Oppskrift: Klassisk lammestek
I påske og på høsten er det høysesong for den klassiske lammesteken, men denne festmaten smaker like godt utsøkt året rundt.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Som navnet tilsier er dette den klassiske lammesteken som alltid får tennene til å løpe i vann. Enkelt, godt og rustikt – dette er den perfekte hyttematen som nærmest gjør seg selv.
Ingredienser til klassisk lammestek
Dette trenger du til 6 porsjoner:
- 1 lammelår, cirka 2,5 kilo
- 2 teskjeer salt
- 1 teskje pepper
- 3 båter hvitløk
- 4 stilker frisk rosmarin
- 3 desiliter vann
Ovnsbakte grønnsaker:
- 6 gulrøtter i staver
- 1 sellerirot i biter
- 3 løk i båter
- 2 spiseskjeer olivenolje
- 1 teskje salt
- 0,5 teskje pepper
Sjysaus:
- Cirka 3 desiliter kraft fra steken
- 1 spiseskje maisenna
(Saken fortsetter under)
Slik går du frem
Start med å bruke en snekkersag eller baufil til å sage over leggbeinet. Deretter bruker du en skarp kniv til å skjære vekk det ytterste kjøttet på leggbeinet. Skrap leggbeinet rent med kniven slik at du får en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttet du har skåret av, egner seg meget godt å lage lammekraft som du koker parallelt mens steken står i ovnen.
Ved å stikke spissen på en tynn, skarp kniv (som for eksempel en utbeiningskniv) ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet, vil du på enkelt vis klare å fjerne isbeinet. Skjær så langs beinkanten i en dybde på omkring tre centimeter. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien slik at du får med deg så mye av kjøttet som mulig.
Ta så tak med fingrene og bend isbeinet bakover før du stikker kniven inn i kuleleddet og vrir og skjærer til den store senen som holder kulebeinet på plass er overskåret. Dette er kanskje en kronglete jobb, men det er verdt det. Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.
Nå som selve skjærejobben er unnagjort, kan du begynne gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Bruk en kniv til å stikke lommer i steika der du plasserer tynne hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Sett frem langpanne og legg steken til rette i den for så å helle i vann. Grønnsakene fordeles rundt steken og så drypper du olivenolje over. Krydre det hele med kvernet pepper og salt.
Plasser steken i ovnen som er innstilt på 125 ºC. Normal steketid for lammestek på omkring 2,5 kg er cirka 3 timer. Steken er medium når steketermometeret viser 65 °C, og medium pluss ved 70 °C. Når termometeret viser 75 °C er den gjennomstekt. Da tar du den ut og lar den hvile i omkring 15 minutter.
La steken få hvile seg på et serveringsfat. I mellomtiden siler du av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hever temperaturen på stekeovnen til 200 °C. Nå steker du grønnsakene videre i cirka 15 minutter.
Mens grønnsakene godgjør seg, lager du saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann i en kasserolle og tilsette jevningen i kraften mens du hele tiden visper. Kok så opp og smak til underveis med kvernet pepper og salt.
Da er det bare å sette seg ved bordet og nyte smaken av deilig klassisk lammestek.
Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.
GRILLEKSPERTEN ANBEFALER