Vi må få et tryggere land

Bilde tatt 23. mars i forbindelse med en skyteepisode ved ved Hersleb skole på Oslos østkant.
Bilde tatt 23. mars i forbindelse med en skyteepisode ved ved Hersleb skole på Oslos østkant. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem forslag for et tryggere Norge, og en tryggere hovedstad.

Stemmer: Cecilie Lyngby

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren 2021 brukte jeg mye av min tid på møter med politiet. Flere tok meg godt imot, og min agenda var å lytte til fagfolk slik at vi politikere kunne finne løsninger for en tryggere hovedstad.

Politireformen skulle gi oss nærpoliti. Det skjedde ikke. I stedet ser vi mer kriminalitet, særlig blant ungdom. Her er forslag fra meg som fylkesleder i DNI som kan bøte på noe av dette.

Flere ruskonsulenter

I hver bydel i Oslo bør det være en ruskonsulent. Erfaringen viser at i de bydelene som har flere slike ruskonsulenter reduseres rus og kriminalitet blant ungdom. Det bør derfor settes inn flere ruskonsulenter i hver bydel.

Pengene kan vi ta fra miljøfestene, utemøbler og malekontoen til byrådet. Det er her vi må bruke penger og ikke på svindyr rød asfalt. Dette er en mye viktigere bruk av oslofolks skattepenger.

Ingen politistasjoner må legges ned

Det er svært viktig at politiet er tilgjengelige der folk bor. Lokalt politi kjenner forholdene og kan mye lettere gripe inn og forebygge før gjengkriminalitet får utvikle seg. Derfor er det helt avgjørende at politistasjoner ikke legges ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ungdom i faresonen får ikke respekt for et politi de ikke ser.

Flere politifolk ute i gatene

Synlighet har alltid vært effektivt. Ungdom i faresonen får ikke respekt for et politi de ikke ser. Flere politifolk må derfor ut i gatene. I dag ser vi knapt en politi i gatene, dette er forebyggende og bør prioriteres.

Respekt for politi har jeg alltid hatt, men dessverre virker det som flere ungdom i dag mangler denne. Jeg hører ofte og vi ser på sosiale medier at politi ikke får mye skryt. Det er bare trist og vi må bygge den opp igjen. De har for få ansatte og flere av de som er utdannet får ikke arbeid som politi. Hva som er årsaken kan vi alle tenke oss, de mangler penger. Det er ca 10 000 politi i hele vårt land som skal passe på alle 5.4 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefonlinjer må ha døgnvakt

Lokalt politi må kunne nås på telefon. For to år siden la Majorstuen politistasjon midlertidig ned sin telefonlinje til forebyggende avdeling. Dette er nok et eksempel på at den nye nærpolitireformen ikke fungerer. Det var ikke nok ressurser til å svare på innkommende samtaler. Helt utrolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er viktig da alle som bor i Oslo må kunne få tak i politiet. Særlig vanskelig er det for syke og handikappede som ikke lett klarer å komme seg ned til stasjonen.

Jeg har selv opplevd å bli avvist på politistasjonen. Skulle anmelde et tyveri, stod i kø en stund og ble sendt hjem igjen for å anmelde på nettet. Synes ikke det var greit da jeg hadde behov for å prate med politi.

Lengre åpningstider

Kriminalitet skjer ikke bare mellom klokken 8.00 og 16.00 og det er ikke alltid like lett for publikum å oppsøke politiet på dagtid. Derfor er det behov for lengre åpningstider enn flere har i dag. I andre land er politistasjonene døgnåpne.

Vi har mye å ta tak i her og et sted må vi starte. Så la oss få inn mer politi og vise at vi sammen kan få et tryggere land der alle kan bevege seg uten å være redde.

I min oppvekst hadde jeg ingen redsel for å ferdes i min by, det har jeg i dag dessverre. I mine 53 år har jeg aldri vært redd før nå. Leser stadig i mediene om knivstikking, drap og uro og dette skremmer meg enormt. Vi har alltid vært et trygt land, det er vi ikke lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kommuner sliter med rusproblematikken og kriminalitet På tide at vi våkner opp slik at vi ikke får svenske tilstander som vi er på god vei mot.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).