Meny

Grillkongen Craig er tilbake

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig en ny kokebok fra Craig Whitson, intet mindre enn en ny grillbok.

Craig Whitson ble hele Norges grillkonge med sin forrige grillbok «Far lukter svidd». Siden den gang har han gitt ut to «vanlige» kokebøker og anskaffet et monster av en grill. Craig holder fortet i Stavanger, men er født i grillstaten Oklahoma i USA.

I dag er Craig Whitson

mer eller mindre synonymt med ordet grill, og ja, ordet caps. Craig er i tillegg til grillkonge og forfatter, også restauratør, mat- og vinimportør og kulinarisk ildsjel. Han ble rogalending gjennom musikken, og han har blant annet spilt i bandet Mods med Morten Abel. Men på et tidspunkt hadde Craig fått nok av turnéliv, det gode livet, med en jente ved navn Helle, fristet mer.

I boken «Grillkongen»

viser Craig hvordan man lager ekte barbecue, for det er nemlig forskjell på grilling og barbecue. Her finner du også oppskrifter på grillet østers, klassisk coleslaw, ølmarinade, Craigs BBQ-saus, majoneser og andre må-ha sauser. Du finner hjemmelagde pommes frites, sursøtløker og sommerens desserter.

Boken stiller også det eksistensielle spørsmål om «gass eller kull?» I tillegg får du et hav av informasjon om valg av ingredienser, utstyr og teknikker, samt temperaturer og sosiale aspekter.


Er du en griller

, er boken «Grillkongen» en må-ha-bok, og det selv om du allerede har «Far lukter svidd». Vi har mange gode faglærte kokker i verden, men det er noe eget og avslappet over kokebøker av den «profesjonelle» amatørkokken. Dette avslappede elementet går som en rød tråd gjennom alle Craig Whitsons kokebøker, og særlig hans grillbøker.

Da Craig ga ut sin forrige grilbok «Far lukter svidd» var oppskriften «Kylling på boks» en av de han fikk mest respons på. I boken «Grillkongen Craig» får du en ny variant av kyllingen. «Tenkeren», som fortsatt tres på en ølboks og øldampgrilles under grilllokket, blir den utvalgte fristelsen fra boken.


«Tenkeren»


(Nok til 4-6 personer)

Rub-a-dub krydderblanding (se under) eller en annen god krydderblanding
1 stor hel kylling, rå
1 høy boks med øl
1 løk
3 hvitløksfedd
1 sitron


Forberedelser


Ca. 10 minutter

Del løken i fire biter (ikke kast bort tiden med å skrelle dem).
Knus hvitløkfeddene med den flate siden av en en kniv (ikke skrell disse heller).
Del sitronen i to.

Ved grillen


Hvis du har hickory- eller mesquitefliser, kan du legge noen håndfuller i vann en halv time før du skal grille. Ha en håndfull med avrente fliser oppå grillkullene rett før kyllingen skal på grillen. Suppler med flere fliser et par ganger under grillingen. Det skal bli litt smak fra flisene, men ikke for mye.

Grilltid:

70-90 minutter

Grillmetode:

Indirekte (ikke rett over glørne)

Temperatur:

Middels lav

1. Gni inn hele kyllingen

med krydderblandingen, både på innsiden og utsiden.

2. Åpne ølboksen.

Her må du ta en vurdering: Drikk halvparten av ølet selv, eller hell halvparten over i et glass til «senere». Siste alternativ gjelder kun for de som kjører bil, eller ikke liker øl.

3. Ta en skarp kniv og skjær

et snitt øverst i boksen, ca. 2 cm fra toppen.

4. Bruk kniven eller en saks

for å skjære av toppen av ølboksen.

5. Ha halve løken

, hvitløk og 1 ss krydderblanding oppi resten av ølet i ølboksen. Klem deretter saften fra sitronhalvdelene oppi boksen.

6. Hold kyllingen med åpningen

ned og træ den over toppen på ølboksen slik at den setter seg godt oppå boksen. Det kan være greit å ha litt hjelp her, men med litt øvelse så går det greit å gjøre det selv.

7. Dra beina på kyllingen fremover

slik at kyllingen sitter trygt oppå boksen uten at den velter.

8. Sett kyllingen (selvfølgelig med boksen)

på den kjølige delen av grillen. Det er viktig å ha den kjølige sonen et sted der du får maks høyde inni grillen. Dette for at du skal få hele kyllingen under lokket. På en kulegrill er det lurt å fyre opp på sidene og ha den kjølige sonen i midten der lokket er høyest.

9. Ha på lokk (forsiktig nå!)

og grill kyllingen i ca. 70-90 minutter. Tiden varierer etter størrelsen på kyllingen samt varmen på grillen. Sjekk den først når ca. 60. minutter er gått. Du kan sjekke at kyllingen er ferdig ved å se om beinet er lettere bevegelig. Det er også lov å stikke et hull i den tykkeste delen av låret for å se om saften som renner ut et klar (isteden for rosa).

10. Ha på grillhansker

når du skal ta kyllingen av grillen. Bruk en lang stekespade under kyllingen og holde den øverst når den tas ut. Vær forsiktig så den ikke velter, fordi ølet i boksen er sykt varmt!

11. Sett kyllingen (og boksen) oppå benken

og dra kyllingen forsiktig av boksen. La kyllingen hvile i 5 minutter før den skjæres opp.


Tips


Det er lurt å spise «Tenkeren» så snart den skjæres opp. Kjøttet er utrolig saftig, men hvis kyllingen står for lenge blir den fort tørr.
Denne oppskriften kan alle leke litt med. Craig bruker oftest løk og hvitløk i ølboksen, men du kan droppe disse ingrediensene hvis du vil, eller bruke andre hvis du har lyst.

Du kan også eksperimentere med andre typer væsker som vin, eplejuice (eller sider) eller bare vann.

Det kan være du må justerehøyden på ølboksen hvis du har en kortere kylling.

Ikke sjekk kyllingen hele tiden mens den grilles. Den har best av å være i fred så lenge som mulig. Du vil fort kunne forlenge steketiden ganske mye hvis du ikke klarere å la være å «passe på» den.

Rub-a-dub (Craigs «hemmelige» grillkrydderblanding hvor han har justert opp saltmengden litt):


5 ss paprikapulver
2 ss salt + 1 ts salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper

Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.

Og husk: Ifølge Craig er det grillsesong hele året!

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus