– Gjedrem har frekkhetens nådegave

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem kom med stikk mot fagforening under Stortingshøring. Flere reagerte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag møtte ledelsen i Helse Sør-Øst til høring på Stortinget om utbyggingsplanene for nytt sykehus i Oslo. Helseforetakets styreleder, og tidligere sentralbanksjef, Svein Gjedrem fikk flere til både å trekke på skuldrene og riste på hodet.

Under høringen om utbyggingen av Oslo Universitetssykehus sa styreleder i Helse Sør-Øst, Svein Gjedrem, at det var viktig å se hvilke roller enkelte har.

– Jeg tror det er viktig at en skiller litt mellom fag og fagforening. Det er to ulike grupper. Fagforening er ofte basert på god faglig innsikt, men det er også interesser som kommer opp i en fagforening. Det er klart at når det utredes alternativer her, så er de beste faglige ressurser for å utrede denne type prosjekter, som Helse Sør-Øst og Oslo Universitetssykehus har tilgjengelig, anvendt. Det er ikke slik at man har valgt noen til å utrede dette som har et bestemt synspunkt og som derfor alltid lander på en bestemt løsning. Man bruker etter beste evne beste ressursene til å utrede denne type spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har stor respekt

Dette er forslaget:

I grove trekk vil styret:

○ Bygge om Aker sykehus for å bli lokalsykehus for Groruddalen, i dag fungerer Ahus som dette.

○ Slå sammen Ullevål sykehus med Rikshospitalet og bygge nytt på sistnevntes tomt på Gaustad ved ring 3 i Oslo.

○ Avvikle Ullevål og legge tomt med byggmasse ut for salg. Inntektene fra dette vil bidra til finansieringen av utbyggingen på Gaustad

Etter dette innlegget måtte komiteens leder, Geir Jørgen Bekkevold (KrF) påpeke at det ikke er greit å vise sin uenighet med Gjedrem, eller andre, gjennom å gi fysisk uttrykk av uenigheten.

Kritiske til forslag: Alternativ sykehusplassering i Oslo møtt med kritikk

Men uenige var de. Venstres Carl Erik Grimstad sa tydelig i fra at han reagerte på Gjedrems stigmatisering av medlemmer i fagforeninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når en styreleder identifiserer de ansatte med særinteresser, og sier de ikke representerer en helhet - da reagerer jeg. Det er 23.000 ansatte ved sykehuset. Disse er foreldre og de har foreldre. De er ofte pasienter selv, og de vet hvor skoen trykker, sier Grimstad til ABC Nyheter.

Venstres stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad opplever at Gjedrem stigmatiserer fagorganiserte ansatte ved sykehuset. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Venstres stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad opplever at Gjedrem stigmatiserer fagorganiserte ansatte ved sykehuset. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det er ikke mulig å effektivisere i den takten ledelsen legger opp til for å betjene lånerammene. De siste fire årene har produktivitetsveksten gått opp 1 prosent i året. Nå skal det opp i to prosent. Det er vanskelig for meg å se hvordan ledelsen skal få til det uten å spille på lag med de ansatte. Og det gjør de ikke i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor respekt

Styreleder Gjedrem på sin side sa han ikke forsøkte å stigmatisere noen.

– Jeg har stor respekt for fagforeningsarbeid og har hatt det i alle sammenhenger. Vi har brukt de beste fagfolkene til å utrede disse byggeprosjektene. Og så er det interesser, legitime interesser som skal ivaretas som også fagforeningene har ansvar for å ivareta. Som vi i styret skal lytte til. Min respekt for fagforeningene er veldig høy, har alltid vært det og vil alltid være det, understreket Gjedrem.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes rister på hodet over Gjedrems utspill. Han mener styrelederen i helseforetaket er på jordet med planene for sykehusutbygging.

– Alle fagmiljøene roper høyt nei til Gjedrems plan om å legge ned Ullevål, og så har han frekkhetens nådegave ved å mistenkeliggjøre legene, sykepleierne og helsefagarbeidernes engasjement med å hinte til at det er snevre interesser fra fagbevegelsen som ligger til grunn, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Tre bydeler i Oslo tar opp store deler på Ahus

Frykter rasering av helsetilbudet

Moxnes viser til at fagfolkene til syvende og sist er folk som bor i byen.

– De bryr seg først og fremst om pasienttilbudet, sier Rødt-lederen og viser til at de som til daglig står midt oppe i pasientbehandlingen, også har barn og foreldre her.

Rødt har sammen med SV og Senterpartiet fremmet et forslag som bevarer Ullevål sykehus og ber om at Aker sykehus bygges ut som lokalsykehus for Groruddalen. De mener at Helse Sør-Øst sitt forslag om nytt regionsykehus på Gaustad hvor Rikshospitalet ligger, vil rasere helsetilbudet i regionen fordi det også innebærer å legge ned sykehuset på Ullevål.

Les også: Venstre vil utrede nedleggelse av Ullevål sykehus

Venstre på Stortinget støtter forslaget, samt at Oslo Arbeiderparti vil ha høring om Ullevål sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lytter til feil folk

Moxnes mener at helseforetakets styreleder ikke vet noe om pasientbehandling, noe han opplevde ettertrykkelig ble demonstrert under høringen tidligere i uken.

– Når han snakker om «fagfolk», så mener han konsulenter i revisjonsfirmaer - ikke helseansatte. Det er avslørende og oppsiktsvekkende.

Gjedrem forklarte under høringen at helseforetaket vil kunne spare 500 millioner kroner i året ved å fysisk slå sammen Rikshospitalet og Ullevål på førstnevntes tomt.

Støtte hos Hagen: Carl I. Hagen vil presse Frp til å gå mot Ullevål-nedleggelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En bløff og ekstremt skadelig

– Det er bare en bløff. Det er en eventyrforestilling at det skal være mulig å spare en halv milliard kroner i året på driften. Det finnes ingen fakta de baserer dette tallet på. En slik innsparing vil også være ekstremt skadelig for pasientbehandlingen, fordi det er basert på å kløyve akuttsykehuset på Ullevål i to, og dele det mellom Rikshospitalet og Aker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget fra de tre partiene mener Moxnes vil opprettholde et forsvarlig tilbud i en by som vokser kraftig.

Og selv om mye av byggmassen på Ullevål ifølge Gjedrem er fra svenskekongens tid, påpeker Rødt-lederen at det er 110.000 kvadratmeter med gode sykehusbygg på Ullevål med en nåverdi på rundt ti milliarder kroner.

– Det er elendig samfunnsøkonomi å bare rive disse byggene.

Folkemønstring: Fakkeltog for Ullevål sykehus i Oslo

– Han er arrogant

Gjedrem har begynt i feil ende, mener Moxnes, når tomtevalget kommer først.

Moxnes mener det vil være naturlig å se på byggmassen til Rikshospitalet. Denne har en teknisk levetid fram til 2045. Rødt-lederen mener man bør fortsette driften på Gaustad fram til 2045, da har man godt med tid til å oppføre nye sykehusbygg på Ullevål, som har nord-Europas største sykehustomt med mulighet for store utvidelser.

– Og så er han så arrogant at når et samlet fagmiljø protesterer, så avviser han det som snever fagforeningskamp. Det burde bekymre innbyggerne at denne bankmannen opptrer som solkonge innen helsesektoren. Nå må Stortinget forstå alvoret og sette ned foten for Gjedrem og Helse Sør-Øst.