Spør psykologen: Jeg sliter med å bli kjent med nye mennesker

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne i 40-årene sliter med å bli kjent med nye mennesker, og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er en dame i 40-årene som sliter med å bli kjent med nye mennesker. Jeg flyttet nettopp med mann og barn til et tettsted og skulle gjerne ha fått meg nye venner. I sosiale sammenhenger blir jeg ofte innesluttet. Jeg ender opp med å observere at mannen min har samtaler med folk, men jeg klarer ikke å bli med i samtalen selv. Det er som om jeg går i lås. Jeg har veldig lyst til å stifte nye bekjentskaper. Har du noen forslag til hvordan jeg skal klare å komme ut av skallet mitt?

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei.

Takk for spørsmålet ditt.

Nå som du har flyttet et helt nytt sted er det naturlig at du ønsker å være del av sosialt nettverk og etablere relasjoner. Dette er et svært viktig behov for oss mennesker, og i kulturer hvor levealderen er høy er sosial tilhørighet en av de viktigste årsakene til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veldig mange vil kjenne seg igjen i at det kan oppstå noe- eller mye usikkerhet når man skal stifte nye bekjentskaper. For noen blir det så ubehagelig og angstfylt at de unngår sosiale situasjoner helt. Du skriver ikke noe om hvor lenge du har kjent på å være sosialt innesluttet, eller om du har noen årsaksforklaringer selv til at du ikke kjenner deg komfortabel i nye sosiale lag. Kanskje har du opplevd ydmykelse eller utestenging tidligere livet, eller kanskje har det bare blitt et mønster det er vanskelig å komme ut av. Hvis du tror det kan handle om vanskelige tidligere erfaring ville jeg rådet deg til å snakke med en terapeut for å bearbeide dette, slik at du kan jobbe på en måte fremover som ivaretar din psykiske helse i prosessen. Da jeg ikke har denne informasjonen for hånd tar jeg utgangspunkt i at det har blitt et mønster det er vanskelig å bryte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som med det meste må du begynne å øve deg. Jeg tror det er fornuftig å sette seg realistiske mål. For eksempel vil det være urealistisk å tenke at du skal få deg 5-6 nye bekjentskaper på en kveld. Å sette seg delmål kan derimot være hensiktsmessig. Kanskje kan delmålet for en kveld være at du skal ta initiativ til en enkelt samtale? Neste gang kan kanskje delmålet være å initiativ til to samtaler med to ulike mennesker.

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Nå kommer en dårlig nyhet: Det kan være lurt å trene på å delta i samtaler uten at mannen din er deltakende. Misforstå meg rett - det er flott at dere som par er ute sammen. Funksjonen kan likevel bli at det er lettere å trekke seg unna fordi han kan ta over, og således blir det en krykke. Kanskje kan han stå lenger bak i lokalet akkurat når du skal ut på treningsoppdrag.

Det kan også være en idé å forplikte seg til noe sosialt en gang i blant. Ved faste avtaler er det mindre sannsynlig at du avlyser dersom du kjenner på ubehag.

For å oppsummere er det viktig at du ikke unngår sosiale situasjoner, samtidig som du må stille realistiske krav til deg selv. Du kan gjerne involvere mannen din i dette slik at du kan få støtte i forkant og en klapp på skuldra om du når delmålene dine, men han kan ikke ta samtalene for deg. Vær god mot deg selv i denne prosessen, og anerkjenn hvert steg i riktig retning.

Lykke til!