Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus

Ifølge VGs kartlegging blir svært mange eldre kjørt hjem, på institusjon eller sykehjem fra sykehus på natten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Ifølge VGs kartlegging blir svært mange eldre kjørt hjem, på institusjon eller sykehjem fra sykehus på natten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I 2018 ble det kjørt minst 1.546 turer med eldre over 74 år ut av sykehusene mellom klokken 22.00 og 7.00, viser en kartlegging VG har foretatt. Nå krever helseminister Bent Høie full stopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved minst 461 av turene, som gikk fra sykehus til pasientens hjem, sykehjem eller annen institusjon, var pasientene 90 år eller eldre. Minst 603 av turene gikk fra sykehus mellom midnatt og klokken 5 om morgenen, skriver avisen.

– Det er min forventning at man tar tak i dette. Og det er ikke umulig å gjøre noe med det, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

– Det man ser her, må man slutte med umiddelbart. Dette er bare blitt en praksis som har fått lov til å utvikle seg, sier Høie.

VG har kommet fram til tallene gjennom et omfattende innsynsarbeid og avisens analyser av alle grønne (ikke-akutte) turer ved landets AMK-sentraler.

Kommunelege: Uverdig behandling av eldre

– Gamle mennesker er skjørere kognitivt. De blir lettere forvirret, lettere redde. De trenger søvn, hvile, mat og medisiner til faste tidspunkter. Når man holder på slik, er det klart at de blir dårligere. Det sier seg selv, sier kommunelege Espen

– Det man ser her, må man slutte med umiddelbart. Dette er bare blitt en praksis som har fått lov til å utvikle seg, sier helseminister Bent Høie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Det man ser her, må man slutte med umiddelbart. Dette er bare blitt en praksis som har fått lov til å utvikle seg, sier helseminister Bent Høie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Storeheier i Askim til VG.

Han karakteriserer behandlingen av eldre pasienter som uverdig.

En rekke sentraler har mangler ved registreringen. Ved to sentraler er knapt noen turer registrert. Ifølge VG betyr det at det reelle antallet nattransporter er enda høyere.

Eksplosiv økning av nattransport

Ved AMK-sentralen for Oslo, Østfold og Akershus var nattransporten av eldre i 2018 mer enn dobbelt så høy som i 2012, da samhandlingsreformen trådte i kraft. Økningen har vært enda større ved AMK Vestfold, med 151 prosent økning i nattransport.

Samme prosentøkning er det også ved AMK Vestre Viken, viser VGs kartlegging.

Anja Jasinski Kandal-Wright, konstituert kommunikasjonsdirektør ved sykehuset i Vestfold, skriver til VG at flere eldre, tidligere utskrivning fra sykehusene og generell økning i antallet oppdrag kan være noen av forklaringene.

Bryter egne prinsipper

Kjell Magne Tveit har det samlede medisinske ansvaret ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Det er ikke god pasientbehandling å skrive ut pasienten i løpet av natten, i alle fall ikke gamle og demente. Men det er nok en økning i å skrive pasienter ut hele døgnet, selv om «gamle og demente» skal beskyttes mot denne type transporttidspunkt, sier Tveit. han innrømmer overfor avisen at sykehuset av og til bryter egne prinsipper for utskrivning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden