– Spill motvirker depresjon hos eldre

Å spille dataspill kan lokke frem barnet i mange. Nå har forskere påvist at fitnesspill kan ha mange fordeler for de som styrer konsollen. Foto: vm/Istock.com
Å spille dataspill kan lokke frem barnet i mange. Nå har forskere påvist at fitnesspill kan ha mange fordeler for de som styrer konsollen. Foto: vm/Istock.com

Fitness-spill fremmer fysisk helse hos eldre og motvirker depresjon, fastslår ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fitness-spill, også kalt «exergames», er en interaktiv treningsmetode som har blitt stadig mer populært de siste årene, med sine lovnader om at du kan komme deg i form og samtidig unngå stress.

Nå har en gruppe forskere ved Nanyang Technological University i Singapore kommet frem til at spillene kan gjøre mer enn å hjelpe deg med å komme deg i form.

Les også: Studie: – Havutsikt gir deg bedre psykisk helse

Over en periode på seks ukers studie fulgte forskerne en gruppe på 49 eldre der alle led av depresjon. Teamet satte opp to eksperimentelle forhold der det gikk på henholdsvis høy og lav lekenhetsgrad.

I førstnevnte gruppe fikk pensjonistene spille lekne Wii Sports-spill, mens den andre gruppen fokuserte på alene-trening samt at spillets mer lekne aspekt nærmest var fraværende. Forskerne målte pensjonistenes grad av depresjon, positive følelser og selvtillit både før og etter studien.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

Etter å ha tatt hensyn til variabler som alder og kjønn, viste resultatene at samtlige deltakerne viste forbedringer i forhold til både depresjon og selvtillit, uavhengig av spilltilstanden de var blitt plassert i. Den største graden av forbedring fant man i gruppen som hadde fått bryne seg på sosiale og lekne spill.

Forskerne håper nå at resultatene de er kommet frem til, som kan leses hos Games for Health Journal, kan bli et viktig bidrag i fremtidig utvikling av exergames og kan forbedre både mental og fysisk helse hos eldre.

Les også: – Eldres psykiske helsetilbud er ikke-eksisterende

Personvernpolicy