Stinker du?

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Foto: Colourbox

Mange av oss går rundt og lukter vondt, uten å vite det selv.

Syv gode råd mot dårlig ånde

- Puss tennene - hver dag!
- Skrap tungen fri for bakterier med tungeskraper.
- Hold spyttproduksjonen i gang med sugetabletter som inneholder sink.
- Bruk tanntråd.
- Tygg sukkerfri tyggis.
-Spis regelmessig og drikk nok vann. Unngå kaffe, sigaretter og alkohol. Visse type matvarer, som hvitløk og en del melkeprodukter, vil også kunne fremprovosere dårlig ånde.
- Gå til årlig sjekk hos tannlegen. Tannlegen vil raskt kunne avdekke tannkjøttbetennelse, karies eller andre faktorer som vil påvirke ånden din i negativ forstand.

Denne saken er betalt av EF I

Vi har det alle sammen, hver eneste dag, og særlig om morgenen. Det er til pest og plage for de rundt deg, men få tør si ifra om problemet. Vi snakker selvsagt om dårlig ånde, eller halitose som det heter på fagspråket.

Flere årsaker

Dårlig ånde kan oppstå som følge av flere ulike faktorer, der alt fra mat og drikke til sykdommer og dårlig munnhygiene spiller inn. Også røyking, spyttproduksjon og karies er med på å påvirke hvordan ånden din lukter. I nærmere 90 prosent av tilfellene stammer riktignok dårlig ånde fra munnen din, og ikke fra for eksempel magen eller spiserøret. Det betyr at du enkelt kan løse problemet på egenhånd, uten å måtte oppsøke lege eller tannlege.

Sink bekjemper svovel

Munnhulen din gir grobunn for en rekke bakterier som sammen danner illeluktende svovelgasser. Det er disse gassene som gir oss dårlig ånde, men forskere har bevist at mineralet sink er et effektivt virkemiddel mot svovel. Er du mye plaget med dårlig ånde vil derfor jevnlig bruk av sinkholdige produkter kunne hjelpe, som for eksempel tannkrem eller sugetabletter med sink. Sugetabletter er også nyttig for å holde spyttproduksjonen i gang, da tørr munn fremprovoserer dårlig ånde.

Sjekk deg selv

Dårlig smak i munnen er som regel et sikkert tegn på dårlig ånde, men som oftest kan det være vanskelig å vite hvordan din egen pust faktisk lukter. Er du usikker, kan du slikke deg på underarmen og la spyttet tørke før du lukter. Du kan også lukte på tannbørsten eller tanntråden du nettopp har brukt. Kanskje ikke så veldig fristende, men du vil i alle fall få et ærlig svar.

Generell munnhygiene

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at stram og ekkel lukt siger ut av munnen din. Daglig tannpuss er en selvfølge, både morgen og kveld. Husk også å fjerne bakteriebelegg på tunga med tungeskraper. Skrap så langt bak på tungen som du klarer, det er ofte her bakteriene samles. Noen tannbørster har skrape på den ene siden, men det finnes også tungeskrapere spesielt utviklet for effektivt å fjerne hvitt belegg og bakterier. Og ta deg tid til å bruke tanntråd. Ja, det er kjedelig, men helt nødvendig for å komme til bortgjemte matrester mellom tennene. For øvrig anbefales det å drikke vann regelmessig, både for å ta bort matrester, men også for å holde munnen fuktig.

Zinkoral sugetabletter har hjulpet hundretusener av Skandinaver med problemet dårlig ånde

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.