Menn som er hekta på muskler sliter med stupfyll, depresjon og slanking

Mange unge menn er overopptatt av å bygge muskler, og vil gjerne se ut som Ronaldo. Foto: NTB scanpix
Mange unge menn er overopptatt av å bygge muskler, og vil gjerne se ut som Ronaldo. Foto: NTB scanpix

Gutter og unge menn som er overopptatt av å bygge muskler, har større psykiske plager enn både forskere og helsepersonell har trodd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge menn som er overopptatt av å bygge muskler, har vesentlig høyere risiko for:

  • depresjon
  • stupfyll i helgene
  • slanking uten sammenheng med overvekt
  • fire ganger så høy sannsynlighet for å bruke legale og illegale kosttilskudd, og anabole steroider

Dette viser en ny studie fra NTNU og Harvard University.

Studien viser også at ti prosent av menn har en kroppsbildeforstyrrelse som kan betegnes som vanlig. Det vil si at de mener de er for tykke, og vil være tynnere.

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie.

Det kommer også frem at over en av tre unge menn har vært på slankekur det siste året. Slankingen hadde ingen sammenheng med overvekt.

Sliter med kroppsforstyrrelser

Studien viser mange alarmerende funn, og er første av sitt slag i både Norge og internasjonalt fordi den undersøker menn og deres forhold til kropp og muskler.

Her kommer det tydelig frem at gutter og unge menn sliter mye mer med kroppsforstyrrelser enn man har vært klar over:

«Jeg tenker på å ta anabole steroider»

«Jeg synes ikke brystkassen min er muskuløs nok»

«Jeg føler meg skyldig hvis jeg mister en treningsøkt»

Les også: Sju ting du bør vite om doping

– Ikke kall gutter for spjælinger

– Jeg tror mange voksne ikke vet hvem som er rollemodeller for gutter. Det er ikke lett for foreldre å vite hvilken verden en del av guttene er en del av, sier Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis ved NTNU.

Et eksempel på en rollemodell er Aziz Shredder, kalt Zyzz. Fotografier av hans kropp hadde svært mange seere på ulike nettsteder. Han døde i en alder av 22 år i en badstue i Thailand av et hjerteinfarkt. Det er ulike forklaringer for hvorfor han døde, men mye tyder på at han hadde brukt anabole steroider.

– Zyzz er fortsatt beskrevet som en legende fordi kroppen så bra ut. Han var veldig tynn da han vokste opp og ble mobbet for det. Ikke kall gutter for spjælinger, og si at de skal spise for å bli store og sterke, sier Tetlie Eik-Nes før hun fortsetter:

– Vi sier ikke til jentene at de skal spise for å bli fine og tynne heller. Vi skal spise for å vokse, og ikke for at de skal se ut på en bestemt eller en spesiell måte. Dette er gutter som kanskje ikke har noen plass å gå til for å snakke om det de sliter med, og så går de for å trene. Mange foreldre lar dem holde på med dette.

Vil ha samme kropp som Ronaldo

Slike påstander rangerte 2460 menn i alderen 18-32 år i studien til Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU. Studien ble nylig publisert i International Journal of Eating Disorders, og viser at mange unge menn er overopptatt av å bygge muskler.

Zyzz var omstridt. Var han en god rollemodell? Faksimile: Return of Kings
Zyzz var omstridt. Var han en god rollemodell? Faksimile: Return of Kings

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie. For å se ut som Ronaldo må trening være jobben din. Han tilhører den ene promillen av verdens befolkning som lever av idrett. Noen trener som om de skulle vært på landslaget, men så er de kun mosjonister. Det er denne kontrasten vi skal være opptatt av, sier Eik-Nes.

«Jenter skal være tynne med smal midje. Gutter skal ha brede skuldre og store muskler.»

– Det er det trange idealet unge mennesker vokser opp med i dag. Det viser seg at dette urealistiske kroppsidealet er like vanskelig for menn som for kvinner, sier Trine Tetlie Eik-Nes.

Les også: Ja, man blir faktisk mer sulten etter slanking

Guttene har fått jentespørsmål

Hun mener dette har gått under radaren hos både forskere, foreldre og helsepersonell.

– Vi har lenge vært bevisste på unge jenter og spiseforstyrrelser, og hvor uheldig det er å vokse opp med rollemodeller som er svært slanke. Det har vært utført undersøkelser om unge menn også, men da har de fått de samme spørsmålene som stilles til jenter.

– Men guttene er ikke opptatt av å være tynne. De er opptatt av å ha store muskler. Dermed blir spørsmålene som stilles til jenter helt feil for å finne ut hvordan unge menn har det med seg selv og sin egen kropp, sier Eik-Nes.

Muskler som kosmetikk

Tidligere studier har vist at gutter som er overvektige, eller tynne og hengslete, har størst risiko for å utvikle kroppsforstyrrelser som unge menn. Denne studien bekreftet dette bildet siden ønsket om en muskuløs kropp var uavhengig av vekt.

– Alarmklokkene hos foreldre bør ringe hvis de har en ungdom som er på helsestudio hver dag, som bare vil spise for eksempel kylling og broccoli og som drikker proteinshake eller kosttilskudd svært ofte.

– For mange av dem blir musklene en form for kosmetikk. De trener ikke styrke for å gå fortere på ski, være bedre i fotball eller ha en god helse. De trener kun for at musklene skal være store, uten at det har noe med musklenes funksjon å gjøre. Der ligger det en stor forskjell, sier Eik-Nes.

(Saken fortsetter under)

– For en del unge menn blir musklene en form for kosmetikk. De trener ikke styrke for å gå fortere på ski eller ha en god helse, men for at musklene skal være store, uten at det har noe med musklenes funksjon å gjøre, forteller Eik-Nes. Illfoto: Colourbox
– For en del unge menn blir musklene en form for kosmetikk. De trener ikke styrke for å gå fortere på ski eller ha en god helse, men for at musklene skal være store, uten at det har noe med musklenes funksjon å gjøre, forteller Eik-Nes. Illfoto: Colourbox

Vanskene med å være fornøyd med egen kropp er den samme i alle nivåer av utdanning. Høyt utdannede er ikke mer fornøyd med kroppen sin enn andre, viser studien.

Les også: Bli kvitt depresjonen ved å få kontroll over tankene

Alarmklokkene bør ringe

– Dette kan være et tegn på at de ikke mestrer livet sitt, men så kan de føle at de mestrer å trene. Forenklet kan vi si at jentene kaster opp, mens guttene blir langt over normalt opptatt av å trene, sier Eik-Nes.

Hun understreker at trening i seg selv er helsefremmende. Det er når trening overtar livet at det kan bli problematisk.

– Alarmklokkene hos foreldre bør ringe hvis de har en ungdom som er på helsestudio hver dag, som bare vil spise for eksempel kylling og broccoli og som drikker proteinshake eller kosttilskudd svært ofte. Hvis verden kun dreier seg om treningsøkter bør foreldrene ta seg tid til å snakke med dem, og for eksempel stille spørsmål om hva de faktisk trener til, sier Eik-Nes.

Studien er utført i USA, og det er amerikanske unge menn som har svart.

– Kulturen og forbildene er stort sett de samme i den vestlige verden. Jeg tror ikke norske menn vil svare så annerledes enn det amerikanske menn har gjort. Dette er den første undersøkelsen i verden som viser sammenhenger mellom ønske om muskler blant menn og hvilken risiko dette kan ha. Nå må vi gå videre og undersøke omfang, risikofaktorer og behandling, sier Eik-Nes.

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli
Siste nytt
23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli
Populært