– Gjedrem har frekkhetens nådegave

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem kom med stikk mot fagforening under Stortingshøring. Flere reagerte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag møtte ledelsen i Helse Sør-Øst til høring på Stortinget om utbyggingsplanene for nytt sykehus i Oslo. Helseforetakets styreleder, og tidligere sentralbanksjef, Svein Gjedrem fikk flere til både å trekke på skuldrene og riste på hodet.

Under høringen om utbyggingen av Oslo Universitetssykehus sa styreleder i Helse Sør-Øst, Svein Gjedrem, at det var viktig å se hvilke roller enkelte har.

– Jeg tror det er viktig at en skiller litt mellom fag og fagforening. Det er to ulike grupper. Fagforening er ofte basert på god faglig innsikt, men det er også interesser som kommer opp i en fagforening. Det er klart at når det utredes alternativer her, så er de beste faglige ressurser for å utrede denne type prosjekter, som Helse Sør-Øst og Oslo Universitetssykehus har tilgjengelig, anvendt. Det er ikke slik at man har valgt noen til å utrede dette som har et bestemt synspunkt og som derfor alltid lander på en bestemt løsning. Man bruker etter beste evne beste ressursene til å utrede denne type spørsmål.

Har stor respekt

Dette er forslaget:

I grove trekk vil styret:

○ Bygge om Aker sykehus for å bli lokalsykehus for Groruddalen, i dag fungerer Ahus som dette.

○ Slå sammen Ullevål sykehus med Rikshospitalet og bygge nytt på sistnevntes tomt på Gaustad ved ring 3 i Oslo.

○ Avvikle Ullevål og legge tomt med byggmasse ut for salg. Inntektene fra dette vil bidra til finansieringen av utbyggingen på Gaustad

Etter dette innlegget måtte komiteens leder, Geir Jørgen Bekkevold (KrF) påpeke at det ikke er greit å vise sin uenighet med Gjedrem, eller andre, gjennom å gi fysisk uttrykk av uenigheten.

Kritiske til forslag: Alternativ sykehusplassering i Oslo møtt med kritikk

Men uenige var de. Venstres Carl Erik Grimstad sa tydelig i fra at han reagerte på Gjedrems stigmatisering av medlemmer i fagforeninger.

– Når en styreleder identifiserer de ansatte med særinteresser, og sier de ikke representerer en helhet - da reagerer jeg. Det er 23.000 ansatte ved sykehuset. Disse er foreldre og de har foreldre. De er ofte pasienter selv, og de vet hvor skoen trykker, sier Grimstad til ABC Nyheter.

Venstres stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad opplever at Gjedrem stigmatiserer fagorganiserte ansatte ved sykehuset. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Venstres stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad opplever at Gjedrem stigmatiserer fagorganiserte ansatte ved sykehuset. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det er ikke mulig å effektivisere i den takten ledelsen legger opp til for å betjene lånerammene. De siste fire årene har produktivitetsveksten gått opp 1 prosent i året. Nå skal det opp i to prosent. Det er vanskelig for meg å se hvordan ledelsen skal få til det uten å spille på lag med de ansatte. Og det gjør de ikke i dag.

– Jeg har stor respekt

Styreleder Gjedrem på sin side sa han ikke forsøkte å stigmatisere noen.

– Jeg har stor respekt for fagforeningsarbeid og har hatt det i alle sammenhenger. Vi har brukt de beste fagfolkene til å utrede disse byggeprosjektene. Og så er det interesser, legitime interesser som skal ivaretas som også fagforeningene har ansvar for å ivareta. Som vi i styret skal lytte til. Min respekt for fagforeningene er veldig høy, har alltid vært det og vil alltid være det, understreket Gjedrem.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes rister på hodet over Gjedrems utspill. Han mener styrelederen i helseforetaket er på jordet med planene for sykehusutbygging.

– Alle fagmiljøene roper høyt nei til Gjedrems plan om å legge ned Ullevål, og så har han frekkhetens nådegave ved å mistenkeliggjøre legene, sykepleierne og helsefagarbeidernes engasjement med å hinte til at det er snevre interesser fra fagbevegelsen som ligger til grunn, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: – Tre bydeler i Oslo tar opp store deler på Ahus

Frykter rasering av helsetilbudet

Moxnes viser til at fagfolkene til syvende og sist er folk som bor i byen.

– De bryr seg først og fremst om pasienttilbudet, sier Rødt-lederen og viser til at de som til daglig står midt oppe i pasientbehandlingen, også har barn og foreldre her.

Rødt har sammen med SV og Senterpartiet fremmet et forslag som bevarer Ullevål sykehus og ber om at Aker sykehus bygges ut som lokalsykehus for Groruddalen. De mener at Helse Sør-Øst sitt forslag om nytt regionsykehus på Gaustad hvor Rikshospitalet ligger, vil rasere helsetilbudet i regionen fordi det også innebærer å legge ned sykehuset på Ullevål.

Les også: Venstre vil utrede nedleggelse av Ullevål sykehus

Venstre på Stortinget støtter forslaget, samt at Oslo Arbeiderparti vil ha høring om Ullevål sykehus.

Lytter til feil folk

Moxnes mener at helseforetakets styreleder ikke vet noe om pasientbehandling, noe han opplevde ettertrykkelig ble demonstrert under høringen tidligere i uken.

– Når han snakker om «fagfolk», så mener han konsulenter i revisjonsfirmaer - ikke helseansatte. Det er avslørende og oppsiktsvekkende.

Gjedrem forklarte under høringen at helseforetaket vil kunne spare 500 millioner kroner i året ved å fysisk slå sammen Rikshospitalet og Ullevål på førstnevntes tomt.

Støtte hos Hagen: Carl I. Hagen vil presse Frp til å gå mot Ullevål-nedleggelse

– En bløff og ekstremt skadelig

– Det er bare en bløff. Det er en eventyrforestilling at det skal være mulig å spare en halv milliard kroner i året på driften. Det finnes ingen fakta de baserer dette tallet på. En slik innsparing vil også være ekstremt skadelig for pasientbehandlingen, fordi det er basert på å kløyve akuttsykehuset på Ullevål i to, og dele det mellom Rikshospitalet og Aker.

Forslaget fra de tre partiene mener Moxnes vil opprettholde et forsvarlig tilbud i en by som vokser kraftig.

Og selv om mye av byggmassen på Ullevål ifølge Gjedrem er fra svenskekongens tid, påpeker Rødt-lederen at det er 110.000 kvadratmeter med gode sykehusbygg på Ullevål med en nåverdi på rundt ti milliarder kroner.

– Det er elendig samfunnsøkonomi å bare rive disse byggene.

Folkemønstring: Fakkeltog for Ullevål sykehus i Oslo

– Han er arrogant

Gjedrem har begynt i feil ende, mener Moxnes, når tomtevalget kommer først.

Moxnes mener det vil være naturlig å se på byggmassen til Rikshospitalet. Denne har en teknisk levetid fram til 2045. Rødt-lederen mener man bør fortsette driften på Gaustad fram til 2045, da har man godt med tid til å oppføre nye sykehusbygg på Ullevål, som har nord-Europas største sykehustomt med mulighet for store utvidelser.

– Og så er han så arrogant at når et samlet fagmiljø protesterer, så avviser han det som snever fagforeningskamp. Det burde bekymre innbyggerne at denne bankmannen opptrer som solkonge innen helsesektoren. Nå må Stortinget forstå alvoret og sette ned foten for Gjedrem og Helse Sør-Øst.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:50 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnson til sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-19
Siste nytt
01:50VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnson til sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-19
Populært