Matvaretrygghet: Så lenge er maten holdbar

MATVARETRYGGHET: Holdbarhetsmerking er produsentenes ansvar. Mat merket «best før» kan fortsatt selges etter utløp. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock
MATVARETRYGGHET: Holdbarhetsmerking er produsentenes ansvar. Mat merket «best før» kan fortsatt selges etter utløp. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock

Hvor lenge kan ulike matvarer oppbevares? Hva forteller merkingen på emballasjen? Og når er det farlig å spise en matvare utgått på dato?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktig oppbevaring av matvarer kan redusere risikoen for sykdom, og samtidig begrense matsvinn. Her finner du informasjon om holdbarhetsmerking, ulike matvaregrupper og risiko for sykdom.

Les også: Listeria smitter gjennom matvarer

Holdbarhetsmerking

Alle matvarer som selges i emballasje skal i utgangspunktet merkes med holdbarhetsdato. Markeringen bestemmes av produsenten av matvaren og tar hensyn til smak, kvalitet og utseende, i tillegg til matvaretrygghet. Utløpsdatoen betyr ikke alltid at maten bør kaster, her finnes et viktig skille i formuleringen på pakningen:

« Best før»: Matvarer merket med «best før»-dato kan selges av butikk etter utløpsdato. Produktet kan ha nedsatt kvalitet, men risikoen for at produktet er helseskadelig er lav.

« Siste forbruksdag»: Matvarer merket med «siste forbruksdag», kan raskt bli helseskadelig etter utløpsdato, og kan derfor ikke selges etter dette.

Noen matvarer er unntatt fra kravet om holdbarhetsmerking. Dette gjelder frisk frukt og grønnsaker, ferske bakevarer og alkoholprodukter med styrke over 10%.

EKSPERT PÅ MATVARETRYGGHET: Seniorforsker, Nofima, Solveig Langsrud. Foto: Privat
EKSPERT PÅ MATVARETRYGGHET: Seniorforsker, Nofima, Solveig Langsrud. Foto: Privat

Myte at vi kan smake oss frem til matvaretrygghet

Seniorforsker ved Nofima, Solveig Langsrud, leder et stort Europeisk forskningsprosjekt (Safeconsume) som handler om hvordan forbrukere skal håndtere mat på en trygg måte. Hun forteller at folk flest lukter på maten for å vurdere om den bør kastes:

– Vi hadde en spørreundersøkelse der vi spurt om hva folk gjorde med ferske kjølevarer når det var gått over siste holdbarhetsdag. Da viste det seg at 77% lukter på maten, 48% ser på maten, 31% smaker på maten, 19% kaster maten og 25% bruker den så lenge det ikke har gått for lang tid.

Mange tror altså at man kan vurdere om mat er trygg ved å se, lukte og smake på den. Langsrud spesifiserer at dette er en myte:

– Hvis mat har blitt oppbevart for lenge, ved for høy temperatur eller blitt utsatt for luft eller lys endrer smak og utseende seg. Det kan for eksempel dreie seg om harskning som ved middagsrester av fet fisk, kjeks - eller bakterier som gir forråtnelse. Det er ikke farlige bakterier, virus og parasitter som gir dårlig lukt og smak. Våre sanser egner seg derfor ikke for å vurdere om maten er trygg.

Les også: Allergi mot fisk gir ofte kraftige symptomer

Saken fortsetter under

EGG OG HOLDBARHET: Egg kan inneholde bakterien salmonella, men forekomsten er lav i Norden. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock
EGG OG HOLDBARHET: Egg kan inneholde bakterien salmonella, men forekomsten er lav i Norden. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock

Egg

Egg er merket med «best før»-dato. Det er anbefalt å oppbevare egg i kjøleskap. Ved korrekt oppbevaring kan egg være holdbare i flere uker etter utløpsdato. Smitte av bakterien salmonella er den vanligste helserisikoen forbundet med egg. I Norden er forekomsten av salmonella svært lav sammenlignet med andre land. Man bør derfor være mer forsiktig med egg i utlandet, der anbefales det å kun spise varmebehandlet egg. Langsrud påpeker at selv om det ikke er risiko for salmonella i butikkjøpte egg i Norge, har man ikke samme garantien med egg fra private høner:

– Man har ikke samme garantien for trygg produksjon med egg fra høner på tunet eller i hagen. Forekomst av salmonella fra «villa-høner» er usikker, men vi har Salmonella i villfugl i Norge, så det er en fare for smitte.

Melk og melkeprodukter

Melk er merket med «best før»-dato. Melk kjøpt i butikk er pasteurisert. Men melkeprodukter kan bli raskt dårlige i romtemperatur, det kan gi oppvekst av helsefarlige bakterier som Bacillus cereus . Upasteuriserte melkeprodukter (produkter der rå melk ikke er varmebehandlet av produsent) er ekstra utsatt og kan gi smitte av blant annet Listeria og Campylobacter.

Melk som er varmet opp til 72°C i 15 sekunder (lavpasteurisert) merkes med «best før»-dato 13 dager etter tapping. Ved oppvarming til høyere temperatur (ultrapasteurisering) får melken holdbarhet på 6 måneder, dette gjelder blant annet laktosefri melk.

Melk.no testet holdbarheten av melk fra flere ulike produsenter i 2016, og fant ut at melken var fult brukbar over 30 dager etter utløpsdatoen. De anbefaler å oppbevare melken nederst i kjøleskapet, der det er kaldest, og ikke i kjøleskapdøren.

Fisk og skalldyr

Fisk og skalldyr er vanligvis merket med dato for «siste forbruksdag». Fryste produkter kan være merket med «best før» under forutsetning at de oppbevares i fryser. Magre fiskeprodukter har lengre holdbarhet i fryser enn fet fisk. I romtemperatur kan fisk raskt få oppvekst av helsefarlige bakterier, som Listeria . Fare for listeriasmitte er grunnen til at gravide frarådes rå, eksotiske, fiskeprodukter.

Kjøtt og kylling

Kjøtt- og kyllingprodukter er vanligvis merket med dato for «siste forbruksdag». Fryste produkter kan være merket med «best før» under forutsetning at de oppbevares i fryser. Kjøtt og kylling blir raskt dårlig i romtemperatur. Farseprodukter som kjøttdeig og kyllingkjøttdeig har kortere holdbarhet enn hele stykker. Tilstrekkelig varmebehandling av kjøtt og kylling er viktig for å ta livet av bakterier på overflaten. Farseprodukter må gjennomstekes. Ved tilberedning bør særlig rå kylling holdes adskilt fra annen mat. Det anbefales grundig vask av kniver, skjærebrett og annet utstyr som har vært i kontakt med rå kylling for å forhindre smitte av blant annet campylobacter.

– Kokte kjøtt- og kyllingprodukter, uten konserveringsmidler bør ikke spises etter utløpsdato. - Da er det fare for smitte av Listeria. Noen mennesker er ekstra sårbare for Listeria-infeksjon, som gravide, eldre over 70 år, og andre med redusert immunsystem, forteller Langsrud.

Listeria kan også vokse ved kjøletemperatur, det gir en ekstra utfordring i henhold til noen produkter:

– Matvarer som ikke har konserveringsmidler og som lagres lenge kjølig, som for eksempel noen typer pålegg, salatkylling og myke oster, kan gi oppvekst av Listeria. Utsatte grupper må være ekstra nøye med å sjekke holdbarhetsdatoen på denne type produkter og følge med på at kjøleskapet holder under fire grader. Dersom man varmebehandler produktene, dør Listeria, avslutter Langsrud.

Les også: Listeria

Grønnsaker, frukt og bær

Grønnsaker, frukt og bær er merket med «best før»-dato, eller er helt uten datomerking. Det er liten risiko forbundet med å spise denne gruppen matvarer i forhold til langvarig oppbevaring. Særlig produkter som er importert kan være forurenset med bakterier eller virus som gir smittsom diarèsykdom, det anbefales derfor å skylle matvarene grundig.

Dårlig hygiene hos produsent kan gi bakterier fra avføring på produktene, dette kan føre til en rekke sykdommer, blant annet smittsom e.coli-infeksjon.

Les også: Matvareallergi og matvareintoleranse - hva er forskjellen?

Kilder:

Mattilsynet: Holdbarhetsmerking på matvarer. 2017.

Mattilsynet: Matportalen, matvaregrupper. Besøkt 2018.

Ulleberg, E. Opplysningskontoret for Meieriprodukter: Melken er holdbar mye lenger enn du tror. Besøkt 2018.

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico
Siste nytt
22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico
Populært