Spør en forsker:

Blir bakrus virkelig verre med alderen?

Innis mann er midt i 30-årene, og han klager over at bakrusen er verre enn før. Er det noe i| det?
Innis mann er midt i 30-årene, og han klager over at bakrusen er verre enn før. Er det noe i| det? Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Mannen til Innis fikk dundrende hodepine av to glass Baileys. Er det fordi han har blitt gammel?

For ti år siden var det ikke noe problem. Du kunne drikke hele kvelden, ta to timer på øyet og være frisk som en fisk dagen etter.

Men nå. Nå ligger du på sofaen. Klokken er 15, og du har ligget her hele dagen. Hodet veier et tonn, og du er kvalm og slapp.

Ja, det er ikke lett å bli eldre. Bakrusen er mye verre enn før, forteller du deg selv. Men stemmer det?

Vi har fått et spørsmål fra en av våre lesere, Inni, som er bekymret for sin manns forfall.

Hun skriver: «Da mannen min var ung, kunne han uten problemer dele en flaske rom og en flaske vodka med en kamerat – som oppvarming før festen riktig gikk i gang.»

Men: «Nå til dags (han er i midten av 30-årene) drikker han sjeldnere, men har ikke blitt helt avholdsmann. I går fikk han to glass Baileys og var ikke på noen måte beruset. Likevel har han hatt en dundrende hodepine og generelt dårlig form hele dagen. Så blir bakrus verre med alderen?» spør hun.

Les også: Når du plutselig våkner med hjerneslag

Studie: Eldre opplever mindre bakrus

Generelt vet forskerne ganske lite om bakrus.

– Det henger nok sammen med at det er selvforskyldt og går forholdsvis raskt over, sier Janne Schurmann Tolstrup, som er professor ved Syddansk Universitet og har forsket på hvordan unge og eldre opplever bakrus.

Men altså: Blir det verre med alderen?

– Det er ikke noe vi finner i litteraturen, og i vår studie fikk vi faktisk det motsatte svaret.

51 645 danske menn og kvinner svarte på spørsmål om bakrus. De eldste hadde sjeldnere og mildere bakrus etter en kveld der de hadde drukket mer enn fem enheter.

Symptomene i studien ble blant annet definert som:

Hodepine

Svimmelhet

Tørst

Utmattelse

Kvalme

Hjertebank

Hadde man fire eller flere symptomer, talte det som bakrus.

De yngste deltakerne, mellom 18–29 år, opplevde det oftest, mens de eldste, på over 60 år, slapp billigst unna. Samtidig hadde de unge den verste bakrusen, mens de eldre hadde mildest.

– Det er de to aldersgruppene som drikker mest. Men de eldre gjør det ikke med samme intensitet, med beer bongs og shots, sier Tolstrup.

Les også: Er pappvin den nye kaffen?

Voksne har ikke tid til bakrus

De unge under 30 rapporterer altså om mest bakrus.

Men vår lesers mann befinner seg i midten av 30-årene, som er den gruppen som drikker minst og har mindre bakrus enn folk mellom 18–29 år. Likevel forteller han at bakrusen er mye verre enn før.

Richard Stephens, som er førsteamanuensis i psykologi ved Keele University i Storbritannia, og medforfatter studium til Janne Tolstrup, har en teori:

– De unge drikker mer om gangen. Og hvis du ikke drikker så mye lenger, så kan det være du ikke husker hvor ille bakrusen faktisk var, sier han.

Og mange mennesker i midten av 30-årene har stiftet familie og har mer ansvar enn da de var 18.

– De kan ikke bare ligge på ryggen hele dagen. De må kanskje passe barn eller gå på jobben.

Janne Tolstrup er enig.

– Det er en større kostnad å ha bakrus en hel dag når man har små barn. Men den gjennomsnittlige dansken drikker heller ikke så mye i 30-årene, sier hun.

Slik gjorde forskerne studien

  • De 51 645 forsøkspersonene i studien stammer fra den store KRAM-studien, som står for Kost, Røyking, Alkohol og Mosjon.
  • Studien foregikk i 13 danske kommuner mellom 2007–2008, og i alt 76 484 personer svarte på spørreskjemaundersøkelsen.
  • De som svarte at de en eller flere ganger hadde drukket over fem enheter ved samme anledning ble inkludert i studien om bakrus.
  • Studien er utgitt i tidsskriftet Alcoholism, Clinical and Experimental Research i 2014.

Les også: Finske forskere mener de nærmer seg et svar

Det kan være en «mem»

Richard Stephens har også en annen forklaring på bakrusen til Innis mann. Nemlig at det har blitt et såkalt «mem».

– Kanskje bekrefter vi en oppfatning av kulturelle årsaker, sier Stephens.

Et «mem» er en kulturelt arvelig oppfatning som «overlever» i vår felles bevissthet – litt som et gen overlever i DNA-et vårt. Uttrykket ble funnet opp av den engelske biologen Richard Dawkins på slutten av 1970-tallet.

Som eksempler på «memer», nevnte Richard Dawkins blant annet melodier, klesmote og trosforestillinger.

Fanger kanskje ikke hele sannheten

Men er det bare noe vår lesers mann innbilder seg? Ikke nødvendigvis.

Det kan være flere årsaker til at de eldre i studien ikke opplever like mye bakrus.

– Det kan jo være noen oppdager at rødvin gir dem bakrus, og så slutter de å drikke det, sier Janne Schurmann Tolstrup.

Det kan også være at inndelingen i forsøksgrupper hadde skjevheter.

– Kanskje de som fikk verst bakrus, har sluttet å drikke, sier hun.

Les også: Røykegener fører ikke til mer drikking

Smerteforsker: Eldre er mindre følsomme

Men hva skjer egentlig med kroppens fysiske evne til å håndtere bakrus?

Hvis vi tok en ung og en gammel og ga dem det samme å drikke, hva ville skje da?

– Det vet man ikke. Den studien er ikke gjennomført, men du må gjerne sende meg pengene, så skal jeg gjøre det, sier Richard Stephens. Han påpeker likevel en forskjell.

– Det finnes studier som tyder på at eldre blir mer tolerante overfor smerte, sier han.

Lars Arendt-Nielsen, som er professor ved Aalborg universitet i Danmark og forsker på smerte, bekrefter dette.

– Nervene er ikke like følsomme. Kroniske smerter blir mindre og mindre med alderen, og eldre har nok en høyere smerteterskel, sier Arendt-Nielsen.

– Det skjer typisk når man passerer 60. Kvinner tåler smerte bedre etter overgangsalderen. Menn har høyere smerteterskel, men i denne aldersgruppen utlikner det seg, sier han.

Les også: All alkoholbruk er skadelig

Leveren blir (kanskje) dårligere

Men hva med selve kroppens organer – hva skjer med dem med alderen?

– Leverens kapasitet kan bli dårligere med alderen. Men det er ikke undersøkt når det gjelder alkohol, sier Filip Krag Knop, som er overlege ved Steno Diabetes Center. Han har blant annet forsket på unges alkoholvaner.

Leveren har en sentral oppgave når det kommer til omsetning av alkohol. Først gjør den alkoholen om til eddiksyre, som kan inngå i ulike prosesser i kroppen, og vann.

– Du kan utsette leveren for mange giftige stoffer som den kan håndtere. I noen tilfeller dør levercellene, men de kan heldigvis regenereres, sier Knop.

Men kapasiteten er ikke uendelig.

– Jo hardere leveren jobber, jo dårligere blir den til å regenerere. Så leverens kapasitet til å håndtere alkohol faller litt gjennom livet, sier han.

Ifølge Janne Schurmann Tolstrup trenger man ikke være bekymret for at leveren blir utslitt:

– De fleste friske menneskene har nok å gå på, forsikrer hun.

Les også: Forskere mener flere rusavhengige bør tvangsinnlegges

Har vi et bakrushormon?

Studie: Kvinner får mer bakrus enn menn

  • Janne Schurmann Tolstrup har dessuten stått bak en studie fra 2008 som kom ut i Ugesskrift for Læger.
  • Her undersøkte hun om menn eller kvinner fikk mest bakrus.
  • 36 228 personer fra KRAM-studien var grunnlaget for beregningene, og det viste seg at kvinnen hadde symptomer nesten dobbelt så ofte som mennene.
  • Forskjellene var størst når det gjaldt tretthet, tørst og hodepine.

Forskergruppen til Filip Krag Knop holder for øvrig på å undersøke et såkalt «bakrushormon», FGF-21, som blant annet skal hindre at vi drikker for mye.

– Det er et hormon som skilles ut et par timer etter at alkoholnivået er på sitt høyeste. Det reduserer preferansen for å drikke mer, og du merker det kanskje mest dagen etter, da alkohol ikke virker like fristende, sier Knop.

Tidligere forsøk har vist at mus med mer FGF-21 i blodet ikke hadde lyst på alkohol.

Laboratorieforsøk har senere vist at en person som får en flaske vin, skiller ut hormonet om lag to timer etter at alkoholnivået er på det høyeste.

På årets Roskilde Festival var det ifølge Filip Krag Knop dramatiske stigninger i nivåene av hormonet på slutten av festivaluken.

Referanser:

J.S. Tolstrup Mfl: «Does the severity of hangovers decline with age? Survey of the incidence of hangover in different age groups», Alcoholism, Clinical and Experimental Research (2014), DOI: 10.1111/acer. 12238 Sammendrag

S. Lautenbacher mfl: «Age changes in pain perception: A systematic-review and meta-analysis of age effects on pain and tolerance thresholds», Neuroscience and Biobehavioral Reviews (2017), DOI: 10.1016/j.neubiorev. 2017.01.039. Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen
Siste nytt
19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen
Populært