Kreftforskere: – Håper å finne ut hvordan kreft «fødes»

Forskere håper i fremtiden å kunne avverge kreft ved hjelp av blodprøver.
Forskere håper i fremtiden å kunne avverge kreft ved hjelp av blodprøver. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe britiske og amerikanske forskere ønsker å finne ut hvordan kreft ser ut idet den blir til. Målet er å gripe inn før sykdommen etablerer seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når kreft oppdages tidlig er det god mulighet til å bli helt frisk av sykdommen. Derfor har det lenge vært et mål for forskerne å finne måter å oppdage kreft så tidlig som mulig. Samtidig prøver man å finne tester som er enkle og skånsomme. Så langt har forskningen blant annet resultert i utprøving av blodprøver som skal kunne påvise visse former for kreft.

Tidlig oppdagelse er også hensikten med det nye initiativet International Alliance for Cancer Early Detection, som for tiden har som prioritet å fremkalle kreft i laboratorier. På denne måten håper de å kunne se hvordan sykdommen ser ut allerede fra dag én, skriver BBC News.

Det er Cancer Research UK som står bak initiativet, som har blitt tildelt 55 millioner pund (650 millioner kroner) til forskning. Forskere fra University of Cambridge, University of Manchester og University College London, og universitetene Stanford og Oregon i USA, er plukket ut for delta i forskningssamarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede etablert kreft

Blod-, puste- og urinprøver er blant testene forskerne håper å kunne bruke i fremtiden. Testene skal brukes til å overvåke høyrisiko-pasienter, og håpet er at de skal kunne oppdage kreft før det finnes noen synlige tegn.

– Det grunnleggende problemet er at vi aldri får se kreft oppstå i et menneske. Innen kreften er oppdaget, har den allerede etablert seg, sier leder i International Alliance of Cancer Early Detection, David Crosby, til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et laboratorium i Manchester dyrker noen av forskerne frem menneskelig brystvev, som de har utstyrt med syntetiske immunceller. Her vil de se om de kan oppdage de tidligste og mest subtile tegnene på kreft, og hva som skjer med cellene idet forandringen starter.

Alle tegn på celleforandringer betyr imidlertid ikke kreft, så det er alltid en risiko for overdiagnostisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne sier til BBC at må være svært presise, og blant annet vil ta i betraktning gener og miljøet folk vokser opp i når de skal vurdere individuell risiko for kreft.

Trenger flere prøver

– Lykkes vi vil det bidra til en omveltning i helsevesenet ved at man kan skifte fokus fra «dyr brannslukking» i senere stadier av sykdommen, til rask og kostnadseffektiv behandling helt i starten av utviklingen, sier Crosby til BBC.

I Storbritannia finnes det per dags dato screening for bryst-, livmorhals- og tarmkreft. I Norge har man screening for de to førstnevnte, mens et nasjonalt tarmkreftscreeningprogram skal innføres i 2021.

Det finnes imidlertid ikke gode screeningverktøy for andre krefttyper som lever-, lunge- og prostatakreft, som gjerne har lavere overlevelsesrate.


– En stille revolusjon

Kreftforskning med fokus på tidlig oppdagelse har hittil vært spredt og fått lite støtte, sier forskerne til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Mark Emberton ved University College London, omtaler utviklingen av bildediagnostikk, som for eksempel MR-bilder, som «en stille revolusjon». For eksempel tror han MR på sikt vil kunne erstatte vevsprøver ved prostatakreft, med den fordel at de kun viser de aggressive cellene, og dermed kan bidra til å redusere overdiagnostisering. Men det gjenstår fremdeles mye arbeid med å videreutvikle metoden.

Rebecca Fitzgerald, professor ved University of Cambridge, som utvikler et nytt verktøy for å oppdage forstadier til kreft i fordøyelsessystemet, mener at screening har blitt feilaktig nedprioritert.

Fitzgerald tror også at det i fremtiden er gode muligheter for kreftprøver som er både billige og enkelt gjennomførbare.

Forskerne understreker at det kan ta mange år før forskningen gir resultater.