Kidnappet nordmann i PSTs søkelys

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar i år og holdes som gissel av Den islamske staten (IS). Norge nekter på prinsipielt grunnlag å betale løsepenger, noe en rekke andre europeiske land har gjort for å få frigitt IS-gisler.
Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar i år og holdes som gissel av Den islamske staten (IS). Norge nekter på prinsipielt grunnlag å betale løsepenger, noe en rekke andre europeiske land har gjort for å få frigitt IS-gisler. Foto: Twitter / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal ha kommet i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier flere uavhengige kilder VG har snakket med. 48-åringen skal også ha blitt kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på bakgrunn av ytringene.

Onsdag ble det kjent at opprørsgruppen IS tidligere i år har tatt den 48-årige nordmannen som gissel i Syria i januar i år, da han ifølge sin Facebook-konto kom til landet.

«Nordisk rase»

I 2013 skrev 48-åringen på et Facebook-forum at «den nordiske rase» måtte ha førerrollen i Europa. Han skriver også at han er motstander av det han kaller «zionistisk globalisme».

Forfatteren John Færseth, som har skrevet boken «KonspiraNorge», om konspirasjonsteorier og troen på dem, har fulgt med på nordmannens innlegg på Facebook noen år:

– Han har kommet med antisemittiske uttalelser i flere innlegg, sier Færseth til NTB.

48-åringen har delt hundrevis av bilder på Facebook. En del av dem med symbolikk som også benyttes av ytre høyre. Han fremstår også som opptatt av norrøn mytologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig er han positiv til den muslimske verden, og kritisk til Muhammed-karikaturer og Charlie Hebdo, som han oppfattet som forsøk på å sette folk opp mot hverandre, sier han.

– Mye tyder på at han også er opptatt av en slavisk-ortodoks konservatisme der Russland og Serbia er blant fyrtårnene.

– Og han knytter seg opp til en tankestrøm der hovedmotstanderne er diffuse eliter. Det kan gjøre at han støtter muslimer, forklarer Færseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: IS holder nordmann som gissel - her er kravene

Bekymringsmelding

Aftenposten erfarer det samme som VG og skriver at PST mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ifølge avisen ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid, og også ha hatt kontakt med ham.

Han skal også ha reist til krigsområder tidligere, får Aftenposten opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet med Syria-reisen er uklart, men norske myndigheter skal ikke ha hatt mistanke om at han skal ha ønsket å slutte seg til noen av partene i krigen. 48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria.

Les også: Ekstremist-kjenner: – Syria tiltrekker seg mange ulike folk

Koblet til FMI

På 90-tallet ble den kidnappede nordmannen knyttet opp mot Arne Myrdals gruppering Folkeaksjonen mot Innvandring (FMI).

I juni 1995 beklaget imidlertid Dagbladet at avisen hadde omtalt ham som rasist og Arne Myrdal-sympatisør ved to anledninger i 1991 og 1994.

Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria, og på Facebook kaller han seg identitarist, sier en studiekamerat som har møtt 48-åringen flere ganger siden studietiden, til TV 2.

Identitarisme er et høyreorientert tankesett med sterkt engasjement for egen etnisk og kulturell identitet.

Les også: Erna Solberg: – Norge betaler ikke løsepenger