Britene innfører avgift på sukkerholdig brus

Den britiske regjeringen innfører en ny avgift på sukkerholdig brus for å bremse fedmeepidemien blant barn og unge. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den britiske regjeringen innfører en ny avgift på sukkerholdig brus for å bremse fedmeepidemien blant barn og unge. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannia vil innføre en ny avgift på sukkerholdig brus i et forsøk på å bremse fedmeepidemien blant barn og unge, sier finansminister George Osborn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgiften vil gjelde brus som inneholder mer enn 5 gram sukker per desiliter og skal være på plass innen to år. Det vil gi produsentene tid å redusere sukkerinnholdet før den trer i kraft.

– Alle vet at sukkerholdig drikke er den største bidragsyteren til fedme blant barn, sier Osborn.

Stadig tyngre

Statistikk fra helsemyndighetene viser at 28 prosent av britiske barn i alderen 2 til 15 år er overvektige eller ekstremt overvektige. Blant voksne briter er andelen hele 61,9 prosent.

Blant dem som jubler over nyheten om sukkeravgiften, er stjernekokken Jamie Oliver, som lenge har drevet en kampanje for å få ned britenes sukkerforbruk.

– Vi greide det, jubler Oliver på Twitter.

Inntektene fra den nye sukkeravgiften skal ifølge Osborne finansiere sportsaktiviteter på britiske skoler.

Les også: Magefedme kan øke risikoen for flere typer kreft

Ikke første land

Finland innførte en tilsvarende sukkeravgift alt på 1940-tallet mens Frankrike gjorde det i 2012 og Mexico året etter. Sør-Afrika har varslet avgift på sukkerholdig brus neste år.

Danskene innførte en egen skatt på Coca-Cola i 1953, men det var for å beskytte landets ølprodusenter fra konkurranse og langt fra av hensyn til folkehelsa.

Høyre, Frp, KrF og Venstre ble i fjor sommer enige om å vurdere å innføre en særlig avgift på sukker i brus, noe Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har foreslått.

Les også:

Fastlege slår alarm: – Feige leger dreper pasienter

Dette bør du spise for å unngå kreft

Personvernpolicy