Slik unngår du salmonellainfeksjon på reisen

SALMONELLA BAKTERIEN: Diaré, hodepine, magesmerter og eventuelt feber er de vanligste symptomene ved salmonellainfeksjon
SALMONELLA BAKTERIEN: Diaré, hodepine, magesmerter og eventuelt feber er de vanligste symptomene ved salmonellainfeksjon Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smitter gjennom mat, og de fleste nordmenn som blir syke blir smittet i utlandet. Diarè er det vanligste symptomet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes over 2500 undertyper av salmonellabakterien, som vanligvis smitter mennesker gjennom infisert mat. Infeksjon med salmonellabakterier er kjent som salmonellose på det medisinske fagspråket, og de vanligste symptomene innebærer diaré , oppkast , feber og magesmerter.

Siden det finnes mange ulike salmonellabakterier kan infeksjoner arte seg ulikt. De vanligste bakterietypene i Norge og andre industrialiserte land er S. enteritidis og S. typhimurium.

Les også: Diarè hos barn

Hvordan kan man bli smittet av salmonella?

Bakterien smitter vanligvis gjennom inntak av infisert mat som ikke er tilberedt skikkelig, eller noen ganger om man drikker vann som inneholder salmonella. Ofte finnes bakterien i egg og fjærfe som ikke er stekt eller kokt skikkelig, men bakterien kan også finnes i andre matvarer.

Det er sjelden at en smittet person kan smitte en annen, men det kan forekomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man må som regel få i seg ganske mye av den infiserte maten før man blir syk.

Les også: Giardiasis

Hvor lang tid fra man blir smittet går det til man blir syk?

Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til symptomer oppstår, er normalt rundt 2 døgn.

Les også: Mageknip - Oppblåst og luftsmerter i magen

Hvor vanlig er salmonellainfeksjon?

Salmonellabakterien er utbredt over hele verden og også i Europa. I 2017 ble det påvist 992 tilfeller av salmonellose i Norge. Den store majoriteten av disse ble smittet i utlandet.

Hva er symptomer på salmonella infeksjon?

Det er store variasjoner i sykdomsbildet. Noen opplever ingen symptomer, mens andre kan få alvorlig diaré med stort væsketap. Det vanligste er at man får en selvbegrensende sykdomstilstand med diaré, hodepine, magesmerter og eventuelt også feber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I noen få tilfeller kan diaréen bli mer alvorlig og langvarig, og noen ganger kan det også sees blod i avføringen . En sjelden gang kan infeksjonen lede til blodforgiftning (sepsis) og bli alvorlig med høy feber, nedsatt allmenntilstand, frysninger og svettetokter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En beryktet salmonellasykdom er tyfoidfeber som forårsakes av S. typhi, men dette er svært sjelden i Norge.

Les mer om tyfoidfeber

Hvordan stilles diagnosen?

Bakterien påvises med avføringsprøver som sendes til bakteriedyrkning. I noen tilfeller blir det tatt prøver av mat i forbindelse med smitteoppsporing. Ved alvorlig infeksjon og blodforgiftning vil utredning med blodprøver for å se etter organpåvirkning og bakterier i blodet kunne være aktuelt.

Hvordan behandle en salmonellainfeksjon?

Den viktigste behandlingen ved en ordinær salmonellainfeksjon er å erstatte salt- og væsketapet som følge av diaréen, gjerne ved å drikke sukker- og saltløsninger (GEM).

Salmonellainfeksjoner går som regel over av seg selv etter 7-10 dager og behøver sjelden behandles med antibiotika, også fordi antibiotika ikke har så god effekt på diaréen.

Er infeksjonen alvorlig nok brukes det likevel antibiotikabehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Langvarig diarè, hva kan være årsaken?

Forebygging og smittetiltak ved infeksjon

Det viktigste forebyggende tiltaket for å unngå salmonellasmitte er å ha god hånd- og toaletthygiene. Mat som spises bør være ordentlig tilberedt. Stek og kok maten godt og skrell frukt og grønnsaker. Bakterien kan ikke vokse ved kjøleskapstemperaturer, og drepes ved steking og koking. Bakterien kan overleve i lang tid i tørrmat som for eksempel krydder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ingen vaksine, og en infeksjon gir ikke senere immunitet.

Forebygg på reise

Disse tiltakene kan forebygge infeksjon ved reise i områder med dårlige hygieniske forhold, eller i land hvor man vet forekomsten av Salmonella kan være høy:

  • Unngå ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem, og frukt som ikke kan skrelles
  • Påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av slik melk unngå iskrem som ikke er innpakket fra produsenten
  • Unngå bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt
  • Bruk drikkevann som selges på flasker som du selv åpner

Kilde: Matportalen.no

Når kan må gå tilbake til barnehage, skole eller jobb?

Dersom man arbeider med mat eller jobber som helsepersonell som har kontakt med utsatte pasienter skal man unngå slikt arbeid før man har minst 2 negative avføringsprøver med minst 24 timers mellomrom. Den første prøven bør tas 2-3 dager etter symptomfrihet. Andre yrkesgrupper kan vende tilbake til arbeidet sitt ved symptomfrihet, og trenger i utgangspunktet ikke ta kontrollprøver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn som har hatt salmonellainfeksjon kan være i barnehagen 48 timer etter symptomfrihet, og kontrollprøve av avføringen er vanligvis ikke nødvendig.

Denne saken er revidert og utvidet i sin helhet av lege Rune Erlandsen, 22.06.2018.Saken ble første gang publisert 2005 på Lommelegen.no (ikke oppgitt forfatter). Kilder til revisjon: Fhi.no

Saken er først publisert på Lommelegen.no