Meny

Forhandlingene om Spinraza pågår fortsatt

Beslutningsforum har fortsatt ikke sagt ja eller nei til Spinraza. Foto: NTB scanpix
Forhandlingene om prisen på den svært dyre medisinen Spinraza pågår fortsatt. Det ble derfor ikke tatt noen beslutning i møtet i Beslutningsforum fredag.

– Forhandlingene med legemiddelprodusenten pågår fortsatt, og derfor ble ikke saken realitetsbehandlet i møtet. Så snart det kommer et forslag til løsning, vil Beslutningsforum for nye metoder vurdere behovet for et ekstraordinært møte, opplyser Beslutningsforum etter fredagens møte.

Forumets leder, Lars Vorland, bekreftet overfor NTB tidligere denne uka at løsningen som svenske helsemyndigheter har gjort for å ta inn medisinen, er noe av det som ses på. I Sverige er det besluttet at barn med den sjeldne sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) under visse vilkår skal få medisinen.

– Metodevurderingen Sverige har gjort, er relativt lik den i Norge. En forskjell er at Sverige har tatt inn livskvalitet fra «voksensykdommen» ALS i sine beregninger på nytte, i mangel av slike studier på SMA. Det gjør at verdien av legemiddelet øker. Sverige har inngått en avtale med Biogen med strenge start- og stoppkriterier for behandling. Denne type avtale er en ny modell som kan være aktuelt å se nærmere på, opplyste Vorland til NTB i midten av januar.

Les også: Medisinen Spinraza fortsatt altfor dyr for helsevesenet

Vorland beskriver vurderingen av legemiddelet som den vanskeligste saken Beslutningsforum har hatt på sitt bord noensinne. Spinraza er blant verdens dyreste medisiner, og da medisinen ble vurdert første gang i oktober i fjor, ble avslaget begrunnet med at prisen var «uetisk høy».

Før rabatt og før det nye pristilbudet ble vurdert i fjor høst, var prisen for hver dose om lag 1 million kroner. Utregninger Dagens Medisin har gjengitt fra Statens legemiddelverk, viser at innføringen av legemiddelet i norsk helsevesen ville koste om lag 200 millioner kroner årlig etter fem år.

SMA hører til en gruppe av sykdommer som er kjennetegnet ved at de motoriske cellene i ryggmargen ødelegges. Legemiddelverket opplyste i høst at det er 40 pasienter som er aktuelle for behandling med Spinraza i Norge i dag, og det kommer om lag sju nye tilfeller hvert år.

Les mer:

Grønt lys for medisinen Spinraza i Sverige

Sier nei til prisen på Spinraza

Forhandler om prisen på det dyre legemiddelet Spinraza

Helse og livsstil
Populært