Meny

Myter og fakta om forbrenning

FORBRENNING: Aktivitet forbrenner energi - men gener, hormoner og stoffskifte kan innvirke noe på HVOR MYE du forbrenner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavt stoffskifte og Cushings syndrom kan føre til vektøkning, men lavere forbrenning trenger ikke nødvendigvis å skyldes en sykdom.

Noen personer mener at de har høy forbrenning, mens andre er overbevist om at de har lav forbrenning og derfor har lett for å legge på seg. Dette kan være veldig individuelt.

Les også: Så mye forbrenner du under sex

Ja, genene dine spiller en rolle ved forbrenning

– Dette kan ha en sammenheng med hvordan kroppen omsetter energi. Dersom man er lite aktiv, vil forbrenningen være lavere, mens aktive personer vil ha høyere forbrenning. Vi vet også at det finnes genetiske forutsetninger for hvordan man kvitter seg med energi i kroppen, sier Simon Dankel, postdoktor ved Klinisk institutt, Universitetet i Bergen.

Vi har ulike nivåer av hormoner i kroppen, og det finnes variasjoner i hvordan nervesystemet vårt er aktivert.

Postdoktor ved Klinisk institutt, Universitetet i Bergen: Simon Dankel Foto: Jørgen Barth

– Noen kan ha et nervesystem som i større grad er aktivert til å være energiforbrennende. Adrenalin blir for eksempel aktivert gjennom fysisk aktivitet, men det kan være variabelt hvor effektivt det er i stand til å igangsette energiforbrenningen i cellene.

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

Ja, aktivitetsnivå påvirker forbrenning (ingen bombe...)

Det er også slik at noen ubevisst er mer aktive enn andre. Noen klarer ikke å sitte i ro, rister med beina og så videre, såkalt spontan aktivitet, mens andre er rolige med sakte bevegelser.

– Vi tror definitivt det er forskjell på folk, dette er bestemt av både hormoner, genetiske betingelser, og celler i kroppen, forklarer Dankel.

Les også: Symptomene på for høyt og for lavt stoffskifte

Nei, overvektige har ikke lavere forbrenning

- Det er også store forskjeller på hvor lett man kan gå ned i vekt.

Mange tror at overvektige personer har lavere forbrenning enn de om er slanke. Dette stemmer som regel ikke.

– Personer som er overvektige kan ofte ha høyere forbrenning enn de som er slanke og normalvektige, fordi kroppen er større og cellene er mer aktive. Og når man går ned i vekt vil energiomsetningen normalt reduseres, noe som kan vedvare slik at man lettere går opp igjen i vekt, sier Dankel.

Man må da ytterligere redusere matinntaket for å motvirke overvekt, som kan være svært utfordrende for mange.

AKTIVITETSBÅND KAN LYVE: Antall forbrente kalorier kan aldri bli helt nøyaktig målt. Båndet kan ikke måle individuelle faktorer som genetikk, hormoner og stoffskifte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Ja, sykdommen lavt stoffskifte gir lavere forbrenning

Man kan ha lavt eller høyt stoffskifte. Omkring tre prosent av den voksne befolkningen i Norge sliter med lavt stoffskifte (hypotyreose). Disse personene har lite tyroksin i blodet, noe som utvilsomt gir lavere forbrenning.

– Personer med lavt stoffskifte kan gå opp i vekt, men de som har blitt diagnostisert får ofte tyroksin i tablettform, og denne dosen skal være passe høy slik at det normaliserer stoffskiftet, sier Jøran Hjelmesæth.

Hjelmesæth er professor ved Universitetet i Oslo, og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

– Noen pasienter tror at de fortsatt har lav forbrenning selv om de går på tyroksin, men dersom dosen er velregulert skal forbrenningen være normal.

Ja, sykdommen høyt stoffskifte gir høyere forbrenning

Høyt stoffskifte (hypertyreose) vil gi høyere forbrenning. Disse personene kan oppleve å gå litt ned i vekt.

– Personer med høyt stoffskifte vil ofte bli varme, og avgi varme som et tegn på økt forbrenning, sier Hjelmesæth.

Endokrinolog: Jøran Hjelmesæth Foto: Sykehuset i Vestfold

Ja, Cushings syndrom gir ofte vektøkning

Det er en annen tilstand som også kan gi lavere forbrenning: Cushings syndrom. Personer som har cushings syndrom har overproduksjon av hormonet kortisol, og har derfor mye stresshormoner i kroppen.

– Vi er litt usikre på akkurat hva som skjer, men det er sannsynligvis ikke så stor endring i forbrenningen til personer med cushings syndrom. De kan ofte få litt mindre muskler, da kortisolet gjør at muskulaturen brytes ned.

Mindre muskelmasse vil gi lavere forbrenning, men det er ikke bare derfor personer med denne tilstanden ofte legger på seg.

– Syndromet gjør at appetitten øker, slik at man spiser mer. De får ofte mer fett i mageområdet.

Store forskjeller blant folk

Man trenger ikke å være diagnostisert med en sykdom for å ha lav forbrenning – det finnes store individuelle forskjeller blant folk.

– Noen blir tykkere selv om de spiser mindre enn andre, på grunn av lavere forbrenning. Spesielt de som går på mange slankekurer vil oppleve dårligere forbrenningsevne, da kroppen går i sparemodus, sier Hjelmesæth.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus