19.000 personer kan få mindre i dagpenger

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener en regelendring i dagpengeordningen, kan føre til at færre blir avhengige av penger fra Nav.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener en regelendring i dagpengeordningen, kan føre til at færre blir avhengige av penger fra Nav. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye regler for dagpenger kan betyr at hver fjerde dagpengemottaker får mindre utbetalt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til at flere vil få mindre utbetalt, vil regjeringens nye regler innebære at 3500 personer ikke har krav på dagpenger i det hele tatt, skriver Dagens Næringsliv.

De nye reglene går ut på at det er det siste året, og ikke de tre siste årene, som skal legges til grunn når det skal beregnes om man har krav på dagpenger. Det betyr blant annet at man må ha tjent minst 140.000 tusen kroner, i løpet av siste kalenderår, for å ha krav på dagpenger.

– Dette er per definisjon friske, arbeidsføre folk. Dersom de ikke oppfyller kravene til dagpenger, eller synes de får for lite, kan de påvirke det ved å jobbe, sier Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagens Næringsliv.

Les også: Én av fem lever på penger fra Nav

Professor støtter forslag

Arbeidsministeren får støtte fra professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Katrine Løken. Hun mener regjeringens forslag er godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løken sier til avisa at hun tror det økonomiske virkemiddelet er viktig når det gjelder dagpenger, fordi mottakerne blir definert som friske. Hun understreker imidlertid at det er viktig å passe på at folk ikke bare bytter over til en annen stønad.

På det punktet får hun støtte fra Knut Røed, som er seniorforsker ved Frischsenteret. Han frykter en innstramming i dagpengeordningen vil bety at antall personer på sosialhjelp og arbeidsavklaringspenger øker.

– Spørsmålet er om forslaget vil føre til at flere kommer i jobb, eller om effektene i sum blir at flere skyves enda lenger unna å komme i arbeid. Jeg tror forslaget kan vise seg å virke mot sin hensikt, sier han til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk uenighet

Arbeiderpartiet har tidligere beskyldt regjeringen for å kutte i stønadene til dem som trenger det mest, og under Stortingets spørretime forrige onsdag kritiserte Trond Giske (Ap) finansminister Siv Jensen (Frp), ikke for ikke å svare på hvordan nye dagpengeregler skal få flere ut i arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO uttalte tidligere denne måneden at de håpet på at Stortinget vraker forslaget.

– Sysselsettingsandelen er jo nå rekordlav og er den store bekymringen. Da blir det feil å gjøre det vanskeligere å kvalifisere til dagpenger, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til NTB da.

Bakgrunn: Giske og Jensen i duell om kutt i dagpenger

Flere virkemidler

Hauglie svarer imidlertid at innstramming i dagpengeordningen kun er ett av flere virkemidler regjeringen bruker.

– Dette forslaget alene vil ikke få flere ut i jobb, men vi mener at summen av våre tiltak gjør det. Vi mener at den som kan jobbe, skal jobbe, og det innebærer også å stille krav til folk på dagpenger, sier hun til Dagens Næringsliv.

Les også: Man får ikke jobb av å miste dagpenger