Spør psykologen: Jeg sliter med å «skru av hjernen» når jeg skal sove

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne sliter med å koble ut hjernen når hun skal sove og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei, Jeg sliter med å «skru av» hjernen min når jeg skal sove. Kroppen min er trøtt, men hjernen er våken. Det er som om hjernen min «jobber mot» kroppens ønske om søvn. Jeg har hatt en del stress i hverdagen i det siste og står overfor mange utfordringer, men jeg har det egentlig bra. Det hender også at jeg våkner av at jeg går fra å drømme til å tenke. Jeg har forsøkt avspenning og å lese bok. Det er nesten som om jeg har litt prestasjonsangst når det gjelder å få sove, fordi jeg vet det er så viktig for å fungere i hverdagen. Har du noen gode råd?

Kvinne 30-39

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei!

Jeg er glad for at du sendte inn dette spørsmålet, da du garantert ikke er alene om å ha utfordringer med søvnen. 95 prosent av alle mennesker vil i løpet av livet oppleve søvnvansker. Ettersom det gjelder så mange av oss er det viktig med god informasjon om konkrete tiltak man kan iverksette hvis problemene melder seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Lite og dårlig kvalitet på søvn påvirker flere fysiske og psykiske prosesser, og sees i sammenheng med utvikling av mange sykdomstilstander. Generelt reduseres finmotorikken, og reaksjonstiden øker. Vi blir rett og slett litt tregere. Humøret kan påvirkes negativt, og kognitive funksjoner, deriblant oppmerksomhet, resonnering og evne til å tenke alternativt, svekkes. Som om det ikke skulle være nok kan mangel på søvn gjøre oss mer disponerte for stressreaksjoner. Du skriver at du har en del stress i hverdagen. Dermed kan det bli en ond sirkel hvor du opplever at stress påvirker evnen til å sovne, og at mangel på søvn i sin tur gjør deg mer mottakelig for stress. Under en stresset tilstand aktiveres sentralnervesystemet, hvilket bidrar til at hjernen er i kampmodus. Dette kan være årsaken til at du kjenner at hjernen din motarbeider kroppen din sitt behov for søvn. En utfordring når man havner i en slik negativ sirkel er at man ofte begynner å grue seg til natten, og engster seg for ikke å få sove. Dette bidrar til at man er anspent, og resultatet blir som regel nok en natt med dårlig søvn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvordan får jeg kjærlighet i ekteskapet?

Ut i fra det du skriver har jeg noen ideer til tiltak du kan forsøke.

For det første er det viktig å ta kontroll over det som lar seg kontrollere. Du skriver ikke noe om du holder døgnrytmen noenlunde lik i helgene, men dette er viktig at du gjør. Tanken på å ta igjen den tapte søvnen i helgene ved å sove lenge vil kunne være med på å opprettholde problemene.

For det andre er det gunstig for deg å unngå soverommet når du ikke er trøtt. Det er stor sannsynlighet for at du assosierer soverommet med mangel på søvn og stress slik det er nå. Selv hvis du blir trøtt og legger deg, men våkner igjen, vil jeg anbefale deg å gå ut i et annet rom til du blir trøtt igjen. Tenk også på om soverommet ditt er tilrettelagt for å en god natts søvn. Et mørkt og kjølig rom hvor det er ryddig, er gunstig for et godt sovemiljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Du skriver at du kan gå fra å drømme til at du tenker. Mitt råd vil her være å sette av tid i løpet av dagen til å skrive ned påtrengende bekymringer og tanker. På den måten kan du øve deg på å ikke legge deg med et fullt hode. Hvis du likevel våkner av at du tenker kan du ha en liten bok ved siden av sengen du skriver i, for så å prøve og legge deg igjen.

Les også: Jeg vil ikke bli utnyttet. Hva gjør jeg nå?

Videre vil jeg anbefale nettstedet kognitiv.no for flere gode råd. De har veiledet selvhjelp for søvnvansker basert på kognitiv atferdsterapi, hvilket er behandlingsmetoden anbefalt av helsemyndighetene.

Hvis du ikke finner bedring i overnevnte råd er mitt siste råd å snakke med fastlegen din, slik at du kan utredes ordentlig og få individuell tilpasset behandling.

Lykke til, og sov godt!

Les alle svarene i spalten her!