Taliban lover Obama fortsatt kamp i Afghanistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama kan ikke la Afghanistan bli «et fristed for terrorister» og beholder styrkene der ut i 2017. Krigen fortsetter til den siste amerikanske soldaten er ute, svarer Taliban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan-konflikten:

  • Taliban-regimet i Afghanistan ble styrtet høsten 2001, da vestlige styrker med USA i spissen hjalp en allianse av krigsherrer og opprørsgrupper til makten i Kabul.
  • Store vestlige styrker rykket inn i landet. På det meste var over 150.000 utenlandske soldater i Afghanistan. Tross dette har Taliban styrket sin stilling siden 2006.
  • NATO avsluttet sine kampoperasjoner i landet ved utgangen av 2014 og overlot ansvaret for sikkerheten til afghanske styrker.
  • Krigen hadde da kostet minst 16.000 sivile afghanere livet. Flere tusen afghanske soldater og politifolk og rundt 3.500 utenlandske soldater, blant dem ti norske, var drept.
  • USA og NATO har beholdt 12.000 soldater i landet for å drive opplæring og veiledning av afghanske styrker. Samtidig har Taliban vært på fremmarsj.
  • De første offisielle fredssamtalene mellom regjeringen og Taliban ble innledet i Muree i Pakistan 7. juli. Samme måned bekreftes det at Talibans øverste leder, mulla Omar, har vært død i over to år. Siden Akhtar Mohammad Mansour ble utropt til ny leder, har det ikke blitt offentliggjort noen nye forhandlingsmøter.
  • I september inntok Taliban-styrker Afghanistans femte største by, Kunduz. Det var første gang siden 2001 at Taliban tok kontroll over en større by. Afghanske styrker drev opprørerne ut av byen med støtte fra amerikanske fly og NATO-styrker.
  • Torsdag bekrefter USA at 9.800 amerikanske soldater blir igjen i store deler av 2016. I 2017 er planen nå at 5.500 soldater skal bli i Afghanistan for å lære opp afghanske styrker og bidra i kampoperasjoner.

– Dette er den riktige tingen å gjøre. Som øverstkommanderende kan jeg ikke la Afghanistan bli brukt som et fristed for terrorister som igjen vil angripe vår nasjon, sa Obama da han redegjorde for USAs plan for Afghanistan i Det hvite hus torsdag.

Beslutningen om å beholde flere tusen amerikanske soldater i Afghanistan etter 2016 er stikk i strid med Obamas løfte om å trekke USA ut av landet i løpet av inneværende presidentperiode.

Men Taliban er på fremmarsj, og Obama erkjenner at sikkerhetssituasjonen er svært sårbar i viktige områder av landet. Derfor må USA fortsette å trene opp og hjelpe afghanske regjeringstyrker i kampen, forklarer presidenten. Den ytterliggående afghanske opprørsgruppen svarer på torsdagens kunngjøring med et løfte om fortsatt krig:

– Det var de som bestemte seg for å invadere Afghanistan: Men det er vi som bestemmer når de skal dra, sier Talibans talsmann Zabiullah Mujahid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA: – Angrepet mot afghansk sykehus var en feil

Taliban på fremmarsj

En amerikansk styrke på 9.800 soldater blir altså i Afghanistan gjennom store deler av neste år. I 2017 kommer dessuten 5.500 soldater til å være igjen på flere amerikanske baser rundt om i landet, i stedet for at USA reduserer sin tilstedeværelse til ambassaden i Kabul som planlagt.

– Jeg støtter ikke tanken om krig uten ende. Men gitt hva som står på spill i Afghanistan, så er jeg helt overbevist om at vi må gjøre denne ekstra innsatsen, sier Obama

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-glede

NATO-sjef Jens Stoltenberg hilser beslutningen velkommen.

– Denne viktige avgjørelsen bereder grunnen for et fortsatt nærvær av NATO-allierte og partnere i Afghanistan, sier han.

NATO avsluttet et langvarig kampoppdrag i Afghanistan ved årsskiftet og gikk da inn i en trenerrolle for det afghanske militæret. NATO skal i løpet av de neste ukene bestemme seg for hvordan alliansens engasjement i Afghanistan skal se ut i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske nærværet er utslagsgivende for den avgjørelsen.

Reaksjon: Stoltenberg glad for Obamas Afghanistan-avgjørelse

Uendret oppdrag

Obama sier at de afghanske regjeringsstyrkene ikke er så sterke som de er nødt til å være, og at regjeringen i Kabul har bedt om fortsatt amerikansk hjelp i kampen mot opprørsgruppen Taliban.

De nesten 10.000 amerikanske soldatene som blir igjen i Afghanistan etter årsskiftet, skal ha det samme oppdraget som de har i dag – altså å lære opp afghanske sikkerhetsstyrker og gi såkalt støtte i militæroperasjoner mot opprørere.

– Det bør være klart for Taliban at den eneste måten å oppnå at amerikanske soldater trekker seg helt ut av landet på, er gjennom en varig løsning med den afghanske regjeringen, sa Obama til pressen torsdag.

Overbevist

Obama hadde planlagt å trekke ut samtlige amerikanske soldater innen utgangen av neste år, men de siste månedene har presset fra militære ledere blitt stadig større for å forlenge tilstedeværelsen i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen i Afghanistan er mer tilspisset enn på lenge. Da Taliban i slutten av september inntok provinshovedstaden Kunduz nord i landet, var det første gang bevegelsen erobret en større by siden USAs invasjon i 2001.

Opprørerne ble drevet ut av afghanske sikkerhetsstyrker hjulpet av NATO og amerikanske kampfly, men Kunduz' fall ble erklært som en symbolsk seier for et stadig sterkere Taliban.

I kampen om Kunduz kom USA 3. oktober i skade for å bombe Leger Uten Grensers sykehus i byen, noe Obama har beklaget. 22 mennesker ble drept.

Les også: Taliban omtaler IS som barbarer