Åpen for alle - alltid

Disse sexleketøyene kjøper godt voksne

- Jo kortere tid du har vært sammen med partneren din, jo mer seksuelt aktiv er du. Men etter 40 år med samme person, så er det kanskje ikke fullt så spennende. Og da kan sexleketøy være en god måte å bygge opp igjen sexlivet igjen, sier Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo.Foto: Colourbox
- Jo kortere tid du har vært sammen med partneren din, jo mer seksuelt aktiv er du. Men etter 40 år med samme person, så er det kanskje ikke fullt så spennende. Og da kan sexleketøy være en god måte å bygge opp igjen sexlivet igjen, sier Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den eldste kunden jeg har snakket med var 92 år, og vi fant noe som passet perfekt for han og kona.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): - Alder har ingenting å si. En på 80 år kan være i veldig god form.

Tonje W. Olsen, nettredaktør hos sexleketøysbutikken Nytelse.no, snakker om å ha et tilfredsstillende sexliv selv om man er godt opp i årene.

– Den eldste kunden jeg har snakket med var 92 år, og vi fant noe som passet perfekt for han og kona, forteller hun.

– Finner andre måter å ha sex på

Nedsatt bevegelighet, tørrere slimhinner, ereksjon som svikter og en kropp som ikke orker like mye som tidligere, kan være vanlige utfordringer for mange godt voksne. Men det finnes gode løsninger på de fleste utfordringer, mener Olsen.

Det er Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, helt enig i. Hun har forsket på eldres seksualitet, og mener at det bare er positivt å eksperimentere med sex også i godt voksen alder.

BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

– Jo kortere tid du har vært sammen med partneren din, jo mer seksuelt aktiv er du. Det er fordi at man fortsatt er ny for hverandre. Men etter 40 år med samme person, så er det kanskje ikke fullt så spennende. Og da kan sexleketøy være en god måte å bygge opp igjen sexlivet igjen, sier Træen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har mannen en sviktende ereksjon, som mange eldre menn opplever, får man gjort utrolig mye med å erstatte penis med en dildo til partneren, dersom penetrering er viktig for paret, mener hun.

Og sliter kvinnen med sexlysten, slik som mange eldre kvinner gjør, kan en vibrator gjøre selve akten lettere for kvinnen, mener Træen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan absolutt anbefale sexleketøy. Jeg skjønner ikke at det skal være noen forskjell på eldre og yngre her. Eldre er jo ikke mindre lekne enn yngre, sier hun.

Træen tror også at godt voksne slapper mer av enn de yngre når det gjelder sex, og finner gjerne andre måter å ha sex på.

TONJE W. OLSEN: Nettredaktør hos Nytelse.no. Foto: Nytelsen.no
TONJE W. OLSEN: Nettredaktør hos Nytelse.no. Foto: Nytelsen.no

– Det handler om intimitet som å kose og kysse med hverandre, gi massasje og ikke nødvendigvis alltid å fokusere på penetrering, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sexleketøy kan være en positiv måte å fortsette å eksperimentere med hverandre, og jeg synes at det er kjempespennende at flere eldre vil ha dette, legger Træen til.

– Lettere å få orgasme

– Sexleketøy er ingen livsnødvendighet, men de er praktiske og deilige å bruke. Særlig kvinner har godt av det, fordi sexen blir mer uanstrengt, sier Cecilie Kjensli, innehaver av nettbutikken Cpunktet.no, og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …» .

Hun mener at det er mye lettere å få orgasme med et hendig leketøy.

– Det kan igjen gjøre deg avslappet, i godt humør, gjøre at du sover bedre og gi deg mer lyst til å ha sex, sier Kjensli.

Kjensli forteller at den typiske godt voksne kunden av sexleketøy er en kvinne som trenger anbefaling på en passende vibrator - eller ønsker seg en hendig klitorisstimulator.

– De vil også ha noe de kan bruke med ektemannen eller den nye partneren, sier Kjensli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Menn kjøper så klart produkter til seg selv, men de er også opptatt av at kvinnens nytelse, så de kjøper òg til konene eller de nye venninnene sine. De eldre bruker i likhet med andre sexleketøy alene, men også sammen.

– Kompetent elsker

Presseansvarlig Marthe Sørflaten hos Kondomeriet, sier at 56 prosent av alle kvinner i Norge eier et sexleketøy.

MartheSørflaten_KondomerietMARTHE SØRFLATEN: Presseansvarlig hos Kondomeriet.

Kondomeriet.no

– Det har vært en tydelig vekst lenge i den eldre aldersgruppen også. For dem som ble introdusert for sexleketøy for 20 eller 30 år siden, vil det være like naturlig i dag, mener hun.

– Vi får regelmessig tilbakemeldinger fra alle butikkene våre hvor de ansatte synes det er så hyggelig at eldre par i 70- eller 80 årene kommer innom for å finne noe spennende til sexlivet. Vi ser både at eldre menn kjøper vibratorer til sine koner, men også at de kjøper penispumper dersom de sliter med å få ereksjon, forteller Sørflaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Træen mener at de godt voksne i dag er den første generasjonen som har vokst opp i «den sosiale kompetansens tidsalder», og at de er en generasjon som har fokus på at sexen skal være variert og nyskapende:

MARTHE SØRFLATEN: Presseansvarlig hos Kondomeriet. Foto: Kondomeriet. Foto: Kondomeriet.no
MARTHE SØRFLATEN: Presseansvarlig hos Kondomeriet. Foto: Kondomeriet. Foto: Kondomeriet.no

– Man skal være en kompetent elsker, og det er sosialt akseptert blant godt voksne at man bruker dildoer og andre hjelpemidler under sexakten. Det er en del av det å være kompetent, sier Træen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørflaten tror også at godt voksne har mer sex i dag enn tidligere, blant annet fordi det er mer naturlig å snakke om, skrive om, se på tv eller høre om.

– Uansett alder er vi mer bevisst på å ha et godt sexliv i dag. Terskelen er senket betraktelig, og dette setter i gang fantasien og lekenheten hos flere. Folk har forstått at et godt sexliv er med på å gi bedre helse, sier Sørflaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig å være intime og å bli sett

Træen forteller at den tidligere studien hun og forskerkolleger har gjennomført, viser at det er et tydelig skille mellom kvinner og menn i forhold til behovet for sex i eldre alder.

– Menn som har god helse, vil fortsette å være seksuelt aktiv i eldre alder. For at kvinner skal bevare sexlysten i eldre alder, er det viktigst å oppleve generell intimitet med partneren, og oppleve å bli sett av partneren i hverdagen, sier Træen og legger til:

– Kvinner må kjenne intimitet i form av kos og kyss, hvis ikke, forsvinner lysten på sikt.

(Artikkelen er først publisert på vi.no)

SE VIDEO: Irene (92) om sex: – Det var rett og slett et stygt ord: