Økt reisebudsjett tross økonomisk nedgang

Nordmenn er optimistiske med tanke på egen økonomi, egentlig med ganske god grunn. Langt de fleste vil beholde jobb og lønn i 2016, og dermed beholder de reisebudsjettet.
Nordmenn er optimistiske med tanke på egen økonomi, egentlig med ganske god grunn. Langt de fleste vil beholde jobb og lønn i 2016, og dermed beholder de reisebudsjettet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske husstander har et feriebudsjett på nesten 46.000 kroner i år, en økning på 23 prosent sammenlignet med fjoråret og 3,5 prosent over tidligere toppnivå fra 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene stammer fra Virke Reises presentasjon av nordmenns ferieplaner og næringens egne utsikter for 2016. Ifølge Virke tyder befolkningsundersøkelsen deres på at folk vil bruke mer enn noen gang på ferie etter å ha vært mer beskjedne med feriebudsjettet på samme tid i fjor.

– 23 prosent mer enn i fjor høres veldig mye ut, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til NTB.

Han er likevel ikke overrasket over at folk planlegger å bruke mye på ferie, og tallene samsvarer med en undersøkelse han selv nylig gjennomførte for Sparebank 1, der 18 prosent svarte at de ville bruke mer på feire enn før, 13 prosent ville bruke mindre og 64 prosent ville bruke omtrent det samme.

– Jeg tror dette er et uttrykk for at folk flest fremdeles tror de vil ha god økonomi i 2016, og med god grunn. Tross økonomisk nedtur har over 95 prosent av oss jobb ennå, vi beholder jobb og lønn og har stort sett samme planer som i før, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stadig flere svindler Nav på ferie

Bra for Norge

Virke melder om positive signaler både for reiselivsnæringen i Norge og de utgående reiseaktørene.

– Godt arbeid i det norske reiselivet har blitt hjulpet av en lavere kronekurs, og det er dette vi nå ser effektene av, sier Line Endresen Normann, direktør for Reise Norge.

De foreløpige tallene for 2015 viser en økning på 8,3 prosent i antall kommersielle overnattinger i Norge av utenlandske turister. Reiselivsnæringen i Norge forventer en videre opptur i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kronekursen gir Norge viktig drahjelp i virkelig å sette oss på kartet som turistattraksjon, da vi nå er mer konkurransedyktige internasjonalt, sier Normann.

Les også: Spar nok til en ferietur i året uten å merke det

Kronesmell

Før jul rapporterte landets største tilbyder av charterreiser, Ving, at de hadde solgt 8 prosent flere vinterreiser og 22 prosent flere sommerreiser enn på samme tid året før, alt til bedre lønnsomhet. Selskapet påpekte samtidig at folk nok ville merke at de ville få dårligere kjøpekraft på ferie i 2016, nettopp på grunn av kronekursen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gundersen i Sparebank1 tror kanskje ikke folk helt har skjønt hvor mye dyrere ting blir i utlandet framover:

– Krona er ordentlig svak nå, og ingen vet hvordan det blir til sommeren. Tommelfingerregel akkurat nå er at amerikanske dollar koster 9 kroner per stykk, euroen koster 10 kroner og britisk pund koster 13,50 kroner. Det er veldig mye mer enn tidligere.

Les også: SSB tror prisveksten blir høyere enn lønnsveksten

Kutt i kostnader

Gundersen tror at folk vil roe forbruket når de kommer utenlands og oppdager hvor mye mer alt koster:

– Det kan hende de holder seg til vindushopping og deretter setter seg på kafé.

Han minner om at når reise og opphold allerede er betalt, er forbruket utenlands eneste måten å begrense feriekostnadene på.

En annen måte å kutte kostnader, som Virke er veldig oppmerksom på, er den økende trenden med delingsøkonomi, der private tilbydere leier ut egne overnattingssteder. Mens 7 prosent i undersøkelsen sier de benyttet dette ved ferieopphold i 2015, oppgir 16 prosent at de kan tenke seg å benytte dette i forbindelse med ferie i 2016.