Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

BIVIRKNINGER: En liten prosentandel av brukerne vil få psykiske bivirkninger av reseptmedisinene sine. Foto: Lisa M. Wisløff
BIVIRKNINGER: En liten prosentandel av brukerne vil få psykiske bivirkninger av reseptmedisinene sine. Foto: Lisa M. Wisløff

Visste du at du kan bli nedstemt eller oppstemt av reseptmedisinen din?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Smertestillende er på toppen av listen over resepter som blir gitt til godt voksne. Blodfortynnende og kolesterolsenkende følger tett på, viser tall fra Reseptregisteret.

En del av reseptmedisinene har fysiske bivirkninger. Visste du for eksempel at en av bivirkningene av smertestillende som paracetamol er hodepine?

– Det finnes knapt noe godkjent legemiddel som er helt uten bivirkninger, opplyser Morten Finckenhagen, overlege i Enhet for riktig bruk av legemidler i Statens Legemiddelverk.

Han sier arvelige egenskaper hos pasienten påvirker opptak, fordeling, nedbrytning og utskillelse av medisinene, og at dette også avgjør bivirkningene.

Samspill med andre sykdommer og alder, teller også.

Les også: Denne dietten er så rar at SIFO-forskeren trodde det var en spøk

Hvilke legemidler som gir psykiske bivirkninger kan du se i oversikten under.

Vi har tatt utgangspunkt i de ti vanligste virkestoffene i reseptmedisiner brukt i aldersgruppen 55 - 69 år. Kun bivirkninger som er vanlig eller mindre vanlig er nevnt.

Les også: Har du vært hjemmeværende har du krav på dette ved skilsmisse

1. Acetylsalisylsyre (blodfortynnende)

Virkestoffet acetylsalisylsyre har blodfortynnende effekt, og finnes for eksempel i preparater som Albyl-E, Aspirin og Paralen.

Mindre vanlig er svimmelhet, døsighet og slapphet. Ingen psykiske bivirkninger er oppført som vanlige.

- Disse var nok vanlige da man brukte store doser som smertestillende før i tiden. Nå brukes stort sett bare 75 mg i døgnet, for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag, legger Finckenhagen til.

2. Atorvastatin (kolesterolsenkende)

Atorvastatin er et kolesterolsenkende virkestoff, og finnes i preparater med samme navn som virkestoffet, og i Atozet og Lipitor.

Morten Finckenhagen i Legemiddelverket er også spesialist i allmennmedisin, og har vært fastlege i 30 år. Foto: Statens Legemiddelverk
Morten Finckenhagen i Legemiddelverket er også spesialist i allmennmedisin, og har vært fastlege i 30 år. Foto: Statens Legemiddelverk

Mindre vanlige bivirkninger er smaksforstyrrelser, hukommelsesproblemer og mareritt. Depresjon, søvnløshet og søvnforstyrrelser er også oppført som mindre vanlig.

Ifølge Norsk Legemiddelhåndbok tolereres vanligvis dette virkestoffet godt.

Les også: Dette gjør stillhet med hjernen din

3. Metoprolol (blodtrykk, hjerte- og karlidelser)

Også metoprolol har preparater oppkalt etter seg. I tillegg finner man virkestoffet i Betaloc zok, Seloken og Selozok. Slike preparater brukes ofte mot høyt blodtrykk, eller hjerte- og karlidelser.

Det er mindre vanlig med depresjon, søvnforstyrrelser og tretthet, mareritt og urolig søvn, ifølge Felleskatalogen og Legemiddelhåndboken.

4. Kodein + paracetamol (smertestillende)

Kodein brukes ofte i kombinasjon med paracetamol, og finnes i smertestillende preparater som Paralgin Forte, Pinex Forte og Paramax Comp.

Kategorier

Vanlige bivirkninger forekommer hos mellom én prosent og ti prosent av brukere

Mindre vanlige bivirkninger forekommer hos mellom én promille og én prosent av brukere

Sjeldne bivirkninger forekommer hos mellom 0,1 promille og én promille av brukere

Svært sjeldne bivirkninger forekommer hos færre enn 0,1 promille av brukere - altså færren en én av 10.000 brukere

Vanlige psykiske bivirkninger av kodein er tretthet og oppstemthet (eufori).

At man blir oppstemt av medisinen kan bidra til utvikling av avhengighet, som også regnes som en bivirkning.

