Slik feires julen i andre land

LYSSHOW: Fra en jule- og nyttårsutstilling i Japan.
LYSSHOW: Fra en jule- og nyttårsutstilling i Japan. Foto: Kazuhiro Nogi / Afp

Julefeiringen verden rundt dreier seg om alt fra piñataer til sportsgale gjetere.

I Norge tar vi godt vare på tradisjonene i julehøytiden. Juletradisjoner står også sterkt i mange andre land, men består ofte av betydelig andre elementer enn risgrøt og jule-TV. Her er noen utvalgte julevaner fra fjerne strøk.

Se også: I Sverige synger geitene julesanger

Etiopia

I Etiopia slipper man feiringen løs 7. januar. Mange kristne gjennomfører en faste i 40 dager før feiringen, der de kun spiser et vegansk måltid per dag. På den store dagen feires det så med musikk og dansende prester. Senere på ettermiddagen konkurrerer man i en etiopisk versjon av hockey som kalles «Ganna», siden Jesu fødsel ifølge tradisjonen ble feiret av gjeterne i Betlehem ved å spille hockey.

Japan

I Japan feirer man på julaften. Dagen er mer romantisk enn det som er tilfelle her i Norge. Det er få i Japan som er kristne, men mange feirer dagen uten religiøse undertoner. De bruker da dagen til å spre glede og gi en gave til sin kjære.

Se også:«Ringeren i Nova Scotia» spiller fletta av jule­klas­si­ke­ren

Filippinene

Filippinene har et rykte på seg for å ha verdens lengste julefeiring. Her er folk godt i gang med å spre julestemning helt fra begynnelsen av september.

Vietnam

Julaften er forståelig nok ikke en helligdag i ettpartistaten Vietnam, men det blir likevel mer og mer vanlig å pynte til jul. Mange går ut på byen for å ta bilder, handle og kose seg 24. desember.

Kina

I Kina feirer de ikke tradisjonell jul, på tross av at de produserer store mengder julepynt.

Det har derimot blitt mer og mer vanlig å pynte til jul på ulike shoppingsteder.

Se også: – «Nis­sen» er en dust!

De forente arabiske emirater

På grunn av en økende utenlandske befolkning har det blitt vanlig å feire jul i De forente arabiske emirater. I 2010 kostet et luksushotell i Abu Dhabi på seg verdens dyreste juletre.

Mexico

En spesiell tradisjon i Mexico er at folk gjenskaper historien om foreldrene til Jesus som så etter husly da de kom til Betlehem. Folkene går da fra dør til dør, og blir etter hvert invitert inn slik at barna kan denge løs på en piñata fylt med godteri.

Se også: Norsk artist synger i svindyr reklame­film i Stor­bri­tan­nia

Venezuela

I hovedstaden i Venezuela er det tradisjon å stå på rulleskøyter til messer i julehøytiden. Veiene blir da stengt for trafikk for at det skal bli trygt å rulle seg frem til frelse.

For mer info om julekonkurransen trykk her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus