Et dyreforsøk viste at dyr som var vaksinert mot influensa, ikke lenger var immun etter at de hadde hatt meslinger.

Hvis disse resultatene viser seg å gjelde for mennesker også, kan det bety at barn som har hatt meslinger må ta barnevaksinene sine på nytt, for ikke å stå forsvarsløs mot sykdommer som polio og difteri.

– For første gang ser vi at meslinger tilbakestiller immunsystemet. Det blir mer som hos en baby, sier professor Colin Russel fra University of Amsterdam, ifølge en pressemelding fra Wellcome Sanger Institute.

– Hos noen barn er effekten så sterk at det blir som om de skulle fått sterke immundempende midler.

Les også:

Viser mekanismene

Anne Spurkland fra UiO sammenligner det med stigespillet, hvor brikkene møysommelig klatrer mot mål.

– I verste fall faller du ned den lange stigen og må begynne nesten fra start. Det tar kanskje flere år før effekten er opphevet.

Hun mener de to forskerteamene leverer et sterkt vitenskapelig resultat. Det viktige med denne forskningen er at den viser fram mekanismene bak et fenomen vi har observert. Det bekrefter at meslinginfeksjon virkelig skader immunsystemet.

Tidligere har vi ikke hatt mulighet til å undersøke saken i dybden, forteller Spurkland. Men i de siste åra har teknologien innen gensekvensering blitt mye bedre, og forskerne fikk altså nå en mulighet til å sekvensere genomet til alle hukommelsescellene. Da kunne de direkte studere hvor mange ulike hukommelsesceller barna har i kroppen før og etter meslingene.

Les også: To nye tilfeller av meslinger i Norge

Bekymringsfull motstand mot vaksiner

Professor Trude Helen Flo ved NTNU forsker også på immunsystemet. Hun mener dette er spennende resultater. Særlig fordi to uavhengige studier kommer til den samme konklusjonen.

– Det er gir ekstra troverdighet når en annen forskergruppe kan bekrefte resultatet. Gjerne med litt andre innfallsvinkler og undersøkelser.

Flo mener studien er svært relevant i en tid hvor økende vaksinemotstand har ført til nye meslingutbrudd i land hvor sykdommen tidligere nærmest var utryddet.

– Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt vaksinemotstand på sin liste over de ti største truslene mot global helse i 2019, sier Flo til forskning.no.

– Det er en stor bekymring.

Les også: Vaksinemotstandere får skylda for 30 prosent økning i meslinger blant barn

Fant ingen negativ effekt av MMR-vaksine

Hvis mange nok tar vaksine, gir det beskyttelse også til mennesker som av ulike grunner ikke tåler å bli vaksinert. De unngår smitte fordi viruset ikke lenger er i omløp i befolkningen. Men når vaksinedekningen kommer under en viss prosent, oppstår epidemier på nytt.

I de siste årene har det vært utbrudd i USA og mange europeiske land.

Forskerne bak de to nye studiene gjorde undersøkelser for å se om også MMR-vaksinen kunne ha noe av den samme negative virkningen på immunsystemet som en meslinginfeksjon. Men de fant ingen tegn til svekkelser i hukommelsescellene hos barn som fikk vaksine.

– Antagelig er det slik at meslingviruset infiserer og tar livet av hukommelssesceller og stamceller i beinmargen. Det gjør at selv om antallet immunceller går tilbake til normalt etter infeksjon, så er de mer umodne og har ikke den immunologiske bredden som før.

– Jeg tipper at viruset i vaksinen er så svekket at det ikke tar livet av cellene - og at det er en forklaring på hvorfor vaksinen ikke gir samme varige nedsatte immunforsvar.

Flo mener de to studiene tilsammen utfyller hverandre og gir et solid grunnlag for forskerteamenes felles konklusjon:

Disse resultatene viser hvor viktig det er å vaksinere mot meslinger, ikke bare for å hindre skader og dødsfall som følge av sykdommen, men også for å gi beskyttelse mot andre infeksjoner som kan komme i årene etterpå.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge
Siste nytt
21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge
Populært