Innledende forsøk

Blodprøve kan avsløre tilbakefall av tarmkreft

Frittflytende DNA fra kreftceller i blod kan avsløre om en kreftpasient vil få tilbakefall, ifølge ny studie. (Illustrasjon: Kjpargeter / Shutterstock / NTB scanpix)
Frittflytende DNA fra kreftceller i blod kan avsløre om en kreftpasient vil få tilbakefall, ifølge ny studie. (Illustrasjon: Kjpargeter / Shutterstock / NTB scanpix)

Forskere håper at de kan hjelpe kreftsyke tidligere ved å spore kreft-DNA i blodet.

Tarmkreft er en av de mest utbredte kreftformene. Nesten alle med sykdommen blir operert, men 25–30 prosent får tilbakefall.

Har man først fått tilbakefall, er det liten sjanse for å overleve. Under 10 prosent av disse pasientene er i live etter fem år.

I dag er det ikke mulig å vurdere risikoen for tilbakefall med spesielt stor nøyaktighet, og derfor blir mange tilbudt cellegift for sikkerhets skyld, selv om de kanskje ikke trenger det.

Samtidig blir tilbakefall ofte først oppdaget når kreften har vokst seg stor.

Begge deler forsøker danske forskere nå å endre på.

– Vi har utviklet en metode som kan finne DNA fra kreft i blodprøver, og vi har tidligere vist at det bare er kreft-DNA i blodet hvis det også er kreftceller i kroppen.

–Vår nye studie viser at kreft-DNA i blod etter operasjonen er en sterk markør for at pasienten vil få tilbakefall. Det kan forhåpentligvis innebære at færre pasienter overbehandles i framtiden, sier Claus Lindbjerg Andersen, professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitetshospital.

Han er hovedforskeren bak en ny studie som nå er publisert i tidsskriftet JAMA Oncology.

Innledende forsøk viser 100 prosent suksess

I den nye studien har forskere fulgt 125 pasienter med tarmkreft siden de ble operert i 2014 og fram til år 2018.

Hver tredje måned har forskerne tatt blodprøver, og resultatene har vist at målinger av såkalt «frittflytende kreft-DNA» kunne forutsi hvem som fikk tilbakefall med en presisjon på hele 100 prosent.

Tilbakefall ved tarmkreft

Fire av fem pasienter med tarmkreft blir operert. Likevel får 25–30 prosent tilbakefall.

Derfor gir legene i dag cellegift til pasientene der kreften har spredt seg til lymfeknuter.

Det er forbundet med økt risiko for spredning til andre områder.

Det er imidlertid ikke en spesielt nøyaktig markør. Bare om lag 30 prosent av pasientene får tilbakefall. Hos de aller fleste (opptil 70 prosent) har sykdommen ikke spredt seg utenfor den delen av tarmen som blir fjernet. Utfordringen er at man ikke vet hvem som vil få tilbakefall. Derfor får hele gruppen i dag cellegift.


Kilde: Hans Jørgen Nielsen/Claus Lindbjerg Andersen

– Tidligere studier har vist at når kreftceller fra svulster dør, kan litt av DNA-et kommer ut i blodet. Den kunnskapen har vi utnyttet. Ved å gensekvensere DNA fra svulst finner vi de mutasjonene som karakteriserer dem. Mutasjonene finnes bare i kreftcellene, og ikke i pasientens friske celler. Derfor kan vi bruke mutasjonene til å undersøke om det er kreft-DNA i blodet, sier Claus Lindbjerg Andersen.

Det er altså en individuelt tilpasset metode.

– Finner man mutasjonene i blodet, er det en sterk indikasjon på at det fortsatt er kreftceller i kroppen. Sjansen for at de mutasjonene skulle oppstå et annet sted i kroppen, er forsvinnende liten, sier Andersen.

Hos alle pasienter der det ble funnet mutert DNA i blodet etter operasjonen, fikk altså pasienten tilbakefall.

Les også: Nattarbeid øker risikoen for flere typer kreft hos kvinner

Oppdager kreft tidligere

Den beste nåværende metoden for å vurdere pasientens risiko for tilbakefall, er en CT-skanning. Men skanningen kan ikke brukes til å finne kreften rett etter operasjonen.

Det skyldes at legene ikke kan se kreftcellene på bildene før de har vokst til klumper.

Det betyr at kreften vil være mye mer framskreden når den oppdages enn hvis man undersøkte pasientene med blodprøver, forklarer Andersen.

– DNA i blodet filtreres ut hele tiden. Halveringstiden er under 2 timer. Det innebærer at kreft-DNA bare finnes i blodet hvis det tilføres kontinuerlig. Hvis operasjonen fjerner alle kreftceller, vil det derfor ikke være kreft-DNA i blodet. Hvis man etter en operasjon finner kreft-DNA i blodet, er det kreftceller i kroppen, sier Andersen.

Med den nye metoden vil man forhåpentligvis kunne unngå både unødvendig cellegift og oppdage tilbakefall tidligere, forteller han.

Kreft-DNA i blodet to dager etter operasjonen er et tegn på at det fortsatt er kreft i kroppen, forteller Claus Lindbjerg Andersen. (Illustrasjon: CI Photos / Shutterstock / NTB scanpix)
Kreft-DNA i blodet to dager etter operasjonen er et tegn på at det fortsatt er kreft i kroppen, forteller Claus Lindbjerg Andersen. (Illustrasjon: CI Photos / Shutterstock / NTB scanpix)

Les også: Fant ingen sammenheng mellom brunost og tykk- og endetarmskreft hos norske kvinner

Gir muligheter for bedre behandling

Hittil har ikke legene kunnet måle om en pasient fortsatt har kreft i kroppen rett etter operasjonen. Derfor er det en risikovurdering, ikke egentlig sykdom, som avgjør om en pasient tilbys cellegift, forteller Andersen.

– Risikoen vurderes ut fra den kreftsvulsten som har blitt fjernet. Men hele svulsten kan ha blitt fjernet, selv om den har spredt seg til lymfene. Da får pasienten cellegift uten at det er nødvendig, og det kan ha skadelige langtidseffekter, sier han.

Hvis legene kan identifisere de som er syke kort tid etter operasjonen, kan de unngå overbehandling og behandle de pasientene som vil få tilbakefall, på en mer effektiv måte, ifølge Andersen.

Bivirkninger ved cellegift

Cellegift angriper celler som deler seg, og derfor virker den på kreftceller, som deler seg raskt, men det er det også mange friske celler som gjør. For eksempel hårceller, blodlegemer, blodplater (som sikrer at blodet kan størkne), og celler i slimhinner og hud.

Derfor har cellegift veldig ubehagelige bivirkninger, og det kan gi bivirkninger resten av livet. De vanligste bivirkningene er:

  • Tretthet og ubehag
  • Nedsatt immunforsvar, blodmangel og blødninger
  • Munn- og tannplager
  • Kvalme og oppkast
  • Nedsatt appetitt
  • Diaré og forstoppelse
  • Hårtap
  • Kognitive forstyrrelser
  • Nedsatt fertilitet

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

– Det er lettere å fjerne kreftcellene når det ikke er så mange av dem. Jo lengre tid som går, jo mer sprer kreften seg. Kan man oppdage den tidlig, kan man raskt vurdere hvem som trenger cellegift og mange skanninger, sier Andersen.

Les også: Kritisk til ny krefttest som skal kunne gi svar på ti minutter

Professor: Solid arbeid, men må etterprøves

Hans Jørgen Nielsen, som er professor og overlege ved Gastroenheten ved Hvidovre Hospital i Danmark, er imponert:

– Det er en flott studie i et høyt rangert tidsskrift. 125 mennesker er ikke mye, men det er robuste data og en god metode. Det gir håp om bedre behandling i framtiden, sier han.

Nielsen forsker også på såkalte biomarkører for kreft. Han understreker han at han samarbeider med Claus Lindbjerg Andersen.

Han har imidlertid ett forbehold:

– Vi vet ikke om metoden har en treffsikkerhet på 100 prosent. Det må testes på mange flere pasienter, sier han.

Les også: Fagmiljø i Stavanger ut mot flytting av kreftkirurgi

Forsker: Kan være i bruk om fem år

Claus Lindbjerg Andersen forteller at de allerede er i gang med neste studie.

– Vi er i gang med en stor studie med 1800 personer som behandles for tarmkreft. Etter operasjonen tar vi blodprøver løpende, og hvis de har kreft-DNA i blodet, blir de med i et forsøk der én gruppe får intensiv oppfølging med skanninger, og en annen gruppe også får cellegift, sier Andersen.

Formålet er å finne ut om cellegift kan fjerne restsykdom hos pasienter som har kreft-DNA i blodet.

– Det vil ta litt tid, for vi må vente i tre år før kan si om pasientene får tilbakefall eller ikke. Men hvis alt går bra, kan blodprøvene forhåpentligvis bruke i kreftbehandlingen om fem år, sier han.

Referanse:

T. Reinert mfl: « Analysis of Plasma Cell-Free DNA by Ultradeep Sequencing in Patients With Stages I to III Colorectal Cancer», JAMA Oncology (2019). DOI: 10.1001/jamaoncol. 2019.0528

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Saken ble først publisert på Forskning.no.

Les også: Studie: 3D-mammografi fant ikke mer kreft enn vanlig mammografi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested
Siste nytt
17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested
Populært