Frykter Kristin-siktet fremdeles kan ødelegge bevis

Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune 5. august 1999.
Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune 5. august 1999. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne av det 16 år gamle drapet på Kristin Juel Johannessen frykter den nysiktede 38-åringen fremdeles kan ødelegge bevis i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykten for at bevis skal gå tapt, er også den viktigste grunnen til at politiet fredag bak lukkede dører vil be om at den siktede mannen varetektsfengsles.

– Vi mener det er helt konkret fare for at bevis kan gå tapt, men jeg kan ikke gå i detalj om hva dette begrunnes i, sier konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Les også: Siktet i Kristin-drapet ble tatt etter nye DNA-analyser

– Ingen fare

38-åringens forsvarer, advokat Søren Ø. Hellenes, er uenig i politiets vurdering.

– Han, og for så vidt også jeg, mener det ikke er noen bevis han kan forspille. Det må i så fall være ting som verken han eller jeg kjenner til. Så jeg tror politiet må bruke andre tilleggsbeskrivelser også under fengslingsmøtet, sier forsvareren.

Politiet tok beslag i teknisk utstyr hos 38-åringen da han ble pågrepet onsdag kveld. Advokat Hellenes sier politiet allerede for et par uker siden var hjemme hos 38-åringen og tok beslag, men at det dreide seg om en annen sak av bagatellmessig karakter og ikke drapssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samme hårstrå

Kjell Johan Abrahamsen sier politiet først og fremst har en fullverdig DNA-profil som knytter 38-åringen til selve drapshandlingen. Nye, bedre og mer avanserte metoder enn det som eksisterte for 15 år siden, er bakgrunnen for den nye siktelsen.

Den tolv år gamle jenta ble funnet kvalt om kvelden 5. august 1999. Den 38 år gamle mannen ble først dømt til tolv års fengsel, men siden frikjent fordi et avgjørende funn av et hårstrå på skulderen til drapsofferet viste seg å stamme fra en kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det TV 2 erfarer torsdag kveld, skal det dreie seg om det samme hårstrået, men at nye analysemetoder ikke lenger gir støtte for at det må stamme fra en kvinne.

Brukte fritiden

Det var psykologspesialist Clas Fredric Andersen i Vestfold politidistrikt som fattet interesse for den uoppklarte barnedrapssaken og brukte fritiden til å gå gjennom dokumenter og bevismateriale. Det han fant, la han fram for politiledelsen som konkluderte med å ta saken opp til ny vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken hadde ligget kald i flere år da Andersen begynte å se på den i fjor sommer.

– Denne saken er en tragedie. Det er ingen annen vinkel inn i denne saken, og enhver tragedie trenger en oppklaring. Politiet i Vestfold har jobbet med denne saken i veldig lang tid. Så ligger det nok en interesse hos meg langt tilbake i tid som gjorde at jeg tok dette initiativet, sa Andersen til NRK og Dagbladet.

Kritiserer politiet

Faren til Kristin, Roar Juel Johannessen mener saken ble sluppet altfor lett. Ansvaret plasserer han hos statsadvokat Petter Sødal, som i samråd med Riksadvokaten frafalt tiltalen.

– Han mente at han hadde snudd alle steiner, men det er vel klart og tydelig bevist at det gjorde han ikke, sier Juel Johannessen til NTB. Sødal ønsket ikke å svare på kritikken torsdag.

Faren til Kristin har utrettelig jobbet med å følge opp saken siden han fikk alle saksdokumentene. Han gikk fra dør til dør i bygda for å spørre hva folk hadde sett og hørt den dagen datteren forsvant.

– Mange svarte at de aldri hadde blitt kontaktet av politiet, sier han.

Siden 38-åringen er frifunnet for drapet, må saken legges fram for Gjenopptakelseskommisjonen hvis det skal reises tiltale.