Meny

Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

BIVIRKNINGER: En liten prosentandel av brukerne vil få psykiske bivirkninger av reseptmedisinene sine. Foto: Lisa M. Wisløff
BIVIRKNINGER: En liten prosentandel av brukerne vil få psykiske bivirkninger av reseptmedisinene sine. Foto: Lisa M. Wisløff

Visste du at du kan bli nedstemt eller oppstemt av reseptmedisinen din?

(Vi.no): Smertestillende er på toppen av listen over resepter som blir gitt til godt voksne. Blodfortynnende og kolesterolsenkende følger tett på, viser tall fra Reseptregisteret.

En del av reseptmedisinene har fysiske bivirkninger. Visste du for eksempel at en av bivirkningene av smertestillende som paracetamol er hodepine?

– Det finnes knapt noe godkjent legemiddel som er helt uten bivirkninger, opplyser Morten Finckenhagen, overlege i Enhet for riktig bruk av legemidler i Statens Legemiddelverk.

Han sier arvelige egenskaper hos pasienten påvirker opptak, fordeling, nedbrytning og utskillelse av medisinene, og at dette også avgjør bivirkningene.

Samspill med andre sykdommer og alder, teller også.

Les også: Denne dietten er så rar at SIFO-forskeren trodde det var en spøk

Hvilke legemidler som gir psykiske bivirkninger kan du se i oversikten under.

Vi har tatt utgangspunkt i de ti vanligste virkestoffene i reseptmedisiner brukt i aldersgruppen 55 - 69 år. Kun bivirkninger som er vanlig eller mindre vanlig er nevnt.

Les også: Har du vært hjemmeværende har du krav på dette ved skilsmisse

1. Acetylsalisylsyre (blodfortynnende)

Virkestoffet acetylsalisylsyre har blodfortynnende effekt, og finnes for eksempel i preparater som Albyl-E, Aspirin og Paralen.

Mindre vanlig er svimmelhet, døsighet og slapphet. Ingen psykiske bivirkninger er oppført som vanlige.

- Disse var nok vanlige da man brukte store doser som smertestillende før i tiden. Nå brukes stort sett bare 75 mg i døgnet, for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag, legger Finckenhagen til.

2. Atorvastatin (kolesterolsenkende)

Atorvastatin er et kolesterolsenkende virkestoff, og finnes i preparater med samme navn som virkestoffet, og i Atozet og Lipitor.

Morten Finckenhagen i Legemiddelverket er også spesialist i allmennmedisin, og har vært fastlege i 30 år. Foto: Statens Legemiddelverk
Morten Finckenhagen i Legemiddelverket er også spesialist i allmennmedisin, og har vært fastlege i 30 år. Foto: Statens Legemiddelverk

Mindre vanlige bivirkninger er smaksforstyrrelser, hukommelsesproblemer og mareritt. Depresjon, søvnløshet og søvnforstyrrelser er også oppført som mindre vanlig.

Ifølge Norsk Legemiddelhåndbok tolereres vanligvis dette virkestoffet godt.

Les også: Dette gjør stillhet med hjernen din

3. Metoprolol (blodtrykk, hjerte- og karlidelser)

Også metoprolol har preparater oppkalt etter seg. I tillegg finner man virkestoffet i Betaloc zok, Seloken og Selozok. Slike preparater brukes ofte mot høyt blodtrykk, eller hjerte- og karlidelser.

Det er mindre vanlig med depresjon, søvnforstyrrelser og tretthet, mareritt og urolig søvn, ifølge Felleskatalogen og Legemiddelhåndboken.

4. Kodein + paracetamol (smertestillende)

Kodein brukes ofte i kombinasjon med paracetamol, og finnes i smertestillende preparater som Paralgin Forte, Pinex Forte og Paramax Comp.

Kategorier

Vanlige bivirkninger forekommer hos mellom én prosent og ti prosent av brukere

Mindre vanlige bivirkninger forekommer hos mellom én promille og én prosent av brukere

Sjeldne bivirkninger forekommer hos mellom 0,1 promille og én promille av brukere

Svært sjeldne bivirkninger forekommer hos færre enn 0,1 promille av brukere - altså færren en én av 10.000 brukere

Vanlige psykiske bivirkninger av kodein er tretthet og oppstemthet (eufori).

At man blir oppstemt av medisinen kan bidra til utvikling av avhengighet, som også regnes som en bivirkning.

– Kodein omdannes til morfin i leveren og det er morfin som gir den viktigste smertestillende effekten ved bruk av slike legemidler. Mellom syv og ti prosent av befolkningen har ikke evne til denne omdanningen og vil derfor ha dårlig effekt av slike legemidler, forklarer Finckenhagen.

5. Zopiklon (sovemiddel)

Virkestoffet zopiklon finnes i Imovane, Zopiclone, Zopiklon og Zoptin. Det fungerer som sovemiddel i sovemedisiner.

En vanlig bivirkning av zopiklon er tretthet om morgenen. Blant mindre vanlige bivirkninger nevnes mareritt, utmattelse og uro (agitasjon) i Felleskatalogen.

– I tillegg kommer vanedannende egenskaper som kan gjøre det vanskelig å slutte hvis det brukes utenom godkjent indikasjon som er tidsbegrenset bruk, opplyser Finckenhagen.

Les også: Midjemålet avslører hvor sunn eller usunn overvekten din er

6. Pantoprazol (spiserørsbetennelse)

Pantoprazol finnes ganske enkelt i preparater med samme navn, og i flere tabletter med Somac som første navn. Virkestoffet bekjemper spiserørsbetennelse.

Ifølge Felleskatalogen kan pantoprazol gi søvnforstyrrelser og svimmelhet. Disse bivirkningene er ført opp som mindre vanlige, sammen med slapphet (asteni), tretthet og utilpasshet.

Les også: Fastlege: - Jeg ville holdt meg langt unna denne legetjenesten

7. Diklofenak (mot gikt og revmatisme, samt muskelsmerter)

Diklofenak finnes i en rekke preparater, best kjent er kanskje Voltarol og Voltaren.

Advarsel mot Diklofenak
advarsel mot Diklofenak

Diklofenak skal ikke brukes av personer med kjent hjerte- og karsykdom fordi det øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Dessuten øker risikoen for alvorlige blødninger ved kombinasjon med blodfortynnende.

Det kan forverre både hjertesvikt og nyresvikt og at det kan forårsake nyresvikt i kombinasjon med mye brukte blodtrykksmedisiner.

Legemiddelverket er bekymret for et stort forbruk av diklofenak som også selges reseptfritt på apotek.

Dette brukes av mennesker med gikt og revmatisme for å lindre muskelsmerter.

Dette virkestoffet har søvnløshet blant vanlige bivirkninger, ifølge Felleskatalogen.

Legemiddelhåndboken nevner svimmelhet, depresjon, hallusinasjoner og øresus som bivirkninger som hyppigst forekommer hos eldre.

8. Simvastatin (kolesterolsenkende)

Simvastatin, som skal senke kolesterolet, selges under merkenavn som Zocor og Simvastatin og finnes i tillegg i kombinasjon med et annet virkestoff (ezetimib) i Inegy.

Både Felleskatalogen og Legemiddelhåndboken nevner slapphet (asteni) og søvnløshet som bivirkninger. I Felleskatalogen er disse oppført som mindre vanlige, og i tillegg er utmattelse og generell sykdomsfølelse nevnt.

Les også: Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morderen»

9. Østradiol (østrogenmangel hos kvinner etter overgangsalderen)

Østradiol ble i 2017 brukt av over 70.000 kvinner som trengte mer østrogen i forbindelse med overgangsalderen. Virkestoffet finnes i en rekke preparater, blant annet Progynova, Activelle, Cliovelle, Estalis og Zoely.

Ifølge Felleskatalogen er nedstemthet eneste psykiske bivirkning som er mindre vanlig.

– Østradiol brukes oftest i kombinasjon med gestagener til behandling av plager i overgangsalderen, forteller Finckenhagen i Legemiddelverket.

Kilder: Norsk Legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Reseptregisteret

Saken ble først publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:16 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av
Siste nytt
19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:16VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av
Populært