Stoltenberg glad for Obamas Afghanistan-avgjørelse

NATO-sjef Jens Stoltenberg: Carina Johansen (NTB scanpix)
NATO-sjef Jens Stoltenberg: Carina Johansen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-sjef Jens Stoltenberg hilser amerikanernes Afghanistan-vedtak velkommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan-konflikten:

  • Taliban-regimet i Afghanistan ble styrtet høsten 2001, da vestlige styrker med USA i spissen hjalp en allianse av krigsherrer og opprørsgrupper til makten i Kabul.
  • Store vestlige styrker rykket inn i landet. På det meste var over 150.000 utenlandske soldater i Afghanistan. Tross dette har Taliban styrket sin stilling siden 2006.
  • NATO avsluttet sine kampoperasjoner i landet ved utgangen av 2014 og overlot ansvaret for sikkerheten til afghanske styrker.
  • Krigen hadde da kostet minst 16.000 sivile afghanere livet. Flere tusen afghanske soldater og politifolk og rundt 3.500 utenlandske soldater, blant dem ti norske, var drept.
  • USA og NATO har beholdt 12.000 soldater i landet for å drive opplæring og veiledning av afghanske styrker. Samtidig har Taliban vært på fremmarsj.
  • De første offisielle fredssamtalene mellom regjeringen og Taliban ble innledet i Muree i Pakistan 7. juli. Samme måned bekreftes det at Talibans øverste leder, mulla Omar, har vært død i over to år. Siden Akhtar Mohammad Mansour ble utropt til ny leder, har det ikke blitt offentliggjort noen nye forhandlingsmøter.
  • I september inntok Taliban-styrker Afghanistans femte største by, Kunduz. Det var første gang siden 2001 at Taliban tok kontroll over en større by. Afghanske styrker drev opprørerne ut av byen med støtte fra amerikanske fly og NATO-styrker.
  • Torsdag bekrefter USA at 9.800 amerikanske soldater blir igjen i store deler av 2016. I 2017 er planen nå at 5.500 soldater skal bli i Afghanistan for å lære opp afghanske styrker og bidra i kampoperasjoner.

USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag at han vil behold et militært nærvær i Afghanistan etter utgangen av 2016. Rundt 9.800 soldater skal bli i landet mesteparten av neste år, mens rundt 5.500 blir i 2017.

– Jeg hilser Obamas kunngjøring velkommen, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Bakgrunn: Obama bryter løftet om å forlate Afghanistan

– Denne viktige avgjørelsen bereder grunnen for et fortsatt nærvær av NATO-allierte og partnere i Afghanistan, sier han.

NATO avsluttet et langvarig kampoppdrag i Afghanistan ved årsskiftet og gikk da inn i en trenerrolle for det afghanske militæret. NATO skal i løpet av de neste ukene bestemme seg for hvordan alliansens engasjement i Afghanistan skal se ut i fremtiden.

Det amerikanske nærværet er utslagsgivende for den avgjørelsen.

Les også: Stoltenberg: Full gransking av MSF-angrep