Kristins nærmeste håper på drapstilståelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til Kristin Juel Johannessen håper at de vil få besvart sine spørsmål etter at en mann nå er pågrepet og siktet for det 16 år gamle drapet på tolvåringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Familien har et veldig stort håp om at den pågrepne skal tilstå, slik at de ikke bare skal få svar på hvem som drepte datteren deres, men også kan få svar på veldig mange av de hvorfor-spørsmålene de har sittet med alle disse årene, sier familiens bistandsadvokat, Astri Aas-Hansen, til NTB.

En 38 år gammel mann som er siktet for forsettlig drap på tolvåringen, ble fredag fremstilt for varetektsfengsling i Tønsberg tingrett. Mannen er tidligere dømt og frifunnet for det samme drapet.

Lukkede dører

Politiet begjærte lukkede dører da fengslingsmøtet startet klokka 12 fredag, noe retten ga politiet medhold i.

Frykten for at bevis skal gå tapt, var en viktig årsak til at politiet ville ha lukkede dører, opplyste konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NTB torsdag.

Også Kristins familie støttet politiets begjæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at det er viktig at politiet nå får følge strategien de har lagt for når de skal konfrontere både den pågrepne og eventuelle vitner med den informasjonen som de måtte sitte på, sier bistandsadvokat Aas-Hansen.

Den siktedes forsvarer Søren Ø. Hellenes sa før fengslingsmøtet at de ikke ville motsette seg politiets begjæring.

DNA-profil

Tolv år gamle Kristin ble funnet kvalt om kvelden i Larvik 5. august 1999. I desember 2001 ble den da 25 år gamle mannen dømt til tolv års fengsel for drapet.

Året etter ble han imidlertid frifunnet fordi det ble konkludert med at et avgjørende funn av et hårstrå på jentas skulder stammet fra en kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen har hele tiden hevdet at han ikke har noe med drapet å gjøre.

Visepolitimester Abrahamsen sier derimot at politiet en fullverdig DNA-profil som knytter 38-åringen til selve drapshandlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye, bedre og mer avanserte metoder enn det som eksisterte for 15 år siden, er bakgrunnen for den nye siktelsen.

Lettelse

Kristins far Roar Juel Johannessen har jobbet utrettelig med å følge opp drapet etter å ha fått alle saksdokumentene. Han mener saken ble sluppet altfor lett.

Da familien fikk beskjed om pågripelsen onsdag, var lettelsen stor, ifølge bistandsadvokaten.

– Det var en enorm lettelse å høre at politiet hadde gått til pågripelse, men det har nok ikke vært veldig mange stille sekunder siden, som de har kunnet bruke til å tenke på. Gårsdagen var full av både familie, venner, journalister og mange henvendelser, sier Aas-Hansen.

– Ingen barnemorder

VG, som møtte tiltalte i forkant av rettssaken i Larvik i 2001, gjengir fredag uttalelser de fikk fra mannen den gang. Da var han gårdsgutt på farens bondegård i Sverige, gift og hadde et barn.

– Jeg er ingen barnemorder. Livet er snudd på hodet. Jeg er veldig stresset. Alt stanser på mange måter opp. Jeg får ikke gjort noe særlig, verken jobb eller noe, sa mannen til avisen i 2001.