Dette bør du vite før du søker i skattelistene

Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl i DNB mener det er bedre å spørre dersom du lurer på hva noen tjener, enn å vente på en mulighet til å snoke.
Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl i DNB mener det er bedre å spørre dersom du lurer på hva noen tjener, enn å vente på en mulighet til å snoke. Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag blir det mulig å søke i skattelistene for 2015. Men de fleste kommer nok til å ligge langt unna søkeknappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne saken er først publisert i 2014. Skattelistene for 2015 kommer i morgen, fredag 14.10.

Fra og med skattelistene for inntektsåret 2013 ble lagt frem i fjor, var det ikke lenger anonymt å søke i listene. Slik er det også når listene for 2015 offentliggjøres fredag morgen.

For å søke i listene må du logge inn på skattetaten.no med din Altinn-bruker. Alle du søker opp vil deretter kunne se ditt navn, fødselsår, postnummer og poststed.

Les også: Finn de rikeste i din kommune

Denne praksisen fikk mange til å droppe snokingen på naboen eller kollegene i fjor. I overkant av to millioner søk har blitt gjort det siste året, mot 16–17 millioner i årene før, da alt var anonymt.

Da listene ble lagt frem om morgenen 14. oktober i fjor, gjennomførte hver bruker om lag tre søk hver, mot drøyt 20 i årene der søkene ikke ble loggført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sjekker du hvem som snoker på skatten din:

Tabubelagt

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener økonomi synes å være tabubelagt blant nordmenn.

– Vi nordmenn er veldig nysgjerrige på andres økonomiske situasjon, men på den andre siden er økonomi et tabubelagt tema for oss. Ingen vil jo bli tatt for å være en snoker, sier hun.

Les også: Her er Norges rikeste kvinner

Det er imidlertid fremdeles lov å drive journalistikk basert på søk i listene, og ABC Nyheter vil fredag blant annet publisere lister over de rikeste personene i alle Norges 428 kommuner, og andre skattelisterelaterte saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spør istedenfor å snoke

Roy Steffensen (Frp) i Stortingets finanskomité er fornøyd med at antallet søk i skattelistene har gått kraftig ned siden innføringen av de nye reglene i 2014.

Sammen med Høyre har Frp stått i spissen for å hindre anonyme søk i listene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kjell Inge Røkke er fortsatt landets rikeste

– Inntekt og formue er en privatsak. Hva du betaler i skatt, bør være en sak mellom skatteetaten og deg. Internetts utvikling har ført til snoking og bygget opp under kikkermentaliteten, uttaler Steffensen til NTB.

Forbrukerøkonom Sandmæl mener imidlertid nordmenn kan bli langt tøffere når det kommer til å snakke åpent om økonomi.

– Lurer du på hva noen rundt deg tjener, så bare spør i stedet for å vente på en mulighet til å snoke når ingen ser på.

Les også: Nå får Oslo kommune sjekke alle skatte-papirene til sine leverandører

Frykt for å bli stemplet

Ifølge en undersøkelse utført av YouGov mener 36 prosent av de spurte at økonomiske problemer er det mest tabubelagte samtaleemnet i samfunnet.

Ifølge undersøkelsen snakker nordmenn heller om kriminell fortid enn om økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økonomiske problemer er et tabubelagt tema blant nordmenn. Vi er jo veldig flinke til å sette stempel på mennesker. Med janteloven vi har her til lands skal man helst ikke snakke om økonomi. Tjener man mye kan man bli stemplet som selvgod og har man betalingsproblemer kan man bli stemplet som mislykket, sier Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den samme undersøkelsen kommer helseproblemer og seksuell legning langt ned på listen over temaer nordmenn synes er tabubelagte.

– Vi nordmenn må få en større åpenhet rundt økonomiske problemer, på den måte blir det lettere å gripe fatt i problemene og søke hjelp før det har gått for langt, kommenterer Sandmæl.

Denne uken ble også årets siste skatteoppgjør klart. Det samlede skatteoppgjøret viser at 4,1 millioner personlig skattytere til sammen har betalt 446 milliarder kroner i skatter og avgifter for inntektsåret 2014. Tallene omfatter lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kronen falt etter feilaktig melding om rentekutt

Dette viser listene

Skattelistene som blir søkbare fredag viser nettoformue og -inntekt, som er formue minus det du fikk i lønn, kapitalinntekter og naturalytelse minus fradrag som for eksempel rente- og foreldrefradrag.

– Skattelistene gir sjeldent hele sannheten om reell formue og inntekt. Har man stort lån og høye renteutgifter vil det i skattelistene se ut som at man har vesentlig lavere netto-formue og inntekt. Minstefradrag og fradrag for utgifter til barnehage og reiseutgifter er også med på å reduserer inntekten slik den fremstilles i skattelisten, sier Sandmæl.

– Formuesobjekter som bolig og hytte blir ikke skattemessig verdsatt til virkelig verdi. Dette er med på å skjule formuer i skattelisten. Eier du for eksempel en bolig som er verdt fire millioner vil den kun verdsettes til en fjerdedel, altså en million, i formueskatteberegningen. Er du gift kan du gjemme formuen din i skattelisten ved å føre alt over til ektefellen din.

Les alt om skattelistene