Syria-tiltalt: Nektet å oppgi navn på kontakt og gruppe

Ubaydullah Hussain må møte i Oslo tingrett sammen med en 19 år gammel mann. Hussain er mistenkt for å ha rekruttert 19-åringen til IS.
Ubaydullah Hussain må møte i Oslo tingrett sammen med en 19 år gammel mann. Hussain er mistenkt for å ha rekruttert 19-åringen til IS. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

19-åringen som er tiltalt for å ha latt seg rekruttere som fremmedkriger, sier at hans medtiltalte Ubaydullah Hussain ikke sto bak hans plan om å reise til Syria i fjor. Han nekter å si hvem som hjalp ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den etnisk norske konvertitten ville ikke navngi en angivelig viktig kontakt eller gruppen han skulle tilhøre, da statsadvokat Kim Sundet spurte ham ut i Oslo tingrett torsdag ettermiddag. Kontakten ble kalt «Mr X» og ble framstilt som den rette arrangøren av 19-åringens tur til Syria i juni 2015.

Verken 19-åringen eller Ubaydullah Hussain erkjente straffskyld etter tiltalen om rekruttering til terror da saken startet i tingretten torsdag.

Les også: Ubaydullah Hussain nekter terrorrekruttering

«Mr. X»

Under dramatiske omstendigheter ble den da 18 år gamle gutten pågrepet av svensk politi idet han skulle inn i flyet på Landvetter flyplass i Göteborg i fjor sommer. I avhørene etter pågripelsen sa han det var en anonym «Mr. X», og ikke Ubaydullah Hussain, som hadde hjulpet ham med å realisere reisen til Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en forklaring påtalemyndigheten åpenbart ikke fester lit til. Aktoratet mener det var Hussain som rekrutterte ham og ordnet alt det praktiske knyttet til reisen til Syria. Statsadvokaten forsøkte gang på gang å få 19-åringen til å utdype sine svar knyttet til den påstått hemmelige kontakten, men han fikk få opplysninger i bytte.

Les også: – PST mistenker at Hussain drev IS-verving i fengsel

I retten fortalte 19-åringen fra Groruddalen hvordan en oppvekst uten far hadde gjort ham søkende. Han konverterte til islam som 15-åring og viste gradvis fram sin nye religion for omgivelsene. Høsten da han var 16 år, falt han ut av videregående skole. Tankene på Syria begynte å prege hverdagene som gikk med til trening og leting etter ekstreme krigsvideoer på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtter ikke IS

I retten torsdag tok 19-åringen avstand fra IS og hevdet at det aldri har vært i hans tanker å bli med der eller i Nusrafronten. Han sa også at Ubaydullah Hussain tok avstand fra IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han støttet en islamsk stat, ikke IS. Jeg har alltid tatt avstand fra IS. IS er en gruppe som blir forkastet av så å si alle muslimer

Planen om å reise til Syria var et utslag av alle grusomhetene han så på internett. Han ville hjelpe på alle mulige måter de som kjempet mot det sittende Assad-regimet.

Tilfeldig møte

19-åringen sa det var tilfeldig at han traff Hussain vinteren for to år siden. Hussain var sammen med Arfan Bhatti da 19-åringen og en kamerat kom til en gatekjøkken. Da den etnisk norske gutten hilste på den tradisjonelle muslimske måten, ble det innfallsporten til et vennskap. Ubaydullah Hussain er tiltalt for å gjennom noen korte måneder våren 2015 ha overtalt og lagt til rette for at 19-åringen skulle reise til Syria.

PST mener Hussain oppfyller kriteriene for å bli tiltalt for å ha rekruttert den drøyt 18 år gamle mannen.