Forskere kritiserer alkoholundersøkelse

En gruppe forskere går til felts med en studie om alkohol. De mener lette eller moderate mengder alkohol ikke er skadelig, slik undersøkelsen konkluderte med.
En gruppe forskere går til felts med en studie om alkohol. De mener lette eller moderate mengder alkohol ikke er skadelig, slik undersøkelsen konkluderte med. Foto: Timo Jaakonaho / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe forskere går til felts med en studie om alkohol som ble presentert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet tidligere i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjonen i artikkelen er at om du drikker mer enn bare noen enheter i uka, så øker risikoen for å dø tidligere enn om du ikke gjorde det. Bak saken lå en større internasjonal studie.

Sammen med to italienske forskere, angriper professor Arne Astrup ved Københavns Universitet en av premissene bak konklusjonene i fredagens utgave av det britiske tidsskriftet.

– Det vi reagerer på, er at den gruppen i undersøkelsen som ikke drikker noen ting er fjernet. Da kommer man fram til den konklusjonen at det er best å drikke så lite som overhodet mulig. Det kan man velge å gjøre, men vi hadde gjerne sett en vitenskapelig begrunnelse for å fjerne denne gruppen. Og det har vi ikke fått øye på, sier Astrup.

Aktuelt: Én av tre unge har opplevd blackout av alkohol

Om man gjør slik disse forskerne foreslår, nemlig at man også ser på den gruppen som ikke drikker, kommer man ifølge professoren fram til en annen konklusjon, som også andre studier har kommet til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nemlig at alkohol i lette eller moderate mengder er forbundet med en lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer og en lavere dødelighet, sier han.

Ifølge Arne Astrup svarer et slikt alkoholinntak til den danske Sundhedsstyrelsens veiledende grenser. For kvinner er det sju enheter i uka og for menn 14.

Astrup understreker at budskapet ikke er at man skal begynne å drikke i den tro at det er sunt for helsa.

Aktuelt: Er det sunt å drikke litt alkohol?