Dette bør du vite om tannbyll

Har du symptomer på tannbyll bør du komme deg til tannlege for å ordne problemet. Foto: Colourbox.com
Har du symptomer på tannbyll bør du komme deg til tannlege for å ordne problemet. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomer på tannbyll er smertefull tann, og du bør komme deg til tannlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tannbyll skyldes en infeksjon i og rundt tenner, og er en infisert lomme av puss som dannes ved roten av en tann eller i nærliggende vev eller bein.

– En tannbyll oppleves vanligvis som en meget smertefull tilstand, men de fleste blir raskt bra med behandling. Ubehandlet tannbyll kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer, forteller tannlege ved Smil Tannlegesenter, Jovana Rosic.

Symptomer på tannbyll

Ifølge Torben Olsen, tannlege ved Valentinlyst Tannlegekontor i Trondheim, oppstår det en betennelsesreaksjon rundt rotspissen av tannen når nerven i tannen (det vi kaller pulpa) dør og blir infisert med bakterier.

Kontakte tannlege

  • Du bør alltid kontakte tannlegen om du får en tannbyll.
  • I mellomtiden kan du selv stikke hull på byllen med en steril nål for å fjerne trykket. Heretter skal du skylle munnen med klorhexidin blandet med rent vann for å minimere risikoen for spredningen av infeksjonen. Du kan forhindre forekomsten av tannbyller ved å opprettholde en god munnhygiene og sørge for å gå til tannlegen regelmessig.

Kilde: Jovana Rosic, tannlege ved Smil Tannlegesenter

– Når kroppens immunforsvar ikke lenger klarer å ta hånd om infeksjonen, dannes det puss ved roten og vi får en såkalt tannbyll. Det kan også oppstå tannbyll på grunn av betennelse i tannkjøttslommene rundt en tann, for eksempel en visdomstann eller ved tannkjøttsbetennelse, forteller Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at tannbyll kan ramme alle, men at noen er mer utsatt enn andre. Dette gjelder blant annet om man har nedsatt immunforsvar eller allmenntilstand, ubehandlede hull i tennene, tannkjøttbetennelse, har slått tennene, har knekte tenner eller tenner med sprekk i.

– Om man har visdomstenner som ikke har kommet helt frem og ligger delvis under tannkjøttet, så er man også noe mer utsatt for å få tannbyll, sier Olsen.

Les også: Sjekk om du bruker tannkrem riktig!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandling av tannbyll

Målet med behandlingen er å tømme tannbyllen, fjerne betennelsen og finne frem til årsaken.

Tre ulike tannbyller

  • Den vanligste typen tannbyll er når det danner seg en tannbyll ved roten av en tann. Infeksjonen oppstår når det myke vevet inne i kjernen av tannen blir infisert med bakterier og dør.
  • Den andre typen er en tannbyll langsmed en tann og oppstår når vevet rundt en tann (tannkjøttet) er infisert med bakterier.
  • Den siste hovedtypen er en tannbyll i tannkjøttet som delvis dekker en tann og kan oppstå når en tann ikke bryter helt gjennom tannkjøttet.

Kilde: Jovana Rosic, tannlege ved Smil Tannlegesenter

– Årsaken til en tannbyll kan ofte finnes ved hjelp av en alminnelig undersøkelse hos tannlegen og supplerende røntgenbilder, sier Rosic, og legger til:

– Rotfylling er den vanligste behandlingen for tannbyll som oppstår ved tannroten. Noen ganger kan det være nødvendig å lage et lite snitt i byllen og sette inn et lite rør (dren) for å tømme den. Hvis en tann er svært ødelagt av råte eller skade, kan tannlegen trekke den ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antibiotika vil ofte bli brukt om tannbyllen har utviklet seg raskt, og du har feber eller nedsatt allmenntilstand. Med behandling vil de fleste komme seg raskt etter en tannbyll. Ubehandlet tannbyll kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer da det vil være en risiko for at betennelsen sprer seg med blodbanen til andre deler av kroppen, noe som kan være ytterst alvorlig.

– En tannbyll er en akutt infeksjon og krever rask behandling for å hindre spredning. Venter man for lenge vil det kunne kreve sykehusinnleggelse, avslutter Olsen.

Les også: 6 årsaker til at du har tannverk

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no