– Kodein omdannes til morfin i leveren og det er morfin som gir den viktigste smertestillende effekten ved bruk av slike legemidler. Mellom syv og ti prosent av befolkningen har ikke evne til denne omdanningen og vil derfor ha dårlig effekt av slike legemidler, forklarer Finckenhagen.

5. Zopiklon (sovemiddel)

Virkestoffet zopiklon finnes i Imovane, Zopiclone, Zopiklon og Zoptin. Det fungerer som sovemiddel i sovemedisiner.

En vanlig bivirkning av zopiklon er tretthet om morgenen. Blant mindre vanlige bivirkninger nevnes mareritt, utmattelse og uro (agitasjon) i Felleskatalogen.

– I tillegg kommer vanedannende egenskaper som kan gjøre det vanskelig å slutte hvis det brukes utenom godkjent indikasjon som er tidsbegrenset bruk, opplyser Finckenhagen.

Les også: Midjemålet avslører hvor sunn eller usunn overvekten din er

6. Pantoprazol (spiserørsbetennelse)

Pantoprazol finnes ganske enkelt i preparater med samme navn, og i flere tabletter med Somac som første navn. Virkestoffet bekjemper spiserørsbetennelse.

Ifølge Felleskatalogen kan pantoprazol gi søvnforstyrrelser og svimmelhet. Disse bivirkningene er ført opp som mindre vanlige, sammen med slapphet (asteni), tretthet og utilpasshet.

Les også: Fastlege: - Jeg ville holdt meg langt unna denne legetjenesten

7. Diklofenak (mot gikt og revmatisme, samt muskelsmerter)

Diklofenak finnes i en rekke preparater, best kjent er kanskje Voltarol og Voltaren.

Advarsel mot Diklofenak
advarsel mot Diklofenak

Diklofenak skal ikke brukes av personer med kjent hjerte- og karsykdom fordi det øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Dessuten øker risikoen for alvorlige blødninger ved kombinasjon med blodfortynnende.

Det kan forverre både hjertesvikt og nyresvikt og at det kan forårsake nyresvikt i kombinasjon med mye brukte blodtrykksmedisiner.

Legemiddelverket er bekymret for et stort forbruk av diklofenak som også selges reseptfritt på apotek.

Dette brukes av mennesker med gikt og revmatisme for å lindre muskelsmerter.

Dette virkestoffet har søvnløshet blant vanlige bivirkninger, ifølge Felleskatalogen.

Legemiddelhåndboken nevner svimmelhet, depresjon, hallusinasjoner og øresus som bivirkninger som hyppigst forekommer hos eldre.

8. Simvastatin (kolesterolsenkende)

Simvastatin, som skal senke kolesterolet, selges under merkenavn som Zocor og Simvastatin og finnes i tillegg i kombinasjon med et annet virkestoff (ezetimib) i Inegy.

Både Felleskatalogen og Legemiddelhåndboken nevner slapphet (asteni) og søvnløshet som bivirkninger. I Felleskatalogen er disse oppført som mindre vanlige, og i tillegg er utmattelse og generell sykdomsfølelse nevnt.

Les også: Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morderen»

9. Østradiol (østrogenmangel hos kvinner etter overgangsalderen)

Østradiol ble i 2017 brukt av over 70.000 kvinner som trengte mer østrogen i forbindelse med overgangsalderen. Virkestoffet finnes i en rekke preparater, blant annet Progynova, Activelle, Cliovelle, Estalis og Zoely.

Ifølge Felleskatalogen er nedstemthet eneste psykiske bivirkning som er mindre vanlig.

– Østradiol brukes oftest i kombinasjon med gestagener til behandling av plager i overgangsalderen, forteller Finckenhagen i Legemiddelverket.

Kilder: Norsk Legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Reseptregisteret

Saken ble først publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:33 Person ikke gjort rede for etter brann i bolig i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:17 Boligbrann i Rogaland – en person ikke gjort rede for05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 FN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Rekordmange drap i Mexico i fjor00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister
Siste nytt
05:33NorgePerson ikke gjort rede for etter brann i bolig i Nordland05:30VerdenWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:17NorgeBoligbrann i Rogaland – en person ikke gjort rede for05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenFN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40NorgeKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36VerdenNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53NorgeBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53VerdenNi døde av lungevirus i Kina03:03VerdenToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43NorgeViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenRekordmange drap i Mexico i fjor00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister
Populært