UNESCO sier nei til dumping i Great Barrier Reef


Se video fra det enorme området hvor fargerike fisker og snåle skapninger lever.
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs verdensarvorganisasjon stiller nye krav til Australia for å redde verdens største korallrev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensarv-komiteen i UNESCO stemte nylig for å legge mer press på Australia i deres arbeid for å hindre mer ødeleggelse av korallrevet Great Barrier Reef, skriver World Wide Fund for Nature (WWF) på sine hjemmesider.

Australia plikter å jobbe fram et forbud mot mudring innenfor det sårbare området som står på verdensarvlisten. De skal også lage restriksjoner for den planlagte superhavna i Queensland.

Greenpeace-aktivister markerte 23. juni sin misnøye med kullplanene i Australia. Foto: ALEX HOFFORD / EPA / NTB Scanpix
Greenpeace-aktivister markerte 23. juni sin misnøye med kullplanene i Australia. Foto: ALEX HOFFORD / EPA / NTB Scanpix

I 2013 godkjente myndighetene en stortstilt utbygging av Abbot Point-havna for å øke eksporten av kull fra landet, noe som fikk flere hundre forskere til å gå til en samlet protest.

Les også: Dumpingskandale i Great Barrier Reef

– Viktig avgjørelse

WWF sier i en uttalelse at de håper dumpeforbudet vil tre i kraft allerede i løpet av et par måneder.

Marco Lambertini, daglig leder i det internasjonale WWF, er lykkelig for UNESCOs avgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Australia har valgt å prioritere revets helse, framfor dumping av mudringsavfall. De 550.000 som støtter WWFs kampanje for revet, sier Lambertini til WWFs hjemmesider.

Korallrevet dekker 344.400 kvadratkilometer og er bosted for hundrevis av ulike arter, i tillegg til de nærmere to millioner turistene som besøker Australias nordkyst årlig. Stedet er yndet blant dykkere, og gjort kjent som dykkeeldorado allerede i 1957 da dokumentarfilmskaperen Sir David Attenborough viste revet fram til tv-seerne.

Les også: Fem steder du bør besøke før det er for sent

Ikke «i fare»

Korallrevet står ikke på UNESCOs liste over verdensarvsteder som er i kategorien «I fare», og så sent som i vår var det diskutert hvorvidt det skulle føres opp på lista.

UNESCO valgte å ikke føre Great Barrier Reef til lista over steder i fare, men Australia må innen desember 2016 komme med en utredning for hva som er gjort. Den skal også følges opp etter tre nye år, skrev The Guardian tidligere i vår.

Australske myndigheter drev ifølge avisen hektisk lobbyvirksomhet for å unngå at revet ble ført opp på fare-lista, fordi det kunne få negative konsekvenser for turismen.