Hva vet vi egentlig om personlighet?

Hvor omgjengelig og følelsesmessig stabil du er, er blant personlighetstrekkene som ofte brukes i psykologiske undersøkelser. (Illustrasjonsfoto: Thomas Brun/NTB scanpix)
Hvor omgjengelig og følelsesmessig stabil du er, er blant personlighetstrekkene som ofte brukes i psykologiske undersøkelser. (Illustrasjonsfoto: Thomas Brun/NTB scanpix)

I noen deler av verden finner ikke forskerne igjen personlighetstrekkene som de trodde at vi alle hadde. De er uenige om personligheten vår er mest natur eller kultur.

Forklaringer på hvordan vi mennesker er og oppfører oss, er kanskje ikke universelle. Stadig flere studier tyder på det.

Mange psykologistudier er gjort i USA og Europa, men modellene derfra passer ikke helt på folk i andre deler av verden.

Det høres kanskje selvsagt ut at miljøet påvirker deg. Men selv noe vi lett kan forestille oss at er allmennmenneskelig, kan variere. Som personlighetstrekk.

De kalles «de fem store» personlighetstrekkene, og psykologer har antatt at de beskriver oss alle: Vi har ulik grad av utadvendthet, åpenhet, planmessighet, omgjengelighet/medmenneskelighet og følelsesmessig stabilitet/nevrotisisme.

Men i Amazonas-jungelen i Bolivia fant forskere bare to: arbeidsomhet og prososial atferd (f.eks. å hjelpe andre). De fulgte en gruppe av urbefolkningen der i nærmere 20 år.

Rike, amerikanske studenter

Nesten all forskning publisert i det engelskspråklige tidsskriftet Psychological Science i 2014, handler om folk i noen få land. Disse kalles gjerne WEIRD – vestlige, utdannede, industrialiserte, rike, demokratiske samfunn. Mange forsker dessuten bare på en liten gruppe blant slike, nemlig unge voksne studenter.

Likevel bruker forskere ofte resultatene til å påstå noe om hele jordas befolkning. Problemstillingen er viet en utgave av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Artiklene viser flere eksempler på at de psykologiske modellene kommer til kort.

Psykologer må bli flinkere til å forske på mennesker som bor i ulike miljøer, mener forskerne som skriver i tidsskriftet. Først når de finner resultater som stemmer på tvers av folkegrupper, kan de si at de gjelder hele menneskeheten.

Vil forske på flere

Forskning.no har tidligere skrevet om at fargepreferanser trolig heller ikke er universelle – samfunnet du bor i påvirker nemlig smaken din.

Om lag hver tiende studie i tidsskriftet fra 2014 oppgir ikke engang hvor deltakerne kommer fra. Blant resten har 94 prosent av studiene deltakere fra Europa, Israel eller engelskspråklige land som USA og Australia.

En gjennomgang fra 2013 av studier innenfor atferdsvitenskapen tyder på at nettopp disse gruppene er veldig lite representative for folk flest på kloden.

Til tross for at dette problemet har blitt påpekt flere ganger, ser det ikke bedre ut i tre utgaver av tidsskriftet fra 2017. Halvparten av studiene har amerikanske deltakere.

85 prosent av verdens befolkning er avspist med mindre enn sju prosent av studiene. De bor alle i Asia. Ikke en eneste studie undersøker folk i Afrika, Latin-Amerika eller Midtøsten unntatt Israel.

Det finnes selvsagt andre tidsskrifter, kanskje på andre språk, der disse kan være bedre representert. Men forskerne mener det uansett er kritikkverdig at de ikke er med i et av de ledende tidsskriftene innen psykologien.

Les også:

– Miljøet påvirker

Flere av kritikerne er sosialantropologer, som er vant til å ta hensyn til nettopp levesettet til dem de studerer.

– Det fysiske og sosiale miljøet kan påvirke et helt sett av atferder og psykologiske trekk , sier antropolog Michael Gurven i en pressemelding fra University of California. Han er en av forskerne som studerte folket i Amazonas.

Forskjeller i menneskers oppførsel finnes ikke bare over tid og mellom kulturer, men også innad i land eller regioner, avhengig av hvilke forhold innbyggerne lever under. For eksempel by eller land, fattig eller rik, farlig eller trygt nabolag.

Den enkeltes personlighet kan dessuten endre seg gjennom livet, som forskning.no tidligere har skrevet om.

Krangler om natur og kultur

Forskerne bak Amazonas-studien spekulerer på om folk kan ha utviklet forskjellige personlighetstrekk gjennom moderniseringen av samfunnet. Vi har blitt mer spesialiserte gjennom den industrielle revolusjonen – og kanskje dermed også fått et annet repertoar av væremåter. Mens de som lever i pakt med naturen, legger vekt på andre personlighetstrekk. Men dette er et åpent spørsmål.

At de fem personlighetskategoriene ikke passer på Tsimane-folket i Amazonas, betyr neppe at de ikke har noen personlighet.

Men hvordan skal forskerne kartlegge den om de ikke vet hva de skal se etter? Det krangler de om. Er det metoden som er for dårlig, eller er det bare helt andre ting som er viktige i livet i Amazonas enn i New York? Er personlighet kanskje ikke så genetisk betinget som forskning.no tidligere har skrevet om?

– Personlighet er foranderlig

Psykologiprofessor Jan Ketil Arnulf mener det er ren synsing at personlighetstrekk forskerne finner i noen samfunn skal gjelde alle mennesker. (Foto: BI)
Psykologiprofessor Jan Ketil Arnulf mener det er ren synsing at personlighetstrekk forskerne finner i noen samfunn skal gjelde alle mennesker. (Foto: BI)

– Det er en farlig idé at det finnes en egentlig menneskenatur som kulturer ikke kan vri på. Jeg tror at våre ideer om personlighet er mye mer foranderlige enn vi liker å tro, sier psykologiprofessor Jan Ketil Arnulf ved BI til forskning.no.

– Det er ganske mange kulturer som ikke har ord for de fem personlighetstrekkene, eller for eksempel ledelse. Det er vanskelig å løse en oppgave som man ikke har ord for.

For språket former oss, mener Arnulf. Mangler folk begreper for noe, er det kanskje heller ikke noe de driver med. Og forskerne kan ikke finne ut hvordan de lever gjennom å presse sine begreper på dem.

– Forskningen får ofte ikke tak i den underliggende «virkeligheten», men bare i de språklig konstruerte kategoriene, sier professoren.

Han har selv forsket på noen av de psykologiske undersøkelsene som brukes og i en fersk artikkel i tidsskriftet Plos One avslører han at de i stor grad handler om språk.

– Vi kan forutse hva svarene blir ut fra hvordan spørsmålene er formulert, sier han.

Selv om personlighetsmodellen ikke er fullt så forutsigbar, betyr ikke det at den stemmer på alle mennesker, ifølge Arnulf.

– Evolusjonen skapte personligheten

Et helt annet perspektiv har en psykolog som er opptatt av evolusjonen, hvordan vi mennesker har utviklet oss gjennom millioner av år.

Psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU mener at personligheten tilhører menneskets natur. Han nekter å tro at kultur skaper den.

– Jeg tror det er livsfarlig å tenke slik, sier han, fordi han tror det kan skape kunstige skiller mellom folkeslag.

– Jeg vil anta at de fem personlighetstrekkene er forholdsvis allmennmenneskelige, selv om kultur kan påvirke innenfor disse naturgitte rammene. Vi mennesker er i bunn og grunn like. Vi har anlegg for stort sett de samme følelsene og varierer over de samme personlighetstrekkene fordi det viktigste i evolusjonen har vært kontakt med andre mennesker.

– Jeg vil anta at de fem personlighetstrekkene er forholdsvis allmennmenneskelige, sier psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair. (Foto: Nils Heldal/NTNU)
– Jeg vil anta at de fem personlighetstrekkene er forholdsvis allmennmenneskelige, sier psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair. (Foto: Nils Heldal/NTNU)

Det er forskernes metoder som svikter, mener Kennair.

– Målingene kan være påvirket av kultur. De fleste testene er laget ut fra det engelske språket. De er utviklet til bruk i vestlige samfunn og det er begrenset hva de kan si om resten av verden, sier han.

– Det finnes selvsagt også individuell og kulturell variasjon. Vi må måle på flere nivåer for å fange opp den allmennmenneskelige naturen.

Teorier om mennesket

Når forskerne ikke finner de fem personlighetstrekkene i alle land, blir det teoretisk at de er universelle, vedgår Kennair.

Og det er nettopp det som er problemet, mener Jan Ketil Arnulf.

– Hvis forskerne ikke klarer å påvise universelle trekk, kan vi heller ikke si at de er det. Det er klart at vi mennesker alltid har kommunisert. Men om personlighetstrekkene er biologiske, vet vi ikke. Et slikt spørsmål er for alvorlig til å besvares med synsing.

Det er neppe bare målingene det er noe galt med, hevder han.

– Selve kategoriene som vi bruker til å måle med, altså de fem personlighetstrekkene, kan godt ha blitt funnet opp av mennesker.

Referanser:

Michael D. Gurven: Broadening horizons: Sample diversity and socioecological theory are essential to the future of psychological science. PNAS, 115 (45), 6. november 2018. Doi: 10.1073/pnas.1720433115.

Daniel J. Hruschka mfl: Pressing questions in the study of psychological and behavioral diversity. PNAS, 115 (45), 6. november 2018. Doi: 10.1073/pnas.1814733115.

Mostafa Salari Rad mfl: Toward a psychology of Homo sapiens: Making psychological science more representative of the human population. PNAS, 115 (45), 6. november 2018. Doi: 10.1073/pnas.1721165115.

Artikkelen er først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:10 Svært glatte veier - flere trailere i grøfta04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Asias børser solid opp etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Adresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen
Siste nytt
04:10NorgeSvært glatte veier - flere trailere i grøfta04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08NorgeLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53VerdenAsias børser solid opp etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51NorgeAdresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen
Populært