Stor nedgang i forekomst av HPV etter vaksinering

En sprøyte med Cervarix HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo. Kvinner født i 1991 og senere har siden 2013 fått tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
En sprøyte med Cervarix HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo. Kvinner født i 1991 og senere har siden 2013 fått tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fem år etter at det første årskullet fikk tilbud om HPV-vaksine, har det vært betydelig lavere forekomst av viruset, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien er en del av Folkehelseinstituttets nasjonale oppfølging av HPV-vaksinasjonsprogrammet. Mer enn 40.000 jenter har siden 2011 sendt inn prøver, opplyser FHI på sine nettsider.

I alt er 18.000 urinprøver blitt analysert for 37 ulike HPV-typer. Årskull som har blitt vaksinert, blir i studien sammenlignet med eldre som ikke har blitt vaksinert.

HPV-typene som vaksinen beskytter mot, var redusert med 82 prosent.

– Dette er svært gledelige resultater og understøtter funn i flere studier fra andre land om effekten av HPV-vaksinen, sier Berit Feiring, studiens førsteforfatter i Folkehelseinstituttet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden