Sliter du med pollenallergi? Styr unna denne maten!

Foto: wavebreakmedia / Shutterstock / NTB scanpix.
Foto: wavebreakmedia / Shutterstock / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listen over matvarer pollenallergikere må styre unna er lang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Over 70 prosent av alle med bjørkepollenallergi har kryssreaksjoner på frukt, grønnsaker eller nøtter. Det vanligste er å reagere på epler, pærer, stenfrukter, kiwi, gulrot, peanøtter og trenøtter. Noen reagerer bare i pollensesong, andre har symptomer året rundt, sier Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved barneavdeling for allergi og lungesykdommer på Oslo Universitetssykehus til Dagbladet.

Hun forklarer at vanligvis tolereres disse matvarene godt når de spises i oppvarmet form, for eksempel kokt gulrot, eplesyltetøy eller nøttekake.

Les også: Nordmenn blir hjemme fra jobb på grunn av pollenallergi

Er du allergisk mot burot, kan det trigge kryssallergier med andre matvarer.

– Ved gresspollenallergi er ikke kryssallergier på mat så vanlig. Likevel vil mange gresspollenallergikere ha utslag i allergiprøver, spesielt mot kornslag og belgfrukter, som oftest ikke har noen klinisk betydning, sier Landaas til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er noen andre eksempler på kryssallergi ved pollenallergi:

Bjørk, Hassel, Or og Salix: rått eple eller pære, stenfrukter, potet, selleri.

Timotei og andre gressarter: Belgfrukt, hvete, bygg, havre og rug.

Burot: Selleri, purreløk, urter, urtekrydder og urtemedisin, paprika, solsikkefrø og honning.

Les også: Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no