Valgte å amputere bena: – Jeg ville kunne gå opp kirkegulvet på bryllupsdagen min

VIDEO: Hør Ben fortelle sin historie her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diabetessyke Ben Neil (37) har tatt den drastiske beslutningen om å amputere begge bena.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden han var 14 år har Ben Neil fra Nottingham i England hatt diagnosen diabetes type 1.

Komplikasjoner i forbindelse med sykdommen har gjort at han valgte å amputere først det ene benet, så det andre.

Da han spurte legene, sa de at det trolig ville bli aktuelt med amputasjon senere i livet.

Les også: Å forstå insulin er nøkkelen til å forstå hva diabetes er

– Følte at jeg ble holdt tilbake

Senskader ved diabetes

Både type 1- og type 2-diabetes kan føre til senskader – eller såkalte diabeteskomplikasjoner – og økt risiko for andre sykdommer.

De mest vanlige senskadene er hjerte- og karsykdom og skader på øyne, nyrer og føtter. Risikoen for senskader øker med dårlig blodsukkerkontroll, det vil si lengre perioder med forhøyet HbA1c (langtidsblodsukker). Utviklingen av senskader ses også i sammenheng med høyt blodtrykk og/eller for høye innhold av fettstoffer (lipider/kolesterol) i blodet.

Kilde: Helsenorge.no.

37-åringen forklarer at det var store avgjørelser å ta å amputere bena mens han fremdeles er ung, men at det var riktig for ham.

– Jeg følte at jeg ble holdt tilbake. Jeg kom meg ikke ut av huset og kunne ikke gjøre stort, sier han og fortsetter:

– Det var store avgjørelser, men kanskje ikke så vanskelige som folk kanskje tror, for jeg måtte ta kontroll over livet mitt og gjøre noe som forhåpentlig ville gjøre livet bedre.

Se hele intervjuet øverst i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barn som er vaksinert mot mageinfeksjon rammes sjeldnere av diabetes 1

– Jeg bryr meg ikke, det er sånn vi er

Målet da han bestemte seg for å gjennomføre den første amputasjonen, var selv å kunne gå opp kirkegulvet på bryllupsdagen sin. Legene hadde fortalt ham at bena hans var for svake.

Han tok den drastiske avgjørelsen om å amputere det høyre benet under kneet, og få det erstattet med en protese i september 2017. Datoen for bryllupet ble satt til 23. juni 2018.

– Og jeg klarte det. Jeg klarte å gå opp kirkegulvet, sier Neil.

Kona Kirsty Neil forklarer at hun syntes det var vanskelig første gang kjæresten amputerte et ben, men at det gikk lettere andre gang.

– Første gangen plaget det meg at folk stirret, og stusset på at et ungt par brukte handikapparkering og slike ting. Men denne gangen bryr jeg meg ikke, det er sånn vi er. Det har ikke noe å si.

Les også: Norsk forskning: Behandler nyoppdaget diabetes med antivirusmedisiner

Symptomer på diabetes type 1

Uten nok insulin – eller uten noe insulin i det hele tatt – stiger sukkernivået i blodet, og kroppen får ikke energi. Når sukkerinnholdet i blodet stiger, kommer det sukker i urinen. Dette fører til økt urinmengde og hyppig vannlating, og mange blir svært tørste. Sukkerutskillelsen i urinen gir også et kaloritap og fører ofte til at man går ned i vekt.

Kroppen begynner også å forbrenne fettstoffer og proteiner for å skaffe seg energi. Et biprodukt av fettforbrenningen er ketoner, og når disse havner i blodet, kan det utvikles ketoacidose – eller syreforgiftning. Allmenntilstanden reduseres raskt, du blir dehydrert (uttørret), og typiske symptomer er oppkast, magesmerter og kortpustethet. Ketoacidose kan føre til koma og er en livstruende tilstand.

Kilde: Diabetesforbundet