Meny

Flere studenter punger ut for studier som er gratis

Ole Kristian Bratset, president i Ansa (Association of Norwegian Students Abroad), avbildet sammen med Sara Kjenslie. Foto: Jone Frafjord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tyskland kan nordmenn studere gratis ved noen av Europas beste universiteter. Likevel velger nordmenn å betale dyrt for den samme utdannelsen i engelsktalende land, påpeker Ansa.

Siden Norge ikke er en del av EU, krever britene langt mer fra norske studenter enn andre europeiske borgere, skriver Finansavisen onsdag. Dette har gitt rom for lukrative provisjoner til agenter som frister med veiledning.

– Agentene jobber primært med å bistå studenter til å søke deres utvalgte institusjoner og land, sier Ole Kristian Bratset, president i Ansa, til Finansavisen. Blant norske studenter i Storbritannia, har 66 prosent brukt skoleagenter, viser tall fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). I resten av Vest-Europa er tilsvarende tall kun 13 prosent.

Les også: Litt lettere å komme inn på NHH

Ifølge Finansavisen er det bare 500 studenter som tar hele, eller deler av graden sin i Tyskland. I Storbritannia er det over ti ganger så mange norske studenter. Sara Kjenslie er utvekslingselev ved Universitet i Mannheim. Her studerer norske elever gratis.

– Tyskland er uten tvil et undervurdert land for norske studenter. Jeg vil absolutt kalle landet for en skjult studentperle, sier Kjenslie til Finansavisen. Skolen blir av Financial Times rangert som et av Europas topp 20 studiesteder for business.

Kjenslie synes det er synd at agentene har et så begrenset utvalg. Hun mener det bidrar til å svekke det norske næringslivs internasjonale kommunikasjons- og forhandlingsevne.

Les også:   Flere får tilbud om studieplass

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan majoriteten av studenter i Storbritannia, søker seg inn på universiteter langt nede på rangeringslistene i landet. Dette kan forklares med at agentene ikke representerer de beste skolene.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært