Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika

Malawi startet tirsdag et malariavaksinasjonsprogram for barn. Bildet er fra helsestasjonen Mbela i Balaka-distriktet sør i Malawi, der disse tre kvinnene nyter godt av et norsk-tysk bistandsprosjekt.
Malawi startet tirsdag et malariavaksinasjonsprogram for barn. Bildet er fra helsestasjonen Mbela i Balaka-distriktet sør i Malawi, der disse tre kvinnene nyter godt av et norsk-tysk bistandsprosjekt. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang i historien skal malariavaksiner beregnet for barn tas i bruk i Malawi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har tatt rundt 30 år å utvikle malariavaksinen for barn. Malawi, som sammen med Ghana og Kenya er plukket ut som pilotland, iverksatte vaksinasjonsprogrammet tirsdag. Programmet er et samarbeid mellom Verdens helseorganisasjon (WHO) og helsedepartementene i de tre landene.

– Malaria er fortsatt en tragisk dødelig sykdom. Hvert år dør over 250.000 barn i Afrika på grunn av malaria, sier Mary Hamel, WHOs koordinator for det nye vaksinasjonsprogrammet.

– Den ødeleggende effekten på familier og lokalsamfunn er uakseptabel. Det er muligheten for å redde så mange liv som gjør denne vaksinen så spennende, legger hun til.

Malariavaksinen, som er utviklet av GlaxoSmithKline og har fått navnet RTS, S, «er verdens første malariavaksine som har vist å gi delvis beskyttelse mot malaria hos unge barn», ifølge WHO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kliniske forsøk viser at barn som har fått vaksinen, har lavere risiko for å utvikle malaria, påpeker WHO. En studie viser at vaksinen hindrer rundt fire av ti malariatilfeller blant barn og «samlet sett var det 29 prosent færre tilfeller av alvorlig malaria hos barn som fikk vaksinen».

Vaksinasjonsprogrammet består av fire vaksinasjoner og omfatter barn i alderen fem måneder til to år.

Programmet skal vare til utgangen av 2022. Målet er å vaksinere rundt 360.000 barn i året i de tre landene